Hlavní obsah

Letní nepečené dezerty: S rybízem, malinami i levandulí

Foto: Eva Malúšová

Dejte troubě vale a připravte si nepečené dezerty plné letního ovoce a bylinekFoto: Eva Malúšová

Reklama

Honí vás chuť na sladké, ale rozehřívat v tomhle horku ještě troubu vás už tak úplně neláká? Vsaďte na nepečené dezerty! Máme recepty s rybízem, malinami i levandulí.

Článek

Nepečené dezerty prostě milujeme! Většinou jsou snadné na přípravu, plné letního ovoce a v horkém počasí leckdo ocení i absenci rozpálené trouby v kuchyni. Zkusíte malinovou pěnu, rybízový cheesecake nebo levandulovou panna cottu?

Malinová pěna

Na 4 porce potřebujete: 2 bílky, 80 g cukru krupice, hrnek malin

Foto: Eva Malúšová

V jednoduchosti je krása! Pěnu připravíte jen ze tří ingrediencí a místo malin můžete použít i jahody nebo ostružinyFoto: Eva Malúšová

Postup: Bílky o pokojové teplotě ušlehejte spolu s cukrem elektrickým šlehačem téměř do tuha. Před koncem přidejte vidličkou rozmačkané maliny a došlehejte do pevného krému. Ihned podávejte.

Tip: Jestli se bojíte tepelně neupravených bílků, šlehejte je v horké vodní lázni, krém tak navíc zpevní rychleji.

Levandulová panna cotta

Na 4 porce potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, lžičku levandulových květů (čerstvých nebo sušených), 200 ml mléka, 4 plátky jedlé želatiny, 3 lžíce cukru krupice, potravinářské barvivo (lze vynechat)

Foto: Eva Malúšová

Smetanovou panna cottu jsem ovoněla čerstvou levandulíFoto: Eva Malúšová

Postup: Smetanu přiveďte spolu s levandulí k varu, stáhněte z ohně a nechte minimálně 30 minut louhovat. Želatinu namočte do trochy vody a nechte 10 minut nabobtnat. Mléko, cukr dle chuti a několik kapek fialového potravinářského barviva přidejte ke scezené smetaně a za stálého míchání zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Želatinu zahřejte do rozpuštění a vmíchejte ke smetaně. Rozdělte do skleniček a nechte v chladu zatuhnout.

Tip: Skvělou panna cottu připravíte i z jogurtu nebo kokosového mléka.

Nepečený cheesecake s rybízem

Potřebujete: 200 g kakaových sušenek, 7 lžic rozpuštěného másla, 600 g krémového sýra (Buko, Fénix, Philadelphia), 250 g hořké čokolády, moučkový cukr, 350 g rybízu, 70 g cukru krupice

Foto: Eva Malúšová

Jemný čokoládový krém si s nakyslým rybízem perfektně rozumíFoto: Eva Malúšová

Postup: Sušenky rozmixujte na jemnou drť, přilejte k nim rozpuštěné máslo a znovu rozmixujte. Hmotu natlačte na dno dortové formy s odnímatelným okrajem a dejte do lednice, než připravíte krém. Sýr prošlehejte (opět klidně v mixéru), čokoládu rozpusťte a po částech do ní zamíchejte sýr. Směs podle chuti doslaďte, rozetřete na sušenkový korpus a nechte několik hodin nebo ještě lépe přes noc v lednici zatuhnout.

Rybíz s cukrem povařte na hustý sirup (pro jistotu můžete přidat i lžičku kukuřičného škrobu), který rozmačkejte vidličkou, nechte trochu vychladnout a rozetřete na dort. Nechte opět zatuhnout a podávejte.

Tip: Další dva nepečené dorty – piškotový se smetanou a raw s třešněmi najdete v článku Souboj receptů: Dva úžasné nepečené dorty na léto.

Také v létě dáváte vale troubě, a když už sladké, tak jedině bez pečení?

Reklama

Související témata:

Načítám