Hlavní obsah

Deprese po sexu. Je to normální?

Foto: Thinkstock

I sex vám může přinést špatnou náladu. Nevěříte?Foto: Thinkstock

Reklama

Šok! Sex nepřináší jen potěšení! Jsou ženy, které totiž po milování zažívají stavy úzkosti a deprese. Proč po něm někteří trpí smutkem? A kdo má vlastně po sexu špatnou náladu?

Článek

Ano, oproti například poporodnímu blues je post-sexová deprese takovým veřejným tajemstvím. A to i přesto, že jí prochází jedna ze tří žen! Jeden z posledních výzkumů uskutečněných ve Škole psychologie a poradenství při australské Queensland University of Technology, jehož výsledky byly zveřejněny v odborném magazíně Journal of Sexual Health, ukazuje, že ze dvou stovek mladých testovaných žen se každá třetí respondentka přiznala, že trpí negativními stavy po sexu (i v případě, že byl pohlavní styk uspokojivý).

Příčina smutku po sexu? Doteď neznámá!

Robert Schweitzer, jeden z realizátorů výzkumu, se nechal slyšet, že 10 % žen tyto stavy zažívá často. „Zatím 32,9 procenta žen uvedlo, že prožilo aspoň chvíli během svého sexuálního života příznaky postkoitální dysforie. Ještě překvapivější bylo, že 10 % žen trpí těmito příznaky častěji, nebo dokonce ve většině případů,“ objasňuje profesor a výzkumník Schweitzer.

Podle něj za normálních okolností rozlišujeme, že fáze sexuální aktivity nebo období těsně po sexu vyvolává pocity zdaru spolu s psychickou a fyzickou relaxací. „Avšak jedinci, kteří mají zkušenosti s postkoitální dysforií, mohou vyjádřit svoje pocity bezprostředně po pohlavním styku melancholií, plačtivostí, úzkostí, podrážděností a pocity nepokoje.“

Foto: Thinkstock

Za depresi po sexu prý nemůže sexuální partnerFoto: Thinkstock

Partner za to (ne)může?

Vědec se ale domnívá, že příčina těchto skoro až depresivních stavů je neznámá a nejspíš ani nesouvisí s tím, koho v daný moment v posteli máte. Jedna z bádaných žen se dokonce nechala slyšet, že když ona chytne svoji smuteční náladu, nevypadá to tak, že by v tom milostný partner hrál nějakou roli, neboť nepociťuje ztrátu lásky nebo náklonnosti. Tuto „sexuální otrávenost“ proto v žádném případě nelze zaměňovat s názorem Marty z Horní Lhoty, která minulý týden prohlásila, že její „amant stál za starou bačkoru,“ protože byl tak opilý, že po pár minutách soulože usnul, a ona je z toho doteď vedle. Tento typ smutku, zdá se, má kořeny hlouběji. Ostatně posuďte sami.

„Sama tomu nerozumím. Normálně se s přítelem milujeme, a když skončíme, chce se mi brečet," popisuje čtenářka, která si přála zůstat v anonymitě. „Je mi úzko, mdlo, jsem bez nálady a nestojím o ničí společnost. Svého partnera miluji a nemyslím si, že by dělal něco špatně. Prostě jen na mě sedne nějaký splín,  který si sama nedokážu vysvětlit," popisuje svoji situaci. Prý je smutná tak nějak všeobecně a kvůli „všemu", avšak vždy to na ni přijde po fyzickém kontaktu s přítelem. Kde by mohl být problém?

Hrají roli předchozí špatné zkušenosti?

Člověka hned napadne, že depresi po sexu musí zákonitě prožívat někdo, kdo měl v minulosti s intimitou problémy nebo byl přímo zneužíván. Profesor Schweitzer se domnívá, že takové ženy mohou prožívat pohlavní styky s traumatem z týrání spolu s pocity hanby, viny, trestu a ztráty, ale že existuje pouze malá možnost spojující tyto zkušenosti s postkoitální dysforií.

I zdravé ženy podléhají úzkosti!

Jeho domněnka se ukázala jako pravdivá, a to když se dále z výzkumu ukázalo, že úzkostnými stavy trpí i jinak zdravé a spokojené ženy, které v minulosti žádné problémy neměly. Schweitzer to přikládá k biologickým predispozicím, které chce podrobit dalšímu zkoumání. Aspoň by se dalo včas odhalit, která z nás má pro deprese tohoto typu předpoklady. Údajně by se v potaz měl brát i věk ženy a její povaha… To všechno ale zůstane předmětem dalšího zkoumání. Nakonec se můžeme i dozvědět, že za všechno může stres, E.T. mimozemšťan nebo tchyně.

A vy jste někdy měla po milování hluboký a nevysvětlitelný splín?

Reklama

Související témata:

Načítám