Hlavní obsah

Ignorujete potřebu spánku? Tohle vám hrozí!

Foto: Thinkstock

Potřeba spánku je nám dána biologicky a nevyplácí se ji opomíjetFoto: Thinkstock

Reklama

Více pracujete, jste závislí na technických výdobytcích a čím dál méně spíte. Ignorujete jednu ze základních potřeb vašeho těla. Co tím riskujete a jak to vše zlepšit?

Článek

Moderní společnost žije v podstatě nonstop. A z lidí tento způsob života udělal arogantní tvory, kteří odmítají poslouchat své tělo. Jednou z oblastí, kde se to projevuje nejvíc, je spánek.

Jdeme proti času

Experti z univerzit Oxford, Cambridge, Harvard, Manchester a Surrey přišli na to, že v dnešní době spí lidé v průměru o dvě hodiny denně méně než před šedesáti lety. Varují, že moderní život, a především jeho svázanost s počítači, tablety, chytrými telefony a podobně způsobuje, že spousta lidí žije v rozporu se svými přirozenými tělesnými hodinami.

„Jsme extrémně arogantní druh. Máme pocit, že můžeme ignorovat čtyři miliardy let evoluce. Jako jediný druh v přírodě se snažíme obelstít naše vnitřní hodiny,“ tvrdí neurovědec z Oxfordské univerzity Russell Foster.

Foto: Thinkstock

Světlo, počítače, telefony a další vychytávky moderní doby do ložnice nepatříFoto: Thinkstock

Přitom každý živý tvor, tedy i člověk, má jakýsi vnitřní mechanismus, takzvané tělesné hodiny, které synchronizují veškeré tělesné funkce do čtyřiadvacetihodinového vzorce podle toho, jak rotuje Země. U lidí a ostatních savců jde o cyklus založený na světle a tmě, který regulují především smysly. Klíčový je zrak a to, jak oči vnímají světlo a tmu, a také pokožka, která reaguje na změny teploty ve dne a v noci. Výsledek je, že lidské tělo je biologicky naprogramováno k tomu, aby v noci odpočívalo.

Zdraví v ohrožení

Ignorance tohoto nastavení vede k velkým zdravotním obtížím, jako je například rakovina, nemoci srdce, obezita a cukrovka druhého typu. Navíc váš denní rytmus udává vzorec i vašemu metabolismu. Když ale v noci místo odpočinku pracujete, riskujete tak různé metabolické poruchy. Podle studie, která byla publikována v Journal of the Royal Society Interface, poškozuje noční práce mozek stejně jako Alzheimerova choroba.

Další studie zveřejněná v magazínu Sleep Medicine přišla i na to, že nezdravý spánek (ať už ho máte nedostatek, nebo naopak spíte až moc) zvyšuje u žen hladinu cholesterolu v krvi až o dvě třetiny. U mužů nebyla spojitost mezi hladinou cholesterolu a kvalitou spánku potvrzena. Ženy, které spí denně méně než šest hodin, mají o 65 procent vyšší riziko, že budou trpět vysokým cholesterolem. Ženy, které naopak spí více než deset hodin denně, mají toto riziko zvýšené o 27 procent.

Foto: Thinkstock

Máte problémy se spánkem? Řešte je, nebo to odskáče vaše zdravíFoto: Thinkstock

Navíc je nedostatek spánku obecně spjat s nezdravým životním stylem. Ti, co dostatečně neodpočívají, mají tendence jíst kaloričtější jídla, velmi často trpí nedostatkem vitaminů, mnohem méně sportují a naopak dost často kouří a dopřávají si přemíru alkoholu. A to je spolu s nezdravým spánkovým režimem pro organismus dost nebezpečná kombinace.

Zkuste s námi váš spánek zlepšit.

Jak jste na tom se spánkem vy?

Reklama

Načítám