Hlavní obsah
3,0
(4)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Aktualizováno

Konečně rostou! A ne, nemluvíme jen o houbách, ale v tomto případě hlavně o brusinkách. Vydejte se do lesa nebo aspoň do obchodu, přibalte sáček lískových oříšků a pusťte se do pečení!

35 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Těsto
  • 100 g másla
  • 90 g cukru moučka
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 ks vejce
  • 180 g hrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 70 g lískových oříšků
Brusinková nádivka
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 2 lžíce brusinkového kompotu
  • 2 lžíce rumu
Na potření
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžíce vody
Na ozdobení
  • 1/2 hrsti mandlových lupínků
Na podávání
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu, a pak ho spolu s práškovým cukrem a pomerančovou kůrou utřete v míse dohladka, nedocenitelným pomocníkem vám u toho bude ruční šlehač, který tření zkrátí zhruba na 2–3 minuty. Zhruba v polovině přidejte také vajíčko, které by nemělo být právě vyndané z lednice – máslo by se příliš ochladilo a udělalo by hrudky.

02.

Do připravené máslové hmoty postupně vmíchejte nebo všlehejte mouku prosátou s kypřicím práškem a těsto přemístěte na pracovní plochu. Postupně do něj zapracujte namleté oříšky a vypracujte hladké nelepivé těsto. (Já jsem do něj přidala ještě asi 30 g hrubé mouky navíc, protože mi přišlo příliš lepivé, a na chuti to koláči rozhodně neubralo.) To nechte chvíli odpočinout a připravte si brusinkovou nádivku.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Sušené brusinky zalijte horkou vodou tak, aby byly ponořené, a nechte asi 5 minut nabobtnat, čerstvé stačí omýt. Brusinkový kompot smíchejte se sušenými/čerstvými brusinkami, přidejte trochu rumu nebo punče a na velmi mírném plamenu umíchejte nádivku.

04.

Z odpočinutého těsta oddělte třetinu na mřížky, zbytek vyválejte na silikonové podložce nebo potravinové fólii na plát silný asi 5 mm. Ten pak opatrně přeneste do koláčové formy a urovnejte tak, aby vznikl asi 5mm vysoký okraj. Koláč pomažte zchladlou brusinkovou nádivkou.

05.

Ze zbylého těsta vytvarujte nudličky (pozor, dost se při válení drolí!) a ty narovnejte přes sebe na koláč jako mřížku.

06.

Žloutek rozmíchejte se lžící vody a celý povrch koláče potřete. Pak ho posypte mletými mandlemi nebo v hrsti mírně rozdrcenými mandlovými lupínky. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut dozlatova. Pak koláč nechte chvíli zchladnout a můžete podle chuti pocukrovaný podávat!

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Související témata:

Načítám