Hlavní obsah

Malinová piškotová roláda s bílou čokoládou

Hodnocení:
(54)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
12 minut
Náročnost
nízká

Voňavé letní maliny by byl skoro hřích mučit tepelnou úpravou. Raději je doplňte jen lehounkým piškotem a jednoduchým krémem s bílou čokoládou. A příště můžete tuhle roládu připravit třeba s borůvkami nebo ostružinami.

Ingredience pro:
1 roládu
Na těsto
  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • cukr moučka
Na krémy
  • 300 g bílé čokolády
  • 125 g malin
  • 200 g smetany ke šlehání 30%
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • pistácie
Článek

Postup

Krok 1: Vejce předem vyndejte z lednice, aby měla pokojovou teplotu.

Foto: Greta Blumajerová

Použít můžete jak maliny, tak ostružiny nebo borůvky. A pro extra dekadentní krém použijte čokoládu hořkou!

Krok 2: Začněte přípravou krémů. Jestli to chcete mít na jistotu, přichystejte si je už den předem. Čokoládu rozlámejte na dílky, zalijte ohřátou smetanou, rozmíchejte dohladka a rozdělte do dvou misek.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládu stačí zalít v mikrovlnce nebo na plotně ohřátou smetanou a rozmíchat do rozpuštění

Krok 3: Do jedné misky nasypte maliny (pár si jich můžete nechat na ozdobu) a vidličkou je trochu rozmačkejte. Oba krémy dejte na několik hodin zatuhnout do lednice.

Foto: Greta Blumajerová

Maliny v jedné části krému trochu rozšťouchejte vidličkou

Krok 4: Vajíčka s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem pět až deset minut do světlé pěny. Opatrně zapracujte mouku.

Foto: Greta Blumajerová

Vejce ušlehejte s cukrem do pěny a opatrně zapracujte mouku

Krok 5: Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, pečte asi 12 minut dozlatova, poté ihned odřízněte hrany (těsto se tak bude lépe rolovat) a plát přesuňte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem. Papír stáhněte. Piškot pak i s utěrkou zarolujte a nechte vychladnout. Pracujte rychle, aby těsto neztuhlo.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto vlijte na pečicí papír, a než se upeče, připravte si čistou utěrku a poprašte ji moučkovým cukrem

Foto: Greta Blumajerová

Přímo na plechu z těsta odkrojte okraje, přeneste ho na utěrku, sundejte papír a rychle zarolujte

Krok 6: Vychladlé krémy prošlehejte elektrickým šlehačem, aby byly nadýchanější a ještě trochu zatuhly. Do malinové části přidejte sáček ztužovače šlehačky (kdyby byl krém dostatečně pevný už tak, můžete samozřejmě vynechat). Malinový krém rozetřete na rozmotané těsto a znovu (už bez utěrky) zarolujte. Roládu potřete světlým krémem.

Foto: Greta Blumajerová

Krémy před potíráním prošlehejte elektrickým šlehačem – lépe tak zatuhnou a budou i nadýchanější

Krok 7: Ozdobte malinami a drcenými pistáciemi. Můžete podávat hned nebo roládu nechte ještě chvíli odležet v chladu.

Foto: Greta Blumajerová

K malinám a bílé čokoládě perfektně ladí pistácie – stačí jich jen troška

Foto: Greta Blumajerová

Nadýchaný krém, lehké piškotové těsto a voňavé maliny nikdy nezklamou...

ynezorPumanzeSaNyknalC