Hlavní obsah

Dobroty z ořechů: Koláč na plech, sýrové karbanátky i pikantní pomazánka

Foto: Jakub Jurdič

Nejlepší motivace pro sběr a louskání ořechů jsou tyhle dobrotyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Dlouhé podzimní večery jsou jako stvořené k louskání ořechů – otevřete si k tomu víno, pusťte film nebo si jen tak povídejte a přemýšlejte, co dobrého z nich pak připravíte… My máme tři tipy.

Článek

Vlašské ořechy jsou skvělé jen tak na zobání, ale připravíte z nich i luxusní pochoutky – kromě sladkých koláčů jsou výborné k sýrům a snesou i pikantnější chutě. My se tento podzim těšíme hlavně na pomazánku z pečených paprik zvanou Muhammara, která je dokonalá k topinkám i jako dip k zelenině, špenátové karbanátky se sýrem (milovníci masa přidají mleté drůbeží) a supersnadný ananasový koláč, který si každého získá svou vláčností. Co z toho vyhraje u vás?

Ořechová pomazánka Muhammara

Potřebujete:4 velké červené papriky, ¾ hrnku vlašských ořechů, lžíci melasy z granátového jablka (lze nahradit lžící medu a 2 lžic balzamika), ¼ lžičky chilli, lžičku římského kmínu, ½ lžičky skořice, lžičku soli, lžíci rajčatového protlaku, stroužek česneku, hrst strouhanky, olivový olej a granátové jablko na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Původně syrské jídlo spojuje chuť pečených paprik, ořechů a voňavého kořeníFoto: Jakub Jurdič

Postup: Celé papriky pečte asi půl hodiny při 200 °C, až jim ztmavne slupka, poté je přendejte do sáčku a nechte zapařit. Vychladlé oloupejte a odstraňte semínka. Mezitím, co se papriky pečou, si nasucho na pánvi opražte ořechy a rozmixujte je s melasou, špetkou chilli, římským kmínem, skořicí, solí, protlakem a prolisovaným česnekem. Přidejte očištěné papriky a rozmixujte na hladkou hmotu. V případě potřeby zahustěte strouhankou a dochuťte solí, chilli a balzamikem. Podávejte s pečivem, na topinkách či k pečeným masům.

Tip: Milujete pečené papriky? Zkuste i pikantní ajvar s lilky nebo naložené pečené papriky, které jsou skvělé do těstovin i salátů.

Špenátovo-sýrové karbanátky s ořechy

Na 2 porce potřebujete: 100 g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, olivový olej, chilli papričku, sůl, pepř, 40 g jemných ovesných vloček, 40 g vlašských ořechů, 80 g jemně strouhaného sýra (já dala parmezán a goudu)

Foto: Jakub Jurdič

Syté placičky z vloček a ořechů doplňte sýrem a špenátemFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na lžíci oleje nechte rozvonět nasekaný česnek a chilli papričku, přidejte špenát, osolte a počkejte, až zavadne. Opepřete, vmíchejte ovesné vločky, najemno nasekané ořechy a nechte trochu vychladnout. Vmíchejte sýr, tvarujte placičky a z obou stran je dozlatova opečte na rozpáleném oleji.

Tip: Jestli nejste zastánci vegetariánských karbanátků, přidejte ke směsi i vajíčko a mleté drůbeží maso.

Vláčný ananasový koláč s ořechy

Potřebujete: plechovku ananasu, ½ hrnku cukru krupice, 2 vejce, 2 hrnky hladké mouky, lžičku jedlé sody, lžičku vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, olej na vymazání plechu. Na polevu: ¾ hrnku slazeného kondenzovaného mléka, hrnek nasekaných ořechů (já dala vlašské, ale skvělý je i kokos)

Foto: Jakub Jurdič

Nenápadně vyhlížející řezy jsou díky ananasu a kondenzovanému mléku krásně vláčné a samotná příprava vám přitom nezabere víc než 10 minutFoto: Jakub Jurdič

Postup: Ananas slejte (sirup ještě schovejte), rozmixujte a smíchejte s vejci, cukrem, moukou, sodou, vanilkou a solí. V případě potřeby zřeďte trochou sirupu a nalejte na olejem vymaštěný plech 20 x 30 cm. Pečte asi půl hodiny při 180 °C dozlatova, ihned po vytažení koláč několikrát propíchejte špejlí a ještě horký ho polejte kondenzovaným mlékem s ořechy.

Sbíráte plody podzimu? A víte, jak ořechy uchovat na zimu?

Reklama

Načítám