Hlavní obsah

Vánoční houbový kuba

Hodnocení:
(352)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Černý vánoční kuba dostal své jméno podle zbarvení, které získal od hřibů modráků, které se do něj obvykle přidávaly. Takový kuba je dobrota přímo nebeská!

Ingredience pro:
4 porce
  • pepř
  • sůl
  • 2 špetky majoránky
  • 2 špetky celého kmínu
  • 3 lžíce sádla
  • 400 g ječných krup
  • 5 stroužků česneku
  • 1 ks cibule
  • 50 g sušených hub
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve přendejte sušené houby do mističky a namočte je ve vlažné vodě. Klidně je trochu promačkejte a properte, aby pustily barvu i chuť. Cibuli nakrájejte nadrobno. Když už máte prkénko i nůž našpiněné, přikrájejte rovnou i česnek na malá kolečka.

Krok 2: Připravte si větší kastrol, který naplňte vodou. Do vroucí vody nasypte kroupy a vařte je doměkka. Mělo by to trvat asi 20 minut, ale stejně bude lepší, když je před přecezením ochutnáte. Ve skutečnosti ani nemusejí být zcela uvařené, protože je nakonec budete ještě zapékat.

Krok 3: Kroupy přeceďte a přesuňte se zpátky ke sporáku – na řadě je restování. V pánvi roztopte sádlo a orestujte na něm cibuli a česnek.

Krok 4: Přidejte celý kmín a vše ještě asi 6 minut restujte. Samozřejmě záleží na síle plamene na sporáku, skončit musíte těsně před tím, než by cibulka zhnědla. Z hub slijte vodu, přidejte je do pánve a smažte.

Krok 5: Nakonec směs dochuťte majoránkou, solí, pepřem a vše v pánvi smíchejte s uvařenými kroupami.

Krok 6: Už skoro hotového černého kubu rozdělte do zapékacích pekáčků či misek a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů ještě dalších 20 minut. A je hotovo!

Jestli si nepotrpíte na klasiku v pohodě houbového kuby a dáváte přednost smaženému kapru a bramborovému salátu, máme recept i pro vás! A k Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Z padesáti nejlepších druhů si zajisté vyberete. Pokud ne, zbytek inspirace načerpejte ve speciálu Vánoce.

ynezorPumanzeSaNyknalC
22. 12. 2010

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.