Článek
„Táta bude zítra grilovat,“ přivítala nás tátova žena Helenka, když jsme v pátek dorazili na návštěvu.
Příprava na grilování započala téhož večera, když Helenka nakrájela steaky z krkovice a přitom neopomněla hlasitě pochválit ostrost tátou nabroušených nožů. Vyběhla na zahradu pro bylinky, nasekala je, připravila marinádu a steaky naložila. Druhý den ráno zajela do města pro čerstvý chleba, dala chladit pivo, nachystala sezení na terase, vlastnoručně vypěstovanou zeleninu nakrájela na salát (přitom opět pochválila ostrost nožů), otevřela červené víno, nanosila na terasu rozmanité omáčky, košíček s chlebem, talíře a příbory.
Dvacet minut před obědem imaginární publikum zatajilo dech, protože táta rozvážně přistoupil ke grilu a položil na mřížku první steak. Na rozpálených uhlících zasyčely kapky marinády, obřad „tátova grilování“ započal…
Grilující muž je hvězda bdící nad magickým ohněm a vyžadující veškerou asistenci. Na ženě je, aby zajistila přísun piva, správné načasování a logistiku celé akce…
Zatímco v řadě jiných sfér lidské činnosti patří mužsko-ženské stereotypy minulosti, při grilování jsou role jednotlivých pohlaví stále jednoznačně dané. Muž griluje. Žena dělá všechno ostatní. Zřejmě v tom hrají roli instinkty pravěkého lovce, který má potřebu vyrvat divočině kus krvavé flákoty, přinést ji do jeskyně a hodit na oheň.
Instinkty pravěkého lovce sehrávají svou roli patrně i v tom, jak muži hodnotí konzistenci vlastnoručně ugrilovaného masa. Struktura, kterou by za jiných okolností patrně přirovnali k podešvi, gumové předložce do koupelny nebo staré sedlové brašně, se jim náhle zdá křehká, křupavá a vláčná. Pravěcí lovci mají zkrátka prvotřídní chrup.
Těžko říci, co je příčinou a co následkem, ale faktem je, že co se týče přípravy jídla, grilování se jako jedna z mála činností odehrává přímo před zraky strávníků. Zatímco vaření obvykle probíhá někde stranou pozornosti, grilující muž je hvězda bdící nad magickým ohněm a vyžadující veškerou asistenci. Na ženě je, aby zajistila přísun piva, správné načasování a logistiku celé akce, zejména včasné odebírání hotových plátků masa a jejich distribuci na talíře.
Zatímco jídla uvařená v kuchyni bývají rychle zapomenuta, „tátovo grilování“ je vždy památný zážitek, o němž se dopředu mluví a potom se na něj vzpomíná, společně s vůní čerstvě nasbíraných hub, modrou oblohou nad protější strání, letními jablky s žuchnutím padajícími do trávy a zvukem cirkulárky z vedlejší zahrady. Je to prostě zásadní okamžik léta. Protože, jak víme, o to ugrilované maso doopravdy až tak moc nejde.