Hlavní obsah

Tempeh čerstvý

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie750 kJ
Bílkoviny18 g
Tuky8 g
Sacharidy8 g
Sůl0,1 g
SAFA1 g
Vláknina2,5 g
Cukry2,5 g

Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů, má poměrně vysoký obsah bílkovin, střední obsah tuku a malé množství sacharidů. Díky způsobu výroby obsahuje také vlákninu a některé vitaminy. Energetická hodnota je přijatelná, vhodně upravený tempeh tedy můžete zařazovat do jídelníčku. Sójové výrobky však nemohou sloužit jako plnohodnotná náhrada masa, bílkoviny sóji nejsou plnohodnotné a nevýhodou je také horší využitelnost minerálních látek a nepřítomnost některých vitaminů (zejména B12 a D). Naopak výhodou těchto výrobků je nepřítomnost živočišného tuku a cholesterolu a přítomnost vlákniny a dalších prospěšných látek. Tyto výrobky tedy lze zařazovat do jídelníčku, je však vhodné je doplnit i živočišnými produkty.

Náhrada potraviny

Tento výrobek můžete nahradit například sójovými kostkami, Robi plátky, tofu či seitanem. Ještě vhodnější je Šmakoun nebo Shmaky, které obsahují plnohodnotné bílkoviny.