Hlavní obsah
3,3
(59)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Už jste objevili jáhly? Na kdysi tradiční českou surovinu jsme nadlouho zapomněli a až v posledních letech se k ní začínáme pomalu vracet. Jsou nejenom prospěšné pro zdraví, ale i velice tvárné v kuchyni. Příprava netrvá dlouho a uvaříte z nich rozmanitá jídla od snídaně po dezert. Pravděpodobně budete znát jáhlovou kaši i jahelník, víte ale, že se dají připravit i na způsob bramborových šišek?

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na jáhlové šišky
  • 150 g jáhel
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 špetky soli
K podávání
  • 80 g perníku na strouhání
  • 80 g másla
Článek

Postup

01.

Nasypte jáhly na husté síto a podložte ho miskou. Třikrát je propláchněte vařící vodou a slijte. Tohle je „jáhlový rituál“, dočtete se o něm ve všech kuchařkách, které radí, jak na jáhly. Má to odstranit případnou hořkost. Čerstvé jáhly hořké nebývají, ale dělávám to také tak – proč riskovat.

02.

Jáhly zalijte trojnásobným množstvím vody, osolte a přiveďte k varu. Nemíchejte. Když začne voda vřít, znovu odolejte pokušení zamíchat. Jenom stáhněte plamen na nejslabší a nechte v klidu vařit, až se všechna voda vstřebá, bude to trvat asi 10 až 15 minut. Poté odstavte a nechte pod pokličkou dojít dalších 10 minut. Teď už můžete zamíchat. Jáhly budou rozvařené téměř na kaši a přesně to potřebujete.

03.

Jáhlovou kaši nechte zchladnout, přidejte mouku a škrob a umíchejte těsto na šišky. Když se bude příliš lepit, přidejte ještě lžíci mouky.

04.

Navlhčenýma rukama tvarujte z těsta šišky velké asi jako prst. Až budou všechny hotové, dejte vařit vodu do velkého hrnce. Je dobré, když před vařením trochu oschnou. Vhoďte je do vařící vody a velmi krátce povařte, 2 až 4 minuty budou stačit. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové. Opatrně je vylovte děrovanou naběračkou – v téhle chvíli jsou ještě velmi křehké, ale na vzduchu po chvíli zpevní.

05.

Šišky podávejte přelité rozpuštěným máslem a sypané strouhaným perníkem. Můžete je pokapat medem nebo sirupem.

Můj tip: Jako posypku můžete použít i mák nebo mleté oříšky. Nebo je podávejte naslano s tvarohem a osmaženou cibulkou.

Máte rádi jáhly, nebo si zatím ve vaší kuchyni nenašly místo?

Reklama

Související témata:

Načítám