Hlavní obsah

Vzpruha pro vlasy? Zkuste banán!

Foto: Thinkstock

Nemusíte utrácet za drahé vlasové maskyFoto: Thinkstock

Reklama

„Ach jo, ty vlasy zase nestojí za nic“ – povzdechnete si. Zamíříte do koupelny pro poslední záchranu v podobě oblíbené masky, ale čeká na vás jen prázdnotou zející kelímek. Co teď? Než vyrazíte do obchodu a utratíte další peníze, dejte šanci masce, kterou si umícháte z potravin, které máte v lednici. Uvidíte, že vás výsledky příjemně překvapí!

Článek

Vyberte si recept podle typu a nároku svých vlasů a pusťte se do zkrášlování!

Olejové zábaly pro extra suché vlasy

Olejové zábaly jsou výborným pomocníkem pro suché vlasy. Nejlepší službu vám udělají ty kvalitní, za studena lisované. Ty stačí trochu nahřát a vetřít do vlasů. „Mějte ale na paměti, že takovýto olej ztrácí při vyšších teplotách své účinky. Stačí ho proto opravdu jen zahřát, teplota oleje by neměla být vyšší než čtyřicet stupňů,“ říká kadeřnice Šárka Almanová. A po kterém vůbec sáhnout? Hodně oblíbený je kokosový olej, který kapalní při teplotě okolo 26 stupňů Celsia, jojobový olej, avokádový olej, mandlový olej nebo olivový. Pokud jsou vaše vlasy mastnější, nanášejte olej jen do délek nebo na konečky. Zábal aplikujte jednou týdně, pokud máte extra suché vlasy, dvakrát.

Tip: Pro maximální výsledek vlasy zabalte do nahřátého ručníku a nechte působit alespoň půl hodinky. Poté vlasy důkladně umyjte jemným šamponem (ideální jsou ty, které jsou určené na časté mytí).

Majonézová posilující maska

Vysoký obsah proteinů, ale i vitaminů a minerálů ve žloutcích dělá vlasům víc než dobře. Pečlivě promíchejte dva žloutky se třemi lžičkami oleje (můžete použít i obyčejný slunečnicový) a naneste směs do suchých nebo ručníkem vysušených vlasů. Někdo používá místo žloutků a oleje rovnou majonézu. I když to může znít podivně, tahle kombinace je léty prověřená a skutečně funguje. Nechte zase působit alespoň půl hodiny a pečlivě vymyjte šamponem. Hodí se pro všechny typy vlasů včetně těch mastných. S klidem ji můžete používat dvakrát týdně.

Tip: Pro lesklé vlasy přidejte do masky trochu citronové šťávy.

Banánová maska pro lesk a hydrataci

Vitaminy a minerály obsažené v banánu vlasům dodají lesk a důkladně je vyživí. Jak si voňavou banánovou masku připravíte? Rozmixujte jeden banán (rozmačkat nestačí, banán musí být opravdu na kaši, aby se snadno vymyl a netahala jste druhý den z vlasů jeho zbytky), přidejte dvě lžičky medu (pokud není tekutý, zahřejte ho) a přilijte trochu olivového (případně i jiného) oleje. Banánovou maskou můžete osvěžit každý typ vlasů klidně i dvakrát týdně.

Tip: Než do směsi přilijete olej, odeberte si trochu banánovo-medové kašičky, přidejte lžičku tvarohu a máte úžasnou hydratační masku pro vaši pleť. Hodí se jak pro suchou, tak i mastnější pokožku.

Foto: Thinkstock

Banán dodá vašim vlasům lesk a hydrataciFoto: Thinkstock

Avokádová maska pro poškozené vlasy

Není divu, že je avokádo v kosmetickém průmyslu hojně využívané. Obsahuje totiž velké množství nenasycených tuků a stejně tak i vitaminy A, B a C. Dobře vám poslouží v případě, že máte sušší nebo chemií poškozené vlasy. Zázračnou masku si připravíte poměrně snadno, stačí vydlabat jedno avokádo, přidat dvě lžičky tekutého medu a zase trochu olivového oleje. Pokud nemáte vyloženě suché vlasy, můžete avokádo smíchat i s medem a tvarohem. Aplikujte jednou až dvakrát týdně.

Tip: Avokádovou masku (a stejně tak i například banánovou) můžete nechat působit i přes noc. Na polštář rozprostřete ručník a ráno vlasy pečlivě, klidně i nadvakrát, opláchněte.

Bezoplachová kúra z jablečného octa

Máte mastnější vlasy? Pak musíte vyzkoušet jablečný ocet! Ten navíc účinkuje i při problémech s padáním vlasů, omezuje tvorbu lupů a dodává krásný lesk. Jak na to? Smíchejte dva šálky vlažné vody s dvěma lžícemi jablečného octa. Vlasy umyjte jako obvykle a na závěr je roztokem přelijte. Poté už neoplachujte. Ocet můžete využívat jednou až dvakrát týdně. Podobně se dá používat i pivo – někde se doporučuje dokonce neředěné vodou – ale z vlasů je pak nějakou dobu cítit. Na jaře můžete využít také kopřivy.

S domácími maskami ušetříte nejen vaši peněženku, ale i vlasy. Ty si určitě alespoň čas od času rády užijí péči bez chemie.

Reklama

Související témata:

Načítám