Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Letní moučníky mají vonět čerstvým ovocem – a přesně to je případ této luxusní rolády s malinami. Kombinuje lehoučký piškot a jednoduchý malinový krém s bílou čokoládou. A výborná je třeba i s borůvkami nebo ostružinami.

20 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Krémy
  • 300 g bílé čokolády
  • 125 g malin
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
K dokončení
  • 1 hrst malin
  • 1 hrst pistácií
Článek

Moučník, který vypadá, jako kdybyste ho koupili v luxusní cukrárně - to je malinová roláda s krémem a bílou čokoládou. Pokud maliny nemáte, lze je nahradit třeba borůvkami nebo jiným drobným ovocem.

Postup

01.

Vejce předem vyndejte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Začněte přípravou krémů. Jestli to chcete mít na jistotu, přichystejte si je už den předem. Smetanu ohřejte. Čokoládu rozlámejte na dílky a zalijte ji ohřátou smetanou. Rozmíchejte dohladka a rozdělte do dvou misek.

Foto: Greta Blumajerová

Použít můžete jak maliny, tak ostružiny nebo borůvky. A pro extra dekadentní krém použijte čokoládu hořkou!Foto: Greta Blumajerová

02.

Pokračujte v přípravě krému. Do jedné misky s čokoládovou smetanou nasypejte maliny (pár si jich můžete nechat na ozdobu) a vidličkou je trochu rozmačkejte. Obě misky s krémy uložte na několik hodin zatuhnout do chladničky.

03.

Troubu rozehřejte na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem. Na těsto šlehejte vajíčka s cukrem elektrickým šlehačem pět až deset minut do světlé pěny. Poté zlehka zapracujte mouku.

04.

Hotové těsto vlijte na připravený plech a pečte asi 12 minut dozlatova. Ihned po vyndání z trouby odřízněte z korpusu hrany (těsto se tak bude lépe rolovat) a plát přesuňte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem. Papír stáhněte. Piškot pak i s utěrkou zarolujte a nechte vychladnout. Pracujte rychle, aby těsto neztuhlo.

05.

Vychladlé krémy prošlehejte elektrickým šlehačem, aby byly nadýchanější a ještě trochu zatuhly. Do malinové části přidejte sáček ztužovače šlehačky (kdyby byl krém dostatečně pevný už tak, můžete vynechat). Malinový krém rozetřete na rozmotané těsto a znovu (už bez utěrky) zarolujte. Hotovou roládu potřete světlým krémem.

06.

Roládu potřenou světlým čokoládovým krémem zdobte malinami a drcenými pistáciemi. Můžete podávat hned nebo moučník nechte ještě chvíli odležet v chladu.

Fotonávod: Malinová roláda krok za krokem

Načítám