Hlavní obsah

Jak ušetřit za vlasové přípravky a kadeřníka?

Foto: thinkstock

Krásné vlasy vás nemusí stát majlantFoto: thinkstock

Reklama

Návštěvy u kadeřníka, všelijaké přípravky a stylingové vychytávky… všechny víme, jak může být taková péče o vlasy nákladná. Ruinuje i vaši peněženku? Přejděte na úsporný režim. S následujícími tipy ušetříte, aniž by přišla vaše hříva zkrátka!

Článek

Je opravdu nezbytné mýt vlasy dvakrát po sobě? Vyplatí se vám barvení v pohodlí domova? A kde si můžete nechat vytvořit trendy sestřih za málo peněz? Pojďte se podívat, co na to říkají samy kadeřnice.

Vezměte to bez „předpírky“

Plná dlaň šamponu a dvojité mytí? Není divu, že vám lahvičky v koupelně mizí bleskovou rychlostí. Navíc zbytečně. „Že by se měly vlasy mýt rovnou dvakrát, aby se nejprve očistily, a poté vyživily, je mýtus. Pokud si vlasy myjete obden, nebo dokonce denně, stačí, když je opláchnete jednou. Výjimku udělejte jen tehdy, když se neobejdete bez několika stylingových přípravků a máte ve vlasech nánosy tužidla a laku,“ říká kadeřnice Šárka Almanová.

Přípravků potřebujete méně, než si myslíte

Nezapomínejte, že myjete hlavně hlavu, ne vlasy. „Šamponu stačí množství o velikosti pětikoruny. Napěňte ho v dlaních a masírujte pokožku hlavy, délkám stačí promnutí vytvořenou pěnou,“ dodává kadeřnice Almanová. Spousta žen šamponem plýtvá i z dalšího důvodu – mají pocit, že když jim přípravek nevytvoří tunu pěny, je něco špatně. To, jestli šampon pění více, nebo méně, se odráží od jeho složení a nevypovídá nic o jeho kvalitách. „Důvodem, proč vám šampon nepění, ale mohou být také nedostatečně namočené vlasy. Dopřejte jim několik minut pod sprchou, a až poté začněte šamponovat,“ říká kadeřnice.

Foto: thinkstock

Šamponu vám stačí množství o velikosti pětikorunyFoto: thinkstock

Totéž platí i u ostatních přípravků, šetření kondicionérem se vám vyplatí nejen finančně – nadměrné množství přípravku vaše vlasy zbytečně umastí. Nanášejte ho výhradně do délek vlasů. Pozor i na olejíčky a různá séra. Jejich dávkováním jsme se zabývali ve článku Rozmazlujte své vlasy. Olejíčky, séry i krystaly!.

Nekupujete zbytečnosti

Porozhlédněte se po své koupelně. Kolik napočítáte přípravků na vlasy? Když pominete šampony a kondicionéry, které jsou nezbytné, často najdete mraky produktů, které pak ve finále stejně ani nepoužíváte, a co je důležitější, nepotřebujete. „Jednou z věcí, bez které se rozhodně obejdete, jsou séra na zacelení roztřepených konečků. Vlasy po nich sice mohou být na efekt hezčí, ale s rozdvojenými konečky už nic nesvede ani svěcená voda,“ říká s nadsázkou kadeřnice Petra Heřmánková.

Nakupujte ve velkém

Používáte profesionální vlasovou kosmetiku? Myslete dopředu a nakupujte ve velkém. U většiny značek seženete na internetu přípravky ve větších baleních, často i ve velikostech, které se používají v kadeřnických salonech. Nákup XXL šamponu a kondicionéru se vám vyplatí, vydrží vám opravdu dlouho. Pozor, pořizujte si ale jen přípravky, které už máte ozkoušené.

Objem jen díky foukání

Na to, abyste dodaly vlasům objem, nemusíte nakupovat horu speciálních přípravků. Stačí jen vědět, jak hřívu správně vyfoukat! Potřebujete poradit? Podívejte se na následující epizodu pořadu New You televize Stream.cz!

Nakoukněte do lednice

Potřebují vaše vlasy extra porci výživy? Vyzkoušejte domácí masky a zábaly z toho, co najdete ve své ledničce. Několik tipů najdete ve článku Vzpruha pro vlasy? Zkuste banán!.A jak uvidíte za chvíli, ušetřit se dá i na návštěvě u kadeřníka.

Zastřihněte si ofinu

Pokud máte ofinu, určitě víte, jaká je to otrava řešit její neustálé dorůstání. Jestliže máte tu klasickou, rovně střiženou, poradíte si s ní samy. Jednoduše vám to půjde s novou vychytávkou CreaClip s malou vodováhou, díky které pak nebudete muset řešit, jak zamaskovat vzniklé zuby. Nebojte se také na zastřihování ofin poptat ve vašem kadeřnictví, spousta z nich nabízí zkrácení ofiny zdarma (tedy samozřejmě za předpokladu, že jste jejími zákazníky).

Foto: thinkstock

Ve spoustě salonů vám ofinu zkrátí zdarma, nebojte se zeptat i v tom vašemFoto: thinkstock

Nechte se střihnout levněji

Návštěva kadeřnických salonů se může pěkně prodražit. Pokud jste ve fázi šetření, zvažte návštěvu učňovských středisek, kde získáte sestřih i barvu za zlomek běžné ceny. Nemusíte se přitom bát toho, že byste byly pasovány do rolí „pokusných králíků“, nad budoucími kadeřníky vždy dohlíží ostřílení profesionálové, kteří s nimi každý krok konzultují.

Pozor na domácí barvení

V případě, že si vlasy barvíte samy, můžete bezesporu ušetřit spoustu peněz. Ovšem za podmínky, že to dobře dopadne. Domácí barvení je vždycky trochu risk, pokud se proto nespokojíte s přelivem v podobném odstínu, jaký máte, svěřte se raději do rukou odborníků nebo zůstaňte u přirozenosti. „Po barvicích pokusech se dámy často vracejí k nám, a nejde jen o to, vytvořit barvu novou, musíme se zbavovat i té předchozí. Taková procedura se může opravdu prodražit. Nejhorší zkušenosti máme zejména s vlastnoručně dělanými melíry, které často končí barevnými nerovnostmi,“ říká kadeřnice Petra Heřmánková.

Jednejte přímo

Když už sedíte v kadeřnickém křesle, nestyďte se přiznat, že zrovna šetříte, a poproste o střih, který bude vypadat dobře, i když trochu odroste. „Totéž platí u barev, pokud víte, že nemáte na to, abyste každé čtyři týdny chodily na dobarvování, nechte si udělat jen takový odstín, u kterého nebudou tak nápadné odrosty,“ radí kadeřnice Šárka Almanová. Dobrým tipem jsou například barvy, které jsou u hlavy tmavší a směrem dolů světlají.

Dokázaly byste spočítat, kolik vás vaše vlasy stojí měsíčně? Za které položky utrácíte nejvíce? Napište nám!

Reklama

Načítám