Hlavní obsah

Šunka schwarzwaldská

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 000 kJ
Bílkoviny25 g
Tuky15 g
Sacharidy0 g
Sůl5,5 g
SAFA6,75 g
Vláknina0 g
Cukry0 g

Jedná se o šunku uzenou studeným kouřem, která má chráněné zeměpisné označení a smí se tedy vyrábět pouze v určité oblasti Německa. Šunka obsahuje vysoký podíl masa a je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Obsah tuku závisí na konkrétním kusu, obecně však bývá velmi vysoký, jedná se navíc o tuk s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. Nevýhodou je také velmi vysoký obsah soli. Z těchto důvodů tuto šunku do jídelníčku zařazujte pouze ve výjimečných situacích a před konzumací odstraňte tučný okraj.

Náhrada potraviny

Vhodnější je šunka s nižším obsahem tuku, například krůtí či kuřecí, vybírejte šunku nejvyšší jakosti nebo výběrovou, které obsahují vyšší podíl masa a neobsahují levnější náhražky.