Hlavní obsah

Jihočeský tvaroh tučný

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie532 kJ
Bílkoviny8,5 g
Tuky9 g
Sacharidy3,2 g
Sůl0,09 g
SAFA5,9 g
Vláknina0,2 g
Cukry3,2 g

Tvaroh je nezrající sýr získaný kyselým srážením. Tvarohy jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin a mléčného tuku. Mléčného cukru (laktózy) obsahují menší množství, část je díky mikroorganismům přeměněna na kyselinu mléčnou. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem vitaminů a minerálních látek, nejcennější je vysoký obsah dobře využitelného vápníku. Tento tvaroh obsahuje poměrně dost tuku, energetická hodnota je proto poměrně vysoká a není vhodné ho zařazovat při redukční dietě ve větším množství do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Vhodnější alternativou je tvaroh nízkotučný nebo polotučný, které obsahují výrazně méně tuku a energie.