Hlavní obsah

Sladká tečka, které neodoláte. Domácí makové šišky se švestkovou omáčkou!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švestková omáčka se hodí nejen k masu, ale skvěle padne i k domácím makovým šiškám. Vyzkoušejte tento recept a skvěle si pochutnáte. Makové šišky se švestkovou omáčkou hravě zvládnete a sklidíte s nimi velký úspěch!

Článek

Využijte sezonu švestek a připravte doma lahodnou pochoutku nejen pro ty nejmenší – makové šišky se skvělou švestkovou omáčkou. Tuto dobrotu můžete servírovat třeba na oběd nebo jako sladkou tečku! Švestková omáčka je neodolatelná a může se stát, že se velmi rychle z hrnce vypaří. Uhlídejte si proto pečlivě svou porci!

Makové šišky se švestkovou omáčkou

Na 2 porce potřebujete: 250 g brambor, 80 g hrubé mouky, 1 lžičku bramborového škrobu, 1 vejce, sůl, 10 g celého máku, 2 lžíce másla. Na švestkovou omáčku: 300 g švestek, 40 g krupicového cukru, 50 ml vody, 40 ml rumu, 3 lžičky švestkových povidel, 1 celá skořice. Na posypání: 20 g mletého máku, 1 lžíci moučkového cukru

Postup: Švestky umyjte, rozpulte a vypeckujte. Na nepřilnavé pánvi rozpusťte cukr na karamel a přidejte k němu švestky. Podlijte vodou, přidejte skořici a nechte chvilku provařit. Poté přilijte rum a vmíchejte švestková povidla. Vařte, dokud vám nevznikne konzistence omáčky. Přikryjte a pusťte se do přípravy makových šišek.

Brambory oloupejte, umyjte a nastrouhejte najemno. Osolte je a nechte pustit vodu. Tu poté vymačkejte, ideálně pomocí čisté utěrky. K poctivě vymačkaným bramborám přidejte prosátou mouku, škrob, vejce a celý mák. Vypracujte těsto a vyválejte z něj hada.

Z vyváleného těsta odkrajujte asi 3,5 cm kousky, ze kterých tvořte mezi dlaněmi malé šišky. Jednotlivé šišky vložte do vroucí vody a vařte přibližně sedm minut, dokud nevyplavou nahoru. Šišky sceďte a zalijte rozpuštěným máslem.

Makové šišky zalijte švestkovou omáčkou a zasypejte je mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Tip: Místo čerstvých švestek můžete použít kompotované. Do omáčky lze přidat na provonění také hřebíček. A švestková povidla? Nejlepší jsou domácí!

Jaké recepty se švestkami máte nejraději?

Související témata:

Načítám