Hlavní obsah

Podlehněte kouzlu mozaiky. Oživí stěny i podlahu!

Foto: Rako

Toužíte po mozaice? Můžete vyzkoušet tu z kolekce Defile, cena 349 Kč za setFoto: Rako

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dost bylo bílé barvy a minimalismu! Také si to myslíte a hledáte způsob, jak oživit svou koupelnu či kuchyň? Pokud právě stavíte nebo se chystáte na rekonstrukci, máme pro vás tip: zkuste stěny obložit mozaikou. Dokonalý výsledek máte zaručený!

Článek

Mozaiky rozhodně nejsou nějaký módní výstřelek posledních let. Již ve starověkém Řecku a v také v římských dobách pokrývaly stěny paláců i městských domů. Přestože od té doby uplynulo již několik tisíc let a většina těchto staveb už dávno podlehla „zubu času“, mozaika je stále oblíbená jak v soukromých prostorách domů a bytů, tak i ve veřejných budovách.

Dokáže zjemnit vzor a oživit jinak fádní stěnu, a to jak barvami, tak též nejrůznějšími tvary obrazců z ní složených. Také ona podléhá módním trendům. „Při výběru keramických obkladových prvků zvažujte ale kromě estetického vzhledu i náročnost podmínek použití, které při nákupu vždy projednejte s prodejcem a zvolte vhodný typ obkladového prvku," radí Mgr. Pavla Nováková ze společnosti Lasselsberger, s. r. o.

V současné době se objevuje v celé řadě realizací provedení s matnými i vysoce lesklými povrchy. Výjimkou nejsou ani metalické barvy s kovovými odlesky, které již několik let diktují módu obkladům i dlažbám.

Foto: Asso

Nechte po stěně roztančit modré a hnědé květy! Z několika rozměrů okvětních lístků s matným či lesklým povrchem si můžete poskládat květinovou stěnu. Plato má rozměry 30 x 30 cm. Cena od 3900 Kč/plato.Foto: Asso

Klasika je keramická

Co se týče materiálového složení, máte na výběr hned z několika možností. Asi největší klasiku představuje mozaika keramická, která má stejné vlastnosti jako keramické obklady i dlažby a stejně jako jejich série se i mozaiky vyrábějí v identických barvách a v celé řadě povrchových úprav.

Dostupné jsou také varianty skleněné, které mají oproti ostatním materiálům nulovou nasákavost. K jejich přednostem patří zejména transparentnost, díky níž působí v interiéru jako zajímavý designový prvek, který má tu moc celkovou masu prostoru příjemně odlehčit.

Foto: Mondo Ceramica

Mozaika nemusí být pouze jednobarevná, kolekce Vetro Mix Scuro Lux vás navíc potěší módními metalickými odlesky. Cena 1062 Kč za kus.Foto: Mondo Ceramica

Dále jsou to mozaiky dřevěné, které odpovídají poslední módě, neboť nové obklady vypadají jako dřevo!, nebo také z kamene. K jejich přednostem patří originalita a jedinečnost přirozené kresby přírodního materiálu. Právě takové mozaiky dokážou podtrhnout vzhled jednoduše až stroze zařízených interiérů a skvěle se hodí také do míst, kde chcete zdůraznit úzké sepětí s přírodou.

Zejména kamenné mozaiky bývají oproti mozaikám z jiných materiálů o něco silnější, většinou až sedm milimetrů. Vynikají nejen dlouhou životností, ale i zajímavým tvarováním, neboť jsou dostupné jak ve formě drobných kostek, ale též ve tvaru oblázků nejrůznějších velikostí nebo nepravidelných úlomků.

Foto: Siko

Kamenná mozaika z kolekce Premium je dostupná v několika barevných provedeních zemitých odstínů. Cena od 999 Kč.Foto: Siko

Samostatná i v kombinaci s obkladem

Na trhu najdete jak samostatné kolekce, tak i mozaikové sety jako součást ucelené produktové série obkladů a dlažeb. Mozaiku můžete použít samostatně a pokrýt jí celou stěnu, ale také sloup či třeba parapet. „Mozaiky umožňují v podstatě vytvořit si na stěně jakýkoli vzor. Doporučil bych je používat ale spíše na stěny, protože mají hodně spár, které se vám na podlaze budou častěji zanášet, a mohou tudíž vyžadovat obtížnější údržbu," říká Ing. Petr Novotný ze společnosti Projekt 1980.

Přesto ji můžete zakomponovat nejen do obkladu, ale právě třeba i do části dlažby, a vytvořit tak s její pomocí na stěnách či podlaze zajímavé dekorativní obrazce, které v celkové ploše působí jako „šperk“, podobně jako třeba inzerto i oblíbené dekorativní listely.

Oblíbené jsou i mozaiky za pracovní deskou, i když obkladům v kuchyni vládne sklo, dřevo a kov.

Foto: Rako

Série India v modrobílé nebo oranžové kombinaci, doplněné platinou. Obklady oživuje mozaika 2,3 x 2,3 cm s matným povrchem v setu 30 x 30 cm. Cena od 139 Kč/set.Foto: Rako

Upravte si rozměr i tvar

Ty tam jsou doby, kdy se mozaika postupně skládala z jednotlivých drobných dílků. Jednalo se o téměř nekonečnou práci, vyžadující od řemeslníků dostatek trpělivosti i nemalou zručnost. Současní výrobci instalaci mozaiky maximálně usnadňují tím, že lepí mozaikové dílky na papírovou či silikonovou síť. Takto vytvořené „sety“ mívají rozměry obdobné jako obkladačky či dlaždice dané série, proto se právě s obklady i dlažbou velice dobře kombinují a snadno se s nimi manipuluje. Díky této výhodě také umožňují přesnou pokládku s minimální spárou.

Nemusíte se přitom omezovat pouze na velikost či tvar setu, je možno jej i rozřezat na menší části, proužky nebo třeba na jednotlivé kostičky – přesně podle toho, jak potřebujete.

Foto: Los Kachlos

Kolekce Megalos - metalické povrchy s kovovými odlesky jsou stále v kurzu, a to jak na obkladech a dlažbách, ale také v sortimentu mozaiek. Cena 343 Kč za kus.Foto: Los Kachlos

Proč na ni vsadit

Kromě dekorativní funkce má mozaika ještě celou řadu dalších předností. Narozdíl od klasických obkládaček si díky svým drobným rozměrům daleko lépe poradí s nerovnými stěnami, zaoblenými či jinak netypicky tvarovanými plochami, kterým se lépe přizpůsobí. Zajímavě vypadá také v roli obruby – můžete jí orámovat třeba zrcadlo v koupelně, vanu nebo třeba polici.

Vyrábí se nejčastěji v rozměru 2,3 x 2,3 nebo 4,9 x 4,9 centimetrů, větší formáty však mohou mít i jednotlivé dílky s rozměrem až 10 x 10 centimetrů. Toužíte-li naopak po takzvané mikro variantě, i v tomto případě vám výrobci mají co nabídnout, neboť dílky o velikosti 0,5 x 0,5 či 1 x 1 centimetr nejsou už dávno na trhu žádnou výjimkou.

Foto: Siko

Premium, pestrobarevná mozaika v rozměru 2,5 x 2,5 cm (plato 31,8 x 31,8 cm). Cena 799 Kč.Foto: Siko

Několik rad na závěr:

  • Mějte na paměti, že v porovnání s klasickým obkladem budete v případě mozaiky potřebovat až dvakrát více spárovací hmoty – asi 1 kg/m².
  • Při výběru odstínu spárovací hmoty myslete také na to, že výrazné barvy spár zcela mění vzhled plochy obkladu. Z tohoto důvodu použijte raději neutrální bílou či šedou.
  • Abyste s údržbou spár měli co nejméně práce, vyberte spárovací hmotu se zvýšenou odpudivostí vody. Ušetříte si tak práci při následné každodenní péči. K čištění spár budete moci používat jak běžné prostředky na údržbu koupelen – oproti univerzálním obsahují protiplísnové složky – , nebo si můžete pořídit i speciální, které nabízejí sami výrobci keramiky.

A jak jste na tom vy? Fandíte mozaikám, nebo nepatříte k jejich příznivcům třeba z důvodu, že mají mnoho spár, které mohou být náročné na údržbu? Podělte se s námi o svůj názor v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám