Článek
K létu neodmyslitelně patří výlety, cestování a objevování nových chutí. S tím ale bývají spojeny častější návštěvy restaurací a jídelen, což může vést k nevhodnému výběru pokrmů nebo k přejídání. „Jedno menu z fast foodu není tragédie. Ale když takhle jíte celý týden, může to ovlivnit nejen váhu, ale i vaše trávení a psychickou pohodu,“ upozorňuje Hana Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě), která mimo jiné pořádá i skupinové kurzy hubnutí.
Nekazte si dovolenou stresem
Pokud nemíříte na dovolenou do resortu s all inclusive, ale na chalupu či do apartmánu s vlastní kuchyní, ve svém snažení zredukovat váhu nebo si udržet linii polevovat nemusíte. A pokud vám to čas dovolí, dál si připravujte jídlo tak, jak jste zvyklí. Není ale nic špatného ani na tom, že se vám plánovat, nakupovat a vařit nechce. „Nebuďte na sebe přísní. I v restauraci se dá najíst kvalitně – a ještě si u toho užít čas s rodinou a přáteli a ochutnat místní speciality,“ uklidňuje Hana Málková. Důležité je, aby z pohodového režimu nevznikla úplná anarchie.
Jak vybrat restauraci a čemu se vyvarovat
Když už se rozhodnete jít ven na oběd či večeři, nechoďte naslepo. Udělejte si malý průzkum – nahlédněte předem do jídelního lístku. „Pokud je plný smažených jídel, kuchař zřejmě neumí dobře vařit, ale jen dobře fritovat. Pokud ale v jídelním lístku najdete nesmažené maso nebo ryby, dostatek zeleniny a sezónní suroviny, určitě se tam najíte dobře, nezapomeňte kouknout i na recenze,“ doporučuje odbornice a dodává: „Váš chod by měl obsahovat libové maso nebo jiný zdroj bílkovin. Nezapomínejte ani na zeleninu. A pozor si dejte i na výběr přílohy.“

I v restauraci se můžete kvalitně a zdravě najíst, jen je potřeba prostudovat si před návštěvou jídelníček.Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com
Jaké přílohy jsou vhodné a jaké nikoli?
Vhodné přílohy
- vařené brambory - dejte pozor na omaštění máslem
- šťouchané brambory a kaše - dají se připravit i zdravě, avšak pozor na často přidávané suroviny, jako jsou máslo, sádlo, smažená cibule, slanina aj.
- vařená rýže
- pohanka
- bulgur
- quinoa
- kuskus - nejlépe celozrnný
- těstoviny – nejlépe celozrnné, pozor si dejte na smažené nudle
- gnocchi – vždy zjišťujte, v jaké podobě jsou servírovány
- knedlíky – při hubnutí a nižším energetickém výdeji maximálně 2-3 ks
- celozrnné pečivo
- tortilla - nejlépe celozrnná
- luštěniny
Nevhodné přílohy
- smažené hranolky
- smažené krokety
- americké brambory
- bramboráčky
- smažené topinky (poproste o topinky připravené nasucho)
- bramborový salát s majonézou
Žádná otázka není špatná
Mnozí lidé, kteří navštěvují restaurace, mají pocit, že obsluhu spíš otravují. Nenechte se tím ale odradit, protože vy jste platící host a na jakékoli dotazy máte nárok. „Ptejte se na složení a způsob přípravy jídla. A když vám něco nesedí, poproste o úpravu. Třeba hranolky vyměňte za vařené brambory, dresink dejte zvlášť, slaninu vyškrtněte,“ radí odbornice ze společnosti STOB.
Dezerty? Jde to i bez nich
Dezerty bývají lákavé, ale taky plné cukru a tuku. Zatímco doma si možná připravíte zdravější variantu, v restauraci často narazíte na kalorickou bombu. „Dejte si dezert napůl, nebo ho úplně vynechte. Skvělou náhradou je třeba kvalitní káva nebo zmrzlina bez šlehačky,“ doporučuje Málková. Chce to jen mít plán a trochu vůle.
Když je v okolí jen fast food
Ano, někdy není zbytí a vy musíte na cestách zavítat do restaurace s rychlým občerstvením. I ve fast foodu se ale dá vybrat menší zlo. Stačí vědět, po čem sáhnout a čemu se vyhnout:
- Vynechte smažené jídlo – hranolky, stripsy, langoše, krokety, smažený sýr…
- Řekněte NE tučným klobásám – lepší volbou je grilované maso nebo ryba.
- Hamburger? Proč ne, ale… – jen s libovým masem, bez slaniny a majonézy. A klidně snězte jen spodní půlku housky.
- Wrapy a tortilly – ideálně s kuřecím masem a zeleninou, bez majonézového dresinku.
- Pizza – se šunkou, zeleninou, kuřecím masem, tuňákem.
- Bagety – lepší jsou šunkové nebo s grilovaným masem. Pozor na velikost a dresinky!
- Grilované kuře – snadno dostupné a obvykle rozumná volba.