Hlavní obsah

Interiér: Jaký stůl mu sluší?

Foto: Gazel.cz

Dřevěný stůl udělá z kuchyně centrum domácnosti.Foto: Gazel.cz

Reklama

Jídelní stůl je srdcem našeho domova. Neměly bychom se na něj dívat jen jako na kus nábytku, u kterého budeme rodině servírovat oběd. Správně zvolený jídelní stůl totiž přispívá k domácí pohodě a stává se místem setkávání, povídání si a vzájemného svěřování se.

Článek

Jídelní stůl se ještě v nedávné minulosti, a to nejen v bytech panelových domů, většinou tísnil - jako nábytek druhé kategorie - v malé kuchyňce. Dnes už se s ním počítá mnohem více. V rámci rekonstrukce starších domů a bytů pak dochází k propojení kuchyní s ostatními prostory a stěhování jídelního stolu do obýváku, kde má podstatně více místa vyniknout.

Různé tvary, různé materiály

Jídelní stoly se vyrábějí z rozmanitých materiálů, v různých tvarech a rozměrech.

Ať už si vybereme stůl kulatý nebo hranatý, oba mají své výhody. Kulatý slouží jak ke stolování, tak k pouhému posezení a navíc navozuje mnohem lepší atmosféru ke vzájemné komunikaci. Na druhou stranu je mnohem náročnější na prostor. Například stůl o průměru 95 centimetrů je tak akorát pro tři lidi.

Pokud však potřebujeme stůl univerzálnějšího charakteru, který se občas použije i k přípravě pokrmů nebo psaní úkolů, vhodnější je volit desku obdélníkového nebo čtvercového tvaru.

Foto: Ikea

Stolek vhodný do menší kuchyněFoto: Ikea

Na velikosti záleží!

Při pořizování jídelního stolu musíme samozřejmě vycházet z prostoru, který máme k dispozici, ale také z počtu osob, jež k němu budou usedat.

V případě, že žijeme společenským životem a často přijímáme návštěvy, neměli bychom na ně zapomenout. Podle základních ergonomických pravidel je třeba na jednu osobu počítat s plochou 40x60 centimetrů stolní desky. Za standardní šířku stolu se považuje 80 centimetrů, za optimum potom 90 centimetrů.

Pro pohodlné sezení je však rovněž důležitá výška stolu. Ta by se měla pohybovat v rozmezí 69 až 75 centimetrů, od spodní hrany desky by mělo být k podlaze minimálně 63 centimetrů.

Aby se nám dobře sedělo, potřebujeme rovněž dostatečný prostor kolem židle, abychom se mohli odsunout, posadit a podobně. Jako dostatečná se uvádí vzdálenost mezi hranou stolu a opěradlem židle či lavice minimálně 70 centimetrů. A pokud sedíme před stěnou či nábytkem, je třeba přidat dalších alespoň pět centimetrů.

Masivní stůl - základ rodiny

Při výběru jídelního stolu většina z nás však nejprve řeší vzhled a materiál. Někteří architekti a designéři nedají v případě jídelního stolu dopustit na masivní dřevo a klidně takový stůl umístí i v kuchyni vybavené jinak ve studeném hi-tec stylu. K takovému se potom vejde i značně početná rodina nebo parta přátel.

Je pravda, že tyto výrobky nám vydrží po celý život, dokonce mohou sloužit dalším generacím. Škrábance, různé fleky čí spáleniny se po čase obrousí, provede se povrchová úprava a stůl je jako nový.

Dřevo coby materiál, z něhož se jídelní stoly vyrábějí, má v současnosti vážnou konkurenci ve sklu, kovu i plastech - tedy materiálech, jejichž invaze do obytných interiérů nadále úspěšně pokračuje. Na skleněné stolové desce sice vynikne více než na jiných materiálech sebemenší nečistota, ale na druhou stranu sklo vnáší do jídelního koutu pocit čistoty a vzdušnosti. Také stolování na skle bez ubrusu je velmi příjemné. Používá se jak sklo čiré, tak matné, budící dojem pískovaného. Ve skutečnosti jde o matný povrch, kterému neubližuje horké nádobí a dobře se udržuje.

Foto: Ikea

Skleněné desky jsou náročnější na údržbu.Foto: Ikea

Volte s rozumem

Přijatelné stolování se v menších bytech musí často řešit využitím stolů, jejichž desky lze zvětšovat rozložením, vysouváním nebo vložením přídavné části. Příprava dostatečně velké tabule se tak zkomplikuje, ale výsledek stojí za to. Stále lepší než se u jídelního stolu tísnit. Naopak singles mohou stolování vyřešit pomocí jídelních stolků nejčastěji připevněných ke stěně v kuchyni. Většina z nich nabízí dostatek prostoru dvěma lidem. Tyto stolky vhodně doplňují větší jídelní stůl umístěný v obývacím pokoji, často se vyrábějí ve sklápěcím provedení, čímž v malé kuchyni nezabírají žádný prostor.

Posledním typem jsou takzvané barové pulty, které většinou oddělují pracovní část kuchyně od obývací zóny interiéru a sezení barového typu. Barové stolky sice nenahradí jídelní stůl, ale dobře poslouží k vypití kávy, případně k podávání snídaně.

Foto: Ikea

Elegantní jídelna s černým stolemFoto: Ikea

Posaďte se, prosím

Sebedokonalejší jídelní stůl se pochopitelně neobejde bez vhodného sezení. Jaké jsou současné trendy?

Židle se vyrábějí z nejrůznějších materiálů - od dřeva a překližky, přes kov, plast až po různé kombinace těchto materiálů. Aniž by se přehlížel vzhled židle, více než v předchozích obdobích se dá na pohodlí a ergonomii. V souvislosti s tímto trendem se v kuchyních častěji objevují čalouněné židle a důraz se u nich klade především na výplň a kvalitní potah. Odolnost vůči prosezení zajišťují tuhé i měkké polyuretanové pěny, v poslední době i poddajné duté vlákno, speciální kuličky nebo i vzduch.

Co se týče potahů i v kuchyních se častěji uplatňují potahoviny světlých pastelových barev, neboť mají snadnější údržbu a delší životnost. Kromě již dlouhodobě populární Alcantary je například velice oblíbený nový druh umělé kůže Nubuck, připomínající na dotek jelenici s teflonovou úpravou proti oděru a ušpinění. Údržba čalouněných židlí se však řeší i kvalitními bavlněnými snímatelnými potahy, které lze prát.

Sedací nábytek bychom si před koupí měli vyzkoušet. Pokud nebude poskytovat skutečně zdravé pohodlné sezení, porozhlédněme se po jiném. Současný trh nám předkládá dostatečnou nabídku.

Jestliže máme doma rozkládací stůl, což znamená, že se u něj občas sejde více strávníků, je třeba si pořídit i rezervní židle, které nebudou zabírat příliš místa. Nejvhodnější je volit skládací nebo stohovací židle.

Na co nezapomenout!

  • Pokud máme doma malé dítě, vzdejme se raději stolů se skleněnými deskami a ostrými hranami.
  • Každou židli si před koupí důkladně vyzkoušíme.
  • Pokud se rozhodneme pro čalouněné sezení, měla by nás zajímat kvalita potahu a jeho údržba.
  • U jídelního stolu rezervujeme na každého strávníka prostor 40x60 centimetrů.
  • Jídelní stůl nesmí překážet provozu domácnosti.
  • Náhradní sezení řešíme formou skládacích či stohovacích židlí.

Reklama

Související témata:

Načítám