Článek
Vláčné, na povrchu křupavé a uvnitř měkké, tak přesně takové rohlíky si zvládnete upéct i doma - a za zlomek ceny, kterou byste za ně zaplatili v pekárně! V receptu najdete lžičku cukru do kvásku a lžičku do těsta, ale lze ji nahradit i medem. Sádlo zase případně zastoupí olej, ale co si budeme povídat, sádlo je lepší a rohlíky díky němu vydrží déle vláčné.
Postup
01.
Z mouky, vlažné vody, droždí a cukru připravte ve větší míse kvásek a nechejte ho vzejít, což trvá asi půl hodiny.
02.
Do mísy ke kvásku přidejte zbylé suroviny, tedy mouku, vodu, sůl, cukr a sádlo. Vše vypracujte do hladkého těsta, které nechejte překryté utěrkou a na teplejším místě nakynout asi hodinu. Těsto by za tu dobu mělo zdvojnásobit svůj objem.
03.
Nakynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a vyválejte z něj váleček, který rozdělte na stejných deset kousků. Z těch vytvarujte nejprve kuličky, ze kterých válečkem vytvarujete zhruba trojúhelníky - tloušťka těsta by měla být maximálně centimetr.
04.
Trojúhelník z těsta smotejte a ohněte do tvaru rohlíku. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Až budou hotové všechny, překryjte je ještě utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechejte je asi další půlhodinku kynout.
05.
Troubu předehřejte asi na 220 °C a nakynuté rohlíky do ní na plechu dejte péct asi na 10-15 minut podle barvy. Před upečením je můžete posolit nebo posypat semínky, ale není to nutné.