Hlavní obsah

3 koupelny, které se vejdou na 5 metrů čtverečních!

Foto: thinkstock

V malé koupelně ve dvou a s úsměvem? S našimi tipy to jde!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše malá koupelna doslova volá po rekonstrukci, ale vy stále nevíte, jak na to? Nabízíme vám tři návrhy koupelen, vyberte si!

Článek

Všechny koupelny, které zde uvidíte, byly navrhovány na míru konkrétním lidem a základní požadavek zněl: jak se popasovat s několika metry čtverečními, na které chcete dostat vanu, umyvadlo, WC, případně pračku. Přesvědčte se sami – jde to!

Tohle umí kontrastní obklady

Rozměry: 2,5 x 1,8 m, tj. 4,5 m2.

I v tomto případě chtěl majitel kromě umyvadla a vany mít v koupelně také toaletu. Začneme u ní – volba tradičního kombinovaného klozetu vycházela z finančních možností, které omezily významnější stavební zásahy potřebné pro instalaci závěsného klozetu.

Foto: siko koupelny

Jednobarevnou plochu obkladů je vhodné rozčlenit tak, aby malý prostor nepůsobil stísněněFoto: siko koupelny

„Jinak na trhu jsou běžně k dostání i zkrácené závěsné klozety s hloubkou 48 až 49 centimetrů,“ nabízí tip Jaroslav Vačkář ze společnosti SIKO Koupelny. A potvrzuje, že umyvadla je lepší volit spíše obdélníková, která zavěšená na stěně zabírají menší hloubku. Zde však umyvadlo tvoří tandem se skříňkou na nožkách, což odlehčuje prostor. A vana? Tu umístili proti dveřím a díky asymetrickému tvaru nabízí pohodlné koupání.

Foto: siko koupelny

Vystačíte si s jednou skříňkou? Instalujte ji pod umyvadlo, a ušetříte potřebné centimetryFoto: siko koupelny

Do malých prostor se hodí bílá nebo světlý odstín obkladů a dlažeb, ale použití jedné barvy na všech plochách vypadá sterilně. Proto se k bílé sanitě volila červená na dlažbě a částečně i na obkladech. Kontrastní bílo-červené ladění „rozbije“ prostor a působí dekorativně.

Foto: siko koupelny

Náš tip – při výměně otočných dveří za posuvné se najde místo i na pračkuFoto: siko koupelny

Rekonstrukce panelákového jádra

Rozměry: včetně šachty 2,6 x 1,85 m, tj. celkem 4,81 m2

Spojením koupelny a samostatné toalety vznikl otevřenější prostor, do kterého se vešla vana, WC, umyvadlo se skříňkou i pračka. Centrum místnosti je záměrně volné. „Skříňka byla navržená tak, aby se do ní dala zabudovat pračka, umyvadlo je namontované pod desku. Na vanu se použila sprchová zástěna s jedním pevným a jedním otevíracím panelem, do stropu se namontovala kruhová sprchová hlavice,“ vysvětluje designérka Martina Šimková z Perfecto design.

Foto: perfecto design

V malém prostoru dejte přednost menšímu počtu barevných odstínů – stačí jeden až dva na neutrálním podkladuFoto: perfecto design

Centrální osvětlení je nahrazené podsvícením stropu LED páskami, a to v místech nad umyvadlem a toaletou. I ruce jsou při umývání osvětlené podsvícením zrcadla. Chybějící přirozené světlo nahradilo uměle vytvořené „okno“ v horní části stěny sousedící s chodbou – buď propouští světlo z chodby do koupelny a opačně, nebo samo funguje jako zdroj světla. Tvoří ho LED pásky a dvě průsvitná plexiskla.

Foto: perfecto design

Na vanu se přidala zástěna a do stropu byla zabudována sprchová hlavice. Teď už stačí si jen vybrat – koupel, nebo sprcha?Foto: perfecto design

Foto: perfecto design

Vtipné a přitom praktické řešení v místě, kde není přirozený zdroj světla – uměle vytvořené okno vlevo nahořeFoto: perfecto design

Když chcete úložné prostory

Rozměry: 2,2 x 2,3 m, tj. celkem 5,06 m2

Majitelé tohoto bytu bojují s nedostatkem úložných prostor, proto se do koupelny musela vejít kromě vany, umyvadla, toalety i pračky také řada skříněk a poliček. „Zároveň však místnost nabízí dostatek prostoru v centru, aby se tu mohli pohybovat i dva lidé současně,“ vysvětluje Ingrid Hejkalová ze společnosti Laufen CZ.

Foto: jika

Při použití většího počtu koupelnového nábytku s dekorem pečlivě zvažujte barvu výmalby nebo obkladůFoto: jika

Středobodem je akrylátová vana, vybavená vanovou baterií, kvůli sprchování ji doplňuje jednodílná vanová zástěna. Za vanou vidíte sokl nabízející prostor na kosmetiku – z vany na dosah ruky. Drobné věci lze skrýt ve dvou mělkých skříňkách nad vanou (spojuje je polička), další hlubší skříňka se šuplíky se instalovala pod umyvadlo, vedle něj stojí vysoká skříňka, v níž se schoval i koš na prádlo. Z druhé strany se našlo místo na pračku a nad ní na další mělkou skříňku, z boku pak ještě na police. Ty jen v jiném provedení jsou instalované i nad zkráceným závěsným klozetem.

Foto: jika

I do malého prostoru se vejde radiátor ve tvaru žebříkuFoto: jika

Foto: jika

Zrcadlo s halogenovým osvětlením je rozměrově téměř totožné se šířkou umyvadla, a tak se skvěle doplňujíFoto: jika

Reklama

Načítám