Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Bude těžké rozhodnout, zda noc či den, ale jako celek jsou k nakousnutíFoto: Mona Martinů

Aktualizováno

Tentokrát jsme vyzkoušeli dobrotu s poetickým názvem Den a noc. Ochutnáte s námi?

35 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
Těsto
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 140 g cukru
  • 8 ks vejce
  • 180 g strouhanky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 40 ml rumu
  • 140 g lískových oříšků
  • 1 ks dortové oplatky
  • 70 g hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 ks hřebíčku
Na vymazání
  • 1 lžíce másla
Poleva
  • 2 ks bílku
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce malinové marmelády
Článek

Postup

01.

Máslo nechte úplně změknout, aby se snáze třelo, respektive šlehalo ručním šlehačem. Když je máslo opravdu měkké, je našlehané do pěny během dvou minut.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

K takto nachystanému máslu přidejte 140 g cukru krupice a žlutou nádheru vaječných žloutků. Znovu šlehejte na plný výkon, až vznikne opravdu lehká (a neuvěřitelně lahodná!) pěna. Když dáte tyhle tři věci dohromady, tak nic nelahodného asi ani vzniknout nemůže.

03.

Strouhanku v odhadnutém objemu „čtyř strouhaných žemlí“ zalijte 300 ml 31% smetany – vznikne tuhá hmota, kterou rozpracujte s velkým panákem rumu. Hmotu zašlehejte do žloutkovo-máslové pěny.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Nakonec čistými metlami ušlehejte sníh a ten jsem spolu s mletými oříšky stěrkou zlehka zapracujte do těsta. Formu na biskupský chlebíček vymažte kouskem másla a nalijte do ní polovinu nachystaného těsta. Vysypávat v tomto případě není potřeba.

05.

Povrch poklaďte na kusy rozlámanou dortovou oplatkou. Pokud byste tak neučinili, horní tmavá polovina těsta by se během pečení propadla do té spodní světlé. Na škodu to není, ale „den“ a „noc“ mají být hezky oddělené! Do druhé poloviny těsta vmíchejte trochu strouhané čokolády, dvě lžíce hořkého kakaa a tři utlučené hřebíčky, nalijte navrch do formy a povrch uhlaďte.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

06.

Formu vložte do trouby předehřáté na 150 stupňů a nákyp tam zvolna pečte 50 minut. Špejlí ozkoušejte, jestli už je těsto hotové, a můžete vyklápět!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

07.

Mezitím si nachystejte malinovou omáčku. V míse šlehejte asi 10 minut dva vaječné bílky, 2 lžíce dobré malinové zavařeniny, 2 lžíce cukru a citronovou šťávu.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata:

Načítám