Hlavní obsah
3,5
(113)
Foto: Michaela Brandl, Shutterstock.com

Foto: Michaela Brandl, Shutterstock.com

Bábovka patří k nezdolným klasikám pečených moučníků. Péct ji lze z mnoha těst od piškotového až po třené, přičemž posledně jmenované je tím nejoblíbenějším. Už proto, že krása pocukrované mramorové bábovky lahodí každému oku.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 160 g másla
  • 4 ks vejce
  • 300 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 60 ml mléka
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 0,3 lžíce kakaa
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Zapněte troubu (asi na 180 stupňů) a pak se pusťte do těsta.

02.

Do mísy vklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte do pěny. 

03.

Pak přidejte změklé máslo a opět šlehejte.

04.

Do směsi přidejte citronovou kůru a mouku, do které jste vsypali kypřicí prášek. Následně opět promíchejte.

05.

Zhruba polovinu těsta nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a do druhé ještě stěrkou přimíchejte kakao a tmavou část přidejte navrch. Jak? Jednoduše stěrkou několikrát projeďte do hloubky těstem, aby se světlé s tmavým promíchalo, vršek zarovnejte do tvaru korýtka (těsto nabude a je proto lepší, aby u krajů bylo vyšší) a formu vložte do trouby. 

06.

Pečte asi 45 minut. Hotovou bábovku poznáte podle toho, že zapíchnutá špejle je suchá.

A jakou bábovku máte nejraději vy?

Reklama

Související témata:

Načítám