Hlavní obsah

Jedlé dárky hotové za 10 minut? Domácí nugeta, hořčice i naložený sýr!

Foto: Eva Malúšová

U těchto dobrot se může velmi snadno stát, že se u vás doma jedna „zatoulá" a Vánoc se vůbec nedočká…

Asi každý máme ve svém okolí osobu, u které každoročně tápeme, čím ji obdarovat. Než ale kupovat nějaké nepotřebné nesmysly, zkuste letos raději něco praktičtějšího – dárek, který se dá sníst!

Článek

Jelikož rád jí snad každý (mimochodem, co by to vůbec bylo za člověka, kdyby rád nejedl?!), jedlé dárky jsou na mém seznamu vánočních darů čím dál tím častěji. Nejen, že své blízké potěšíte vlastnoručně vyrobeným dárkem, ale ještě mu dáte něco praktičtějšího a originálnějšího než padesátý hrníček, svíčku či mýdlo. A poslední výhoda: samotná výroba domácí nugety, medové hořčice či naloženého sýra s ořechy vám nezabere víc než 10 minut.

Arašídová pomazánka

Na 4 skleničky potřebujete: 300 g nesolených pražených arašídů, 3 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 2 lžíce holandského kakaa, 600 g kvalitní mléčné čokolády

Foto: Eva Malúšová

Krémová čokoládovo-arašídová pomazánka je (bohužel :-)) nejlepší na bílém pečivu

Postup: Arašídy nasucho v troubě či na pánvi zahřejte, budou se pak snáze mixovat. Přesuňte do mixéru a co nejjemněji rozmixujte. Přilejte olej a pokračujte v mixování. Postupně zapracujte i vanilku, sůl a kakao a na závěr přilejte rozpuštěnou čokoládu. Rozdělte do vysterilizovaných sklenic a dobře schovejte, aby se vůbec dožila Vánoc! V lednici pak vydrží asi měsíc.

Medová hořčice

Na 4 skleničky potřebujete: 200 g hořčičných semínek, 600 ml bílého octa (případně zředěného vodou tak, aby byl 4%), vrchovatou lžičku soli, 3 lžíce medu, lžičku tymiánu, lžíci kurkumy

Foto: Eva Malúšová

Hořčici můžete ochutit i jinými oblíbenými bylinkami, část semínek vyměnit za tmavá nebo třeba přidat křen

Postup: Ocet přiveďte k varu a něco přes polovinu pak rovnou v mixéru nalejte na hořčičná semínka. Nechte minimálně 30 minut nabobtnat a poté rozmixujte dohladka. Ochuťte solí, medem a tymiánem a přidejte kurkumu pro hezky žlutou barvu. Rozdělte do vysterilizovaných sklenic. Hořčice vydrží i několik měsíců, jenom časem ztrácí na pálivosti.

Naložený hermelín s ořechy

Potřebujete: 4 hermelíny, 1 malou červenou cibuli, 6 stroužků česneku, lžíci tymiánu, lžičku soli, ¼ lžičky pepře, slunečnicový olej, hrst vlašských ořechů

Foto: Eva Malúšová

Zkuste tuhle hospodskou klasiku tentokrát jako „osobáčka" s ořechy, tymiánem a červenou cibulí

Postup: Sýry prokrojte, cibuli nakrájejte na plátky a česnek prolisujte a smíchejte s tymiánem, solí, pepřem, lžící oleje a nasekanými ořechy. Hmotu rozdělte do hermelínů, do každého přidejte plátek cibule a spolu se zbylou cibulí zalejte olejem. Při skladování v lednici se sýr rozleží akorát tak, aby byl ke konzumaci na Silvestra (nebo na novoroční snídani…).

Chystáte se letos něco tvořit, nebo by se u vás jedlé dárky nechytly?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama