Hlavní obsah

Pauza ve vztahu: Jak ji přežít?

Foto: shutterstock.com

Někdy chce pauzu jen jeden z partnerůFoto: shutterstock.com

Reklama

Někdy ve vztahu cítíte, že věci neklapou, jak mají, ale rozejít se ještě nechcete. Doufáte, že se všechno časem spraví. Anebo máte pocit, že si jen potřebujete od sebe odpočinout. A vyhlásíte ve vztahu pauzu. Nikde se už ale nepíše, co máte v takovém období dělat. Nechte se tedy inspirovat.

Článek

Pauza ve vztahu mnohdy sice znamená jen eufemismus pro rozchod. Jsou totiž páry, kdy se jeden k druhému už nevrátí. Výhodou pak je, že rozchod byl klidnější, stál vás méně nervů a nepropukaly zbytečné emoce. Zkrátka v době odloučení city vyprchaly a každý z partnerů se naučil poklidně žít bez toho druhého. Anebo si dokonce našel nový objev. Jindy se oba k sobě po odmlce vrátí a vztah funguje dál, a třeba i s novou energií a jistým nadhledem. A mnohdy se osvědčí přikročit k pauze, když se jeden z partnerů potřebuje tak říkajíc vybouřit.

„Na vyhlášení pauzy ve vztahu se většinou partneři dohodnou a je to tedy volba obou. Občas se ale stane, že si pauzu vynutí pouze jeden z páru. Buď navrhne rozchod, který nemyslí úplně vážně a věří v návrat, anebo na druhou stranu tak naléhá, až partner nedobrovolně souhlasí. Takovéto případy jsou horší a oba více riskují, že se k sobě již nevrátí,“ vysvětluje psycholog Vojtěch Benda.

Čemu se vyhnout?

Pauzu ve vztahu může každý z dvojice trávit zcela po svém. Není dobré dávat si navzájem ultimata, co druhá strana smí anebo nesmí. Nemělo by vás to zajímat a ani po návratu k sobě o tom není dobré mluvit. „Mnoho lidí tráví toto období střídáním partnerů a holdování alkoholu. Ani jednu z variant ale nemohu doporučit. Pokud se člověk trápí, alkohol může deprese prohloubit. A při střídání partnerů zase riskujete. A to nejen pohlavní choroby, ale také vaši dobrou pověst,“ říká dr. Benda. Není ani dobré pořizovat si na útěchu domácího mazlíčka. Mohla byste si totiž po čase uvědomit, že na něj nemáte tolik času, jak jste původně myslela. Anebo že se vám do života až tolik nehodí. Takováto rozhodnutí je třeba promýšlet.

Foto: shutterstock.com

Využijte pauzy ve vztahu k cestováníFoto: shutterstock.com

Odjeďte pryč

Poměrně velké množství lidí během pauzy (ale i po rozchodu) začíná cestovat. Lákají zejména zahraniční destinace. Výjimkou nejsou pak ani taková rozhodnutí, jako opustit rodnou zemi na několik měsíců a začít žít zkrátka jinde. „Někdy je varianta odjezdu z republiky opravdu účinná a člověka dokáže posunout dál. Změna prostředí působí na psychiku dobře, člověk je pak nucen řešit spoustu jiných věcí než přemýšlet nad vztahem. Navíc můžete najít nové přátele, případně i lepší zaměstnání. A rozhodně přibudou i životní zkušenosti,“ říká doktor Benda. Ale i kdybyste měla odjet pouze na týdenní dovolenou s kamarádkou, i tak je to dobrá volba. A vy čas, který vám pauza ve vztahu dala, rozhodně nebudete považovat za promarněný.

Velký úklid

Říká se, že když se člověk doma pustí do generálního úklidu, uklidí si tak trochu i ve svém životě a ve své mysli. Pokud se rozhodnete během pauzy vygruntovat celý byt, vyházet staré věci a třeba nakoupit i nějaké nové vybavení, neprohloupíte. Navíc až se partner po čase vrátí, bude to pro něho novinka a z vás ucítí alespoň trochu něčeho nového a nepoznaného. A to muže na ženách láká.

Navštivte známé

Několik dní, týdnů anebo i měsíců bez partnera můžete také docela dobře využít pro návštěvu příbuzných, známých a kamarádů. Řekněte si, kam s vámi drahoušek nerad jezdil a která vaše kamarádka mu byla nesympatická. A právě tyto lidi navštivte. Až budete zase spolu, těžko se k tomu dostanete a on by s vámi pravděpodobně stejně nejel. Navíc návštěvou jistě uděláte svým blízkým radost.

Zažila jste pauzu ve vztahu na vlastní kůži? A jak to nakonec dopadlo? Následoval srdceryvný návrat, nebo jste si díky přestávce ve vztahu uvědomila, že od partnera vlastně očekáváte úplně něco jiného? Napište nám své zkušenosti s time-outem ve vztahu na info@prozeny.cz nebo se zapojte do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám