Článek
V posledních letech se u nás můžete stále častěji setkat se špagetovou dýní. Jestli jste až do teď váhali, protože jste nevěděli, jak ji zpracovat, je čas to změnit! Po tepelné úpravě se z její dužiny totiž stanou lahodné proužky připomínající špagety, které můžete doplnit oblíbenou omáčkou nebo zkusit naši variantu s česnekem a špenátem. Dýni si navíc můžete předpéct (přece jen to trvá kolem 40 minut) a minimálně dva dny ji skladovat v lednici.
Špagetová dýně s česnekovou sýrovou omáčkou
Na 4 menší porce potřebujete:
- 1 špagetovou dýni
- sůl a pepř
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- 1 chilli papričku (lze vynechat)
- ¼ hrnku smetany na vaření
- 150 g čerstvého nebo 200 g mrazeného špenátu
- hrst parmezánu (nebo jiného tvrdého sýra, jako je Gran Moravia či Grana Padano)
- 1 mozzarellu nebo 100 g goudy
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 200 °C. Dýni podélně rozřízněte napůl, odstraňte semínka, ze všech stran naolejujte, zevnitř osolte a řeznou stranou dolů položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 40 minut doměkka. Nechte trochu vychladnout a vidličkou z dužiny naškrábejte „špagety“, které se z ní samovolně vytvoří. Můžete je přendat do misky nebo jako já nechat přímo ve slupce.
02.
Mezitím, co se dýně peče, si připravte oblíbenou omáčku na špagety nebo zkuste jednoduchou česnekovou: na troše oleje nechte ani ne půl minuty rozvonět nasekaný česnek a chilli, přidejte pokrájený špenát (pro snadnější přípravu ho můžete přelít vroucí vodou, vymačkat a až poté do omáčky přidat), zalijte smetanou, osolte a opepřete a poduste do změknutí. Vmíchejte parmezán (zahustit můžete ještě lžící čerstvého krémového sýra nebo žervé) a rozdělte na dýňové špagety. Posypejte nastrouhanou mozzarellou a ještě chvíli krátce zapečte.

Po upečení se dužina promění na „špagetky“, které snadno naškrábete vidličkouFoto: Greta Blumajerová
Tip: Pro sytější jídlo přidejte do omáčky i upečené kuřecí maso nebo na kostičky pokrájenou šunku. A kdo má radši výraznější chutě, použije i čerstvé bylinky jako oregano, bazalku nebo tymián.
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance