Hlavní obsah

Luxusní domácí chlebíčky krok za krokem

Foto: Petr Makovička

Ukázkové chlebíčky není těžké připravit ani doma

S chladnějším počasím a Vánoci za dveřmi přibývá i domácích návštěv a každý chce jistě nachystat hezké občerstvení. Pokud si kladete otázku, jak se ale kroutí šunka, aby to na chlebíčcích tak hezky vypadalo, máme pro vás odpověď v dnešním článku.

Článek

Pro radu jsme zašli za Jindřiškou Volenovou z cateringové služby Lautia, která chlebíčky a jednohubky chystá i na velké firemní rauty. Naučte se s námi šunkový, hermelínový a salámový chlebíček jako z lahůdkářství!

Šunkové chlebíčky

Na 8 chlebíčků potřebujete: 8 plátků světlé veky, bramborový salát, 8 plátků šunky (nejlépe oválné), 1 vajíčko, kyselou okurku, rajče a petrželku.

Postup: Veku nakrájejte zkoseně na asi 8 mm silné plátky a namažte na ně bramborový salát (tipy na skvělé saláty najdete v článku Souboj receptů: Bramborové saláty). Vajíčko uvařené natvrdo oloupejte a nakrájejte na osminky, kousek kyselé okurky nakrájejte do vějířku, rajče nakrájejte na tenké měsíčky. Šunku lze složit dvojím způsobem, oba najdete popsané na fotografiích. Šunku položte na jednu stranu chlebíčku, na druhou dejte vajíčko, rajče a okurku a dozdobte kouskem petrželky.

Foto: Petr Makovička

Plátek šunky uchopte prsty proti sobě

Foto: Petr Makovička

Jednoduchým pohybem kraje přes sebe překryjte - palce budete mít nad sebou

Foto: Petr Makovička

Vznikne vám tak šáteček

Foto: Petr Makovička

Šunku pak stačí položit na namazaný chlebíček

Foto: Petr Makovička

Druhý způsob je o něco jednodušší. Šunku uchopte oběma rukama prsty proti sobě

Foto: Petr Makovička

Konce přeložte na sebe tak, aby uprostřed vznikla vlna

Foto: Petr Makovička

Výsledek je zase trochu jiný

Foto: Petr Makovička

Okurku nakrojte třikrát jen skoro dokonce, aby plátky zůstaly spojené

Hermelínové chlebíčky s ořechy a ovocem

Na 8 chlebíčků potřebujete: 8 plátků veky, máslo na namazání, 1 hermelín, salát lollo biondo, 4 kuličky bílého nebo tmavého hroznového vína, 1 mandarinku, 8 lískových oříšků

Postup: Plátky veky namažte tenkou vrstvou máslo a skoro přes celý chlebíček položte kousek salátu lollo biondo široký stejně, jako je chlebíček. Hermelín nakrájejte na tenké plátky, hodit se vám na to bude nůž na sýry, na který se vám vyzrálý sýr tak snadno nenalepí. Podle chuti můžete použít hermelín v pepři, paprice nebo třeba Vltavín.

Foto: Petr Makovička

Hermelín nakrájejte na tenké plátky

Foto: Petr Makovička

Kousky hermelínu narovnejte přes sebe na chlebíček

2–3 plátky hermelínu úhledně položte přes sebe na salát tak, aby na druhém konci chlebíčku zůstal ještě kousek místa. Tam přijde kulička hroznového vína a lískový oříšek. Mandarinku důkladně omyjte a i s kůrkou nakrájejte na tenké měsíčky. Na každý chlebíček přijde jeden – dozadu za hermelín.

Foto: Petr Makovička

Do špičky chlebíčku patří ozdoba - hroznové víno a oříšek

Foto: Petr Makovička

Kombinace hermelínu a mandarinky je lahodná

Pokud máte radši jednohubky, vyzkoušet můžete třeba ty z článků Překvapte návštěvu vaječnými jednohubkami nebo Jednohubky, které návštěvě vyrazí dech.

Chlebíčky s tvrdým salámem

Na 8 chlebíčků potřebujete: 8 plátků světlé veky, máslo na namazání a povolené máslo na ozdobení, asi 20 dkg tvrdého kulatého salámu s malým průměrem, nakrájeného na tenké plátky (hodí se třeba křemešník), 1 natvrdo uvařené vajíčko, 1/2 žluté papriky, 1 ředkvičku a kousek petrželky

Foto: Petr Makovička

Kolečko salámu uchopte prsty proti sobě

Foto: Petr Makovička

Konce přeložte do vlny přes sebe

Foto: Petr Makovička

Konce stiskněte sobě a dávejte vedle sebe na chlebíček

Foto: Petr Makovička

Doprostřed patří kousek másla, do kterého se bude dávat ozdoba

Foto: Petr Makovička

Chybět by nemělo vajíčko, ředkvička ani petrželka

Postup: Plátky veky namažte máslem, povolené vyšlehané máslo dejte do plnicího sáčku se zdobičkou. Kolečko salámu složte tak, jak je vidět na fotografiích – kolečko vezměte oběma rukama prsty proti sobě, chyťte do „špičky“ a přiložte k sobě. Na každý chlebíček se vejde asi 7 plátků salámu, záleží ale na jeho velikosti i na velikosti chlebíčku samotného. Doprostřed pak udělejte jen malou „pusinku“ máslem ze zdobičky a položte měsíček z vajíčka, žluté papriky, ředkvičky a petrželky.

Foto: Petr Makovička

Jak nazdobit chlebíčky, redaktorku Janu učila Jindřiška Volenová

Jak děláte chlebíčky vy? Zdobíte je sami, nebo je radši koupíte v lahůdkářství? Nebo máte radši jednohubky a pomazánky?

Za spolupráci děkujeme cateringové společnosti Lautia na Praze 9 a jejímu majiteli Jiřímu Volenovi.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama