Hlavní obsah
Olej olivový
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 3 710 kJ |
Bílkoviny | 0 g |
Tuky | 100 g |
Sacharidy | 0 g |
Sůl | 0,01 g |
SAFA | 15 g |
Vláknina | 0 g |
Cukry | 0 g |
Výhodou rostlinných olejů je nepřítomnost cholesterolu a výhodnější složení mastných kyselin (až na výjimky, jako je kokosový tuk, palmojádrový tuk a palmový olej). Olivový olej obsahuje poměrně malé množství nasycených mastných kyselin, velké množství mononenasycených mastných kyselin a dále menší množství omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Olivových olejů se na trhu objevuje několik druhů. Panenské oleje je vhodné používat pro studenou kuchyni, mají specifickou chuť a obsahují řadu příznivých látek. Pro tepelnou úpravu volte raději oleje rafinované.
Náhrada potraviny
Místo olivového oleje můžete použít olej řepkový.
Náročnost Nízká
Načítám
Postranní panel
Reklama
Reklama