Hlavní obsah

4 důvody, proč nehubnete rychleji: Jak rozhýbat metabolismus?

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak zrychlit váš metabolismus, a tím i zefektivnit vaši snahu zhubnoutFoto: Thinkstock

Reklama

Cvičíte, jíte umírněně, nadbytečných kil se ale přes všechnu snahu nemůžete zbavit? Nejspíš za tím bude stát váš metabolismus. Víte, proč funguje nesprávně? Známe možné příčiny i jejich řešení!

Článek

Hubnutí je založené na jednoduché rovnici. Musíte ze sebe vydat více energie, než přijmete. Tělo si pak energii vybere z tukových zásob a vy začnete hubnout.

Výdej energie určitě podpoříte fyzickým pohybem, ale nesrovnatelně důležitější roli představuje hodnota kalorií, kterou tělo spotřebuje na chod základních životních funkcí. Pokud máte zpomalený metabolismus, tato hodnota bude velmi nízká, a hubnutí vám půjde jen horko těžko.

Prvním krokem k dosažení kýžené váhy tak musí být odhalení příčiny, proč váš metabolismus nefunguje správně. Možná je to jedna z těchto...

1. Málo jíte

Lidský organismus je od přírody nastaven tak, aby přežil co nejdéle, i když některé základní fyzické potřeby nejsou dostatečně uspokojovány. Jinými slovy – pokud jíte velmi málo, tělo se snaží co nejvíce snížit spotřebu energie na chod základních životních funkcí, tudíž metabolismus se dostává do úsporného režimu. Výsledkem je pak stagnace hmotnosti, ale často i její nárůst, protože jakmile se najíte jen o trochu víc, váš metabolismus se s tím nedokáže vyrovnat.

Co s tím? Cestou z tohoto začarovaného kruhu je jen a pouze pravidelná nutričně vyvážená strava (zahrnující snídani!), a především žádné hladovky.

Foto: Thinkstock

Pokud málo jíte, dostává se váš metabolismus do úsporného režimu. A pokud pak cokoli sníte, tělo z těchto potravin uloží více, než kdybyste jedli přiměřené porceFoto: Thinkstock

2. Špatně spíte

„V nočních hodinách se tvoří dva důležité neurotransmitery. Zaprvé melatonin takzvaný ,noční hormon‘, který ulevuje od potíží spojených se zvýšenou hladinou estrogenu, a tím snižuje tendenci ukládat tuky v nežádoucích partiích, a to zvláště v oblasti boků, stehen i hýždí. Zadruhé serotonin, někdy také označován jako ,hormon štěstí‘, jehož nedostatek v lehčím případě ovlivňuje receptory chuti a nutí vás k nočním nájezdům na lednici,“ vysvětluje Jana Černá, nutriční gastronomka školy vaření Chefparade.

Co s tím? Abyste udrželi hladinu hormonů v rovnováze, měli byste dodržovat pravidelný spánkový rytmus, tedy každý den chodit spát a vstávat ve stejnou dobu. Potřeba spánku už je pak individuální, nejčastěji to ale bývá 6 až 8 hodin denně.

3. Příliš se stresujete

I v tomto případě se jedná o záležitost hormonů. Během stresu produkuje vaše tělo více hormonu kortizolu, jehož nadměrný obsah v krvi může vést k utlumení metabolismu. „Sice je faktem, že mnoho lidí stresem zhubne, ale bohužel špatně. Z 90 procent hlavně na svalové hmotě. Jsou sice štíhlejší, ale i více ochablí a do budoucna to bude znamenat jen navýšení tukové vrstvy,“ podotýká výživový specialista a kouč Martin Škába.

Co s tím? Zaměřte se na duševní hygienu. Opět je důležitý kvalitní spánek a psychický odpočinek – může to být meditace, masáž a samozřejmě i sport. Zkuste také některé z těchto zdravých potravin, které stres účinně zmírňují.

Foto: Thinkstock

Stres rozhodně nepřispívá k tomu, abyste hubnuli. Přemýšlejte, kde byste mohli ubratFoto: Thinkstock

4. Málo se hýbete

„Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu jsou další z příčin pomalého metabolismu,“ komentuje Jana Černá.

Co s tím? „Máte-li proto kancelářskou práci, najděte si do práce takovou trasu, kdy budete moci jít alespoň pár zastávek pěšky. Nenosíte-li si s sebou krabičky s obědem, skvělá motivace může být polední procházka společně s kolegy na oběd, kde si samozřejmě nedáte ,svíčkovou se šesti‘, ale něco čerstvého, kvalitního, lehkého a nutričně vyváženého,“ navrhuje odbornice. Pokud nestíháte chodit do fitcentra, najděte si aspoň pár minut na domácí cvičení. Například těchto 7 cviků metabolismus zrychluje!

Foto: Archiv firem

Správné fungování metabolismu můžete podpořit i vhodnými přípravky z lékárny. Na foto (zleva): Spirulina Plus Chlorella (100 tablet) pomáhá udržovat normální tělesnou váhu. Vlákninové tablety (200 tablet) obsahující extrakt Garcinia Cambogia 50% HCA podpoří dobré trávení. Prášek z mladých zelených rostlin ječmene (240 tablet) posiluje organismusFoto: Archiv firem

Jak se daří hubnutí vám?

Reklama

Načítám