Hlavní obsah

Vitamin E potřebujete pro zdravé srdce, mozek i játra. Chrání buňky a prospívá krvetvorbě

Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Říká se mu „anti-aging“ vitamin, bývá součástí pleťových krémů a sér, jelikož vyhlazuje pokožku, která díky němu působí mladistvějším dojmem. Jenže vitamin E nenabízí „jen“ kosmetický efekt, je důležitou látkou, kterou potřebuje váš organismus, aby mohl zdravě a efektivně fungovat. S čím vším pomůže a ve kterých potravinách ho najdete nejvíce?

Článek

Vitamin E si nezaslouží vaši pozornost jen jako jedna z ingrediencí v kosmetických přípravcích, dbát byste měli také na jeho dostatečné množství v každodenní stravě. Je totiž důležitou „živinou“ pro bezproblémové fungování orgánů a tělesných procesů. V dnešní hektické, uspěchané době plné stresu, psychického vypětí, škodlivých vlivů prostředí i velkého nárůstu civilizačních onemocnění, včetně těch nádorových, je jeho dostatečný příjem velmi důležitý.

Proč potřebujete vitamin E

Vitamin E (rozpustný v tucích) je silným antioxidantem, to znamená, že hraje významnou roli v ochraně buněk před tzv. oxidačním stresem.

  • Podporuje imunitní systém, což je přínosné zejména u starších nebo oslabených osob.
  •  Přispívá ke zdraví mozku i očí (podílí se na prevenci degenerativních očních vad, způsobených věkem, jako je například šedý zákal)
  • Pomáhá při regeneraci kůže, vlasů i nehtů. Zlepšuje hydrataci a elasticitu pokožky, urychluje hojení ran, chrání před škodlivým UV zářením ze slunce, pomáhá zklidnit podrážděnou nebo ekzematickou pleť.
  • Má schopnost regulovat hormonální výkyvy v organismu, například při premenstruačním syndromu nebo v období menopauzy
  • Je zásadním pomocníkem v prevenci rozvoje demence v pozdějším věku.
  •  Je vhodný pro udržení reprodukčního zdraví a plodnosti, a to u žen i mužů.
Foto: brizmaker, Shutterstock.com

„Éčko“ by měly užívat ženy v období menopauzy.Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Pomocník proti stárnutí i chronickým nemocem

Jak již bylo řečeno, vitamin E je silný antioxidant. Antioxidanty jsou látky chránící buňky před poškozením volnými radikály (což jsou nestabilní molekuly, které vznikají přirozeně v těle a jejich množství se zvyšuje při stresu, kouření nebo vystavení znečištěnému ovzduší), které mohou urychlovat stárnutí a přispívat k rozvoji chronických onemocnění, jako jsou cukrovka, Alzheimerova choroba nebo autoimunitní poruchy.

Vitamin E zmírňuje například riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob, a to díky svým protizánětlivým účinkům a schopnosti regulovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu. Nepřímo se podílí rovněž na krvetvorbě, jelikož chrání červené krvinky před poškozením volnými radikály, a společně s vitaminem C, kyselinou listovou a minerálem železem ovlivňuje částečně tvorbu krvinek a krevních destiček.

Které potraviny obsahují nejvíce vitaminu E?

Přirozeným zdrojem vitaminu E je celá řada potravin. Velké množství najdete zejména v mandlích a ořeších, semínkách (dýňová, slunečnicová), špenátu a jiné listové zelenině, rajčatech, olivovém i slunečnicovém oleji, obilných zrnech, mangu nebo kiwi. Pestrý a vyvážený jídelníček obvykle poskytuje takové množství vitaminu E, které je pro většinu lidí zcela dostatečné. Jeho chronický deficit je spíše vzácný, pokud ale máte pochybnosti, poraďte se s lékařem, který vám dokáže poradit, zda je případně vhodné začít užívat doplňky stravy.

Jak se projevuje nedostatek vitaminu E?

Pokud tělu chybí vitamin E, může se tento stav projevovat oslabením imunity, neurologickými obtížemi (poruchami nervů, svalů), poruchami vaječníků nebo varlat. Deficit vitaminu E způsobuje kratší dobu přežívání červených krvinek, může se tudíž objevit anémie (chudokrevnost).

Doporučená denní dávka tohoto vitaminu (podle údajů serveru Lékárna.cz) je:

  • pro ženy 8 mg,
  • pro muže 12 mg,
  • pro děti od 1 do 3 let 5 mg, od 4 do 6 let 6 mg a od 7 do 10 let 7 mg.

Načítám