Hlavní obsah

Domácí štrúdly, jak je neznáte!

Foto: Petr Makovička

Který ze tří štrúdlů vás dnes dostane?Foto: Petr Makovička

Reklama

Že je pravý štrúdl jen ten plněný jablky? Omyl! Štrúdl, nebo chcete-li závin, se dá naplnit čímkoliv, na co si vzpomenete, a jeho kouzlo tkví i v různých těstech, ze kterých se připravuje. Ochutnejte tři různá těsta s ne úplně tradičními náplněmi!

Článek

Mezi klasická těsta na štrúdl rozhodně patří listové a tažené. Na obě dvě v domácím provedení vám dnes přinášíme recept a jako bonus můžete vyzkoušet i těsto z pomazánkového másla. A náplně? Ochutnejte štrúdly s hroznovým vínem, hruškami nebo nivou a ořechy!

Slaný závin z pomazánkového těsta s nivou a vlašskými ořechy

Na 2 záviny potřebujete: 240 g polohrubé mouky, 180 g pomazánkového másla, 1/2 prášku do pečiva, podle potřeby 2–4 lžíce mléka, sůl, vejce na potření, 170 g nivy nebo jiného sýru s modrou plísní (gorgonzola, roquefort), 2 hrsti vlašských ořechů a hladkou mouku na podsypávání.

Foto: Petr Makovička

Slaný závin návštěvu určitě překvapíFoto: Petr Makovička

Postup: V míse prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte pomazánkové máslo a 2 lžíce mléka a vypracujte hladké těsto. Pokud by nedrželo pohromadě, můžete kapku mléka ještě přidat. Z těsta pak uválejte bochníček, ten zabalte do potravinářské fólie a dejte jej asi na hodinu odpočinout do lednice.

Na pracovní ploše pomoučte čistou utěrku a polovinu těsta na ní vyválejte na 3–5 milimetrů silný plát. Doprostřed obdélníkového plátu rovnoměrně po celé délce rozprostřete nastrouhaný sýr, posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a zabalte.

Aby se šev nerozlepil, potřete jej po vnitřní straně vodou. Stejně tak potřete vodou kraje a zabalte je. Pomocí utěrky závin snadno přenesete na plech vystlaný pečicím papírem, kde jej ještě potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se hezky leskl. Postup opakujte i u druhé poloviny těsta a záviny pečte při 200 stupních Celsia asi 30 minut, dokud nezezlátnou.

Tip: Pokud nemáte po ruce ořechy nebo na ně třeba jste alergičtí, potřete závin nejdříve prolisovaným česnekem, až pak jej zasypte sýrem a zabalte. I tahle varianta má své nezaměnitelné kouzlo!

Závin z taženého těsta s hruškami a mandlemi

Na 2 záviny potřebujete: 320 g hladké mouky, sůl, 200 ml vlažné vody, 1 lžíci oleje, 1 lžíci octa, 1 vejce, 150 g másla, 100 g strouhanky, 2 plechovky (2x 250 g) sterilovaných hrušek (na podzim můžete použít měkké máslovky), 2 hrsti mandlových lupínků nebo hrubě sekaných mandlí, rozšlehané vejce na potření a hladkou mouku na podsypávání.

Foto: Petr Makovička

Tažené těsto chutnalo skvěleFoto: Petr Makovička

Postup: Vajíčko, vlažnou vodu, ocet a olej v misce vyšlehejte a přilijte k mouce, osolte a vypracujte hladké těsto. Z toho pak vytvarujte bochánek, který položte na pomoučený vál, potřete jej rozpuštěným máslem a na 30 minut přiklopte nahřátým kastrolem, aby těsto bylo v teple. Podle potřeby kastrol během té půlhodiny vyměňte za nahřátější.

Foto: Petr Makovička

Těsto udržíte v teple pomocí nahřátého kastroluFoto: Petr Makovička

Mezitím si na pánvi na asi 50 gramech másla opražte strouhanku do tmavě zlaté barvy.

V teple odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu tam ještě nechte a z druhé připravte závin. Čistou utěrku pomoučte hladkou moukou, těsto válečkem rozválejte na asi 1 centimetr silný plát, který pak prsty vytahujte do tvaru obdélníku. Aby se těsto netrhalo, musíte postupovat opatrně a vaše ruce by měly být úplně suché.

Když je plát silný asi 4 milimetry, položte jej zpět na utěrku a dále postupujte stejně jako v prvním receptu s tím rozdílem, že místo sýru posypejte plát opraženou strouhankou, poklaďte na plátky pokrájenými hruškami a mandlemi.

Závin zabalte a postup zopakujte i s druhou polovinou těsta. Oba štrúdly přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlovými lupínky a pečte při 210 stupních Celsia 25–30 minut, dokud nezezlátnou.

Jsou štrúdly mezi vašimi oblíbenými dezerty? Vyzkoušejte také závin z listového těsta s meruňkami a tvarohem v tomto článkunebo tipy našich redaktorek v článku Souboj receptů: Redakční štrúdl 5x jinak.

Závin z rychlého listového těsta plněný hroznovým vínem

Na 2 záviny potřebujete: 170 g hery, 230 g hladké mouky, 1 žloutek, sůl, 5–7 lžic studené vody, 600 g hroznového vína bez peciček, 100 g sušenek (BeBe dobré ráno, Esíčka a tak podobně), 60 g cukru krupice, rozšlehané vajíčko na potření a hladkou mouku na podsypávání.

Foto: Petr Makovička

Hroznové víno místo jablek? Proč ne!Foto: Petr Makovička

Postup: Hladkou mouku a sůl dejte do mísy a tuk do ní za postupného promíchávání nastrouhejte nahrubo. Přidejte žloutek a vodu a vypracujte hladké těsto. Z toho vytvarujte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte asi 2 hodiny odpočinout v lednici. Z vlastní zkušenosti musím říct, že v případě nouze mu postačí kolem 20 minut.

Čistou utěrku pomoučte hladkou moukou. Těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu uložte zpět do lednice a z druhé na utěrce vyválejte plát silný asi 3–4 milimetry. Stejně jako v prvním receptu doprostřed plátu nasypejte jemně nadrcené sušenky, na ně rovnoměrně navrstvěte nakrájené a umyté kuličky hroznového vína, posypejte trochou cukru a závin zabalte.

Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Hotové záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na plechu vystlaném pečicím papírem při 210 stupních Celsia asi 30 minut.

Ochutnat můžete také Michalův třešňový závin!

Máte i vy domácí recept na některé skvělé závinové těsto? A vítězí u vás jablečná klasika, nebo rádi experimentujete i s náplněmi? Diskutujte pod článkem! Své recepty můžete vkládat také do sekce Vaše recepty.

Reklama

Načítám