Hlavní obsah

Tempeh uzený

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 420 kJ
Bílkoviny20 g
Tuky24 g
Sacharidy10 g
Sůl1,4 g
SAFA3,6 g
Vláknina2,5 g
Cukry2,5 g

Jedná se o uzený tempeh s přídavkem oleje. Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů, má poměrně vysoký obsah bílkovin, střední obsah tuku a malé množství sacharidů. Díky způsobu výroby obsahuje také vlákninu a některé vitaminy. Tento výrobek obsahuje díky přidanému oleji vysoké množství tuku a energetická hodnota je také vysoká, proto není vhodné ho zařazovat do jídelníčku. Sójové výrobky nemohou sloužit jako plnohodnotná náhrada masa, bílkoviny sóji nejsou plnohodnotné a nevýhodou je také horší využitelnost minerálních látek a nepřítomnost některých vitaminů (zejména B12 a D). Naopak výhodou těchto výrobků je nepřítomnost živočišného tuku a cholesterolu a přítomnost vlákniny a dalších prospěšných látek. Tyto výrobky tedy lze zařazovat do jídelníčku, je však vhodné je doplnit i živočišnými produkty.

Náhrada potraviny

Vhodnější je přírodní tempeh, který neobsahuje přidaný olej, má tak výrazně nižší obsah tuku a energetickou hodnotu.