Hlavní obsah

Boubelky a hubnutí: Jakým pohybem půjdou kila dolů?

Foto: Thinkstock

Jakýkoli pohyb v bazénu je pro silnější lidi jako stvořený. Je ale potřeba, aby voda byla skutečně tepláFoto: Thinkstock

Reklama

Potřebovali byste začít se sportem nebo cvičením, ale kila navíc vám v tom brání? Rychle se unavíte a do posilovny si netroufáte strčit ani nos? Víme, jaké druhy pohybu se hodí právě pro vás!

Článek

Začít cvičit, to se snadno řekne. Když ale máte záď jako bitevní křižník, začínáte funět už na pátém schodu a dá vám práci si jen zavázat tkaničky, sport nejspíš nebude váš nejlepší kamarád. Hubnout bez pohybu, jen úpravou jídelníčku je ale o hodně těžší a pro většinu lidí skoro nemožné. „Pro každého lze najít vhodný pohyb, bez ohledu na váhu i zdravotní omezení,“ ujišťuje diabetoložka MUDr. Alena Váchová. A dodává, že jakýkoli pohyb je lepší než žádný.

Šetřete klouby a srdce

Jaké cvičení tedy vybrat, když máte do štíhlé sportovkyně daleko? Takové, které nepřetěžuje vaši – už tak dost namáhanou – pohybovou i oběhovou soustavu. Běh je například vyloženě nevhodný, stejně jako aerobik nebo třeba skákání přes švihadlo. Odborníci varují i před disciplínami, náročnými na nervosvalovou koordinaci a rychlost, jako jsou třeba míčové sporty nebo jízda na in-line bruslích.

„Obézní lidé mívají sníženou stabilitu a pohybovou koordinaci. A na cyklostezkách, kde se jezdí na bruslích, bývá dost hustý provoz. Riziko srážky a pádu je značné,“ upozorňuje Mgr. Jan Větrovský, instruktor pohybových aktivit a odborný garant projektu Žij zdravě.

Foto: Thinkstock

Na procházku si vezměte hole na nordic walking. Zvýšíte tím výdej energie, ale také stabilitu v nerovném terénuFoto: Thinkstock

Choďte, choďte, choďte!

Obyčejná chůze je základem vaší budoucí fyzické kondice. Připadá vám, že je to nějak málo? Omyl! Chůze – samozřejmě mluvíme o svižném pochodu na čerstvém vzduchu, ne o ploužení nákupním centrem – je nejpřirozenější a nejzdravější pohybová aktivita vůbec. Už půlhodina chůze denně vede podle Jana Větrovského k mírnému úbytku váhy. Spotřebu energie ještě zvýšíte, pořídíte-li si hole na nordic walking. Intenzivně zapojíte a posílíte i paže a zádové svaly, a současně odlehčíte namáhaným nohám.

Náš tip: Užitečnou tréninkovou i motivační pomůckou je krokoměr. Hned se jinak šlape, když můžete sledovat, jak vám kroky pěkně přibývají!

Hup do bazénu

Aquaaerobik je ideální cvičení pro lidi, kteří mají větší nadváhu (BMI nad 30). Díky tomu, že voda nadnáší, jsou ve vodě pohyblivější než na suchu a můžou zapojit celé tělo bez přetížení páteře a nosných kloubů. Pokud se ve vašem okolí nepořádají vhodné kurzy, velmi intenzivní účinek má i prostá chůze ve vodě. Plavání je vhodné, jen máte-li správnou techniku – styl „paní Radová“ s hlavou vytaženou z vody vede k přetížení krční páteře.

Náš tip: Když už do bazénu, tak jen do pěkně vyhřátého. Pobyt v chladné vodě vaše tělo přiměje k tomu, že začne vytvářet izolační vrstvu a podkožní tuk naopak ukládat.

Foto: Thinkstock

Cyklistika je jedním ze sportů, který se hodí pro téměř každou váhovou kategorii. S tím, jak vám budou ubývat kila a zvyšovat se kondice, můžete volit těžší a delší trasyFoto: Thinkstock

Jaké další aktivity se hodí pro boubelky?

  • Běh na lyžích: Nezatěžuje klouby jako normální běh a přitom zaměstná celé tělo.
  • Jízda na kole nebo na rotopedu: Váha těla spočívá na sedací části, výdej energie je ale intenzivní.
  • Orientální tanec: Pokud se stydíte přihlásit se na jiné tance, tady opravdu nemusíte – pro břišní tanec jsou oplácané boky spíš výhodou. Podpoří i váš pocit ženskosti a radost ze života.
  • Pilates: Tvaruje a protahuje celé tělo, zvyšuje rozsah pohybu a zlepšuje celkovou kondici. A i když se to nezdá, i kalorie spálíte.
Foto: Archiv firem

Tyhle přípravky vašemu hubnutí napomůžou! Na foto (zleva): Mořská řasa od Walmark Chlorella Japan Forte (300 tablet) má detoxikační účinky, Walmark Livinorm (60 tobolek) posílí játra, Evelor Resveratrol (90 tobolek) je plný přírodních antioxidantůFoto: Archiv firem

Před cvičením nikdy nezapomeňte na zahřátí a po něm na protažení svalů. A hlavně – vyberte si pohyb, který vás skutečně baví. Neměl by být pro vás trápením, ale potěšením!

Reklama

Načítám