Hlavní obsah

Dům za půl milionu? Existuje!

Foto: felindrefarm.co.uk

Mobilní dům funguje jako ten klasickýFoto: felindrefarm.co.uk

Reklama

Původně vznikly jen jako sezonní bydlení a nahrazovaly chaty a chalupy. Jenže postupně v nich lidé začali žít po celý rok. Mobilní domy, které jsou celkem běžné v zahraničí, se postupně stávají známé i u nás.

Článek

Poslední rozruch kolem těchto staveb nastal před nedávnem, kdy ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo, že na pořízení těchto domů nejde čerpat stavební spoření, protože nejsou určené k trvalému bydlení. Jak to tedy je?

Provizorium, nebo standard?

Mobilní domy nejsou po právní stránce určené ke stálému bydlení, a proto nemohou být zkolaudovány. Ale podobně, jako mnozí bydlí celoročně na svých chatách, jiní se stěhují natrvalo do mobilních domů. Poskytují totiž skoro stejný komfort jako ty klasické. Nechybí tady zařízený kuchyňský kout, několik místností, koupelna se sprchovým koutem a splachovacím záchodem nebo třeba ústřední vytápění či krb.

Na trhu najdete spoustu takových domů od mnoha výrobců. Podle toho se také liší jejich velikost, zařízení i použitý stavební materiál – zdi mohou mít ze dřeva či polyuretanu. Stejně tak firmy nabízejí jak základní provedení s tloušťkou stěn pět centimetrů, tak speciální zateplené, které mají až třikrát silnější zdi.

I když jde o domy mobilní, mnozí je často „zaparkují“ na jednom místě a tam bydlí. Nepotřebují k tomu žádnou speciální základovou desku či patky, stačí je podložit třeba dřevěnými pražci či kládami. Samozřejmě kvůli komfortu je dobré mít na pozemek přivedenou elektřinu, vodu a napojení buď na septik, nebo kanalizaci. Komfort tohoto bydlení zvyšuje právě to, že zde nejsou žádné zásobníky vody a nádrže na odpadní vody, které se musejí pravidelně doplňovat nebo vypouštět. V mobilním domě vše funguje jako v tom klasickém.

Dům se samozřejmě vytápí, a to buď elektrickými přímotopy, nebo plynem. Takže i v mnoha mobilních domech najdeme radiátory. A v některých dokonce i krb.

Foto: mobilheimy.eu

Interiér je zařízený hezky a účelněFoto: mobilheimy.eu

Dodávka na klíč

Někomu na domech mobilních možná může vadit, že si ho sám nezařídí – zpravidla se totiž prodávají včetně veškerého zařízení –  v domě tak máme kuchyňskou linku včetně spotřebičů, zařízenou koupelnu, obývák i ložnici. Protože vybavení odpovídá módním trendům, které právě vládnou světu nábytku, jsou v současné době vybavované jednoduchým až minimalistickým nábytkem.

Mnozí proto vybírají dům nejen podle toho, jak vypadá zvenku a jak je velký, ale i podle vnitřního vybavení.

Atraktivní je hlavně cena!

Důvod, proč se mnozí rozhodnou bydlet právě v takových domech, není to, že by chtěli být mobilní a stěhovat se z místa na místo, ale především jejich cena! Ty menší s rozměry 8 x 3 metry totiž přijdou včetně vnitřního zařízení na půl milionu korun. Tím, jak roste podlahová plocha, roste i cena. K mání pak jsou i takové, které vznikají spojením dvou domů a mají plochu téměř osmdesát metrů čtverečních. Jejich cena se však šplhá až ke třem milionům korun.

Navíc i u nás už začíná fungovat trh se staršími mobilními domy. Lze ho využít třeba tehdy, když mobilní dům máme jako provizorium, než si postavíme klasický. Pak ten mobilní prodáme a velkou část peněz dostaneme – na rozdíl třeba od situace, když si pronajímáte byt – zpět. A to se hodí nejen nyní v době krize.

Reklama

Související témata:

Načítám