Hlavní obsah

Dýňové recepty: Nejlepší dýňová polévka, koláč i bramboráky

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Jaká zelenina jednoznačně patří k této části roku? Dýně. Je jich mnoho druhů, ale asi nejoblíbenější je hokaido. Je krásně červená či oranžová, nemusí se loupat a dají se z ní připravit jak slané, tak sladké dobroty. Jakou ochutnáte jako první vy?

Článek

Zelené či červené hokaido (říká se jí i dýně kaštanová), špagetová dýně, máslová dýně nebo třeba muškátová dýně. To je jen pár druhů dýní, které se již několik let konzumují i v českých rodinách. Máme pro vás skvělé recepty jak na slané, tak i sladké dobroty.

Dýňová polévka: Klasika, která zahřeje

Nemůžeme začít ničím jiným, než je dýňová polévka. Tahle lahodná krémová polévka nesmí chybět na žádném stole. Vynikající je s kokosovým mlékem, ale i s květákem.

Dýňová pomazánka

Pokud potřebujete jednoduché jídlo, pomazánka je to pravé. A nejinak je to u dýňové varianty (Nej pomazánky: Je libo budapešťská, nebo vajíčková 4× jinak?).

Dýně nasladko

Že se dýně nehodí do sladkých jídel? Vyvedeme vás z omylu. Dýně je skvělá v kombinaci s perníkem, zakysanou smetanou i tvarohem a ořechy.

Dýně: hlavní jídla s masem

Kuřecí i mleté se výborně snoubí s dýní. Pokud si potrpíte na maso, tak jsou tyhle dva recepty přesně pro vás.

Dýně: hlavní jídla bez masa

Ať už se pustíte do dýňových placiček, dýňového rizota či dýni upečete, garantujeme vám, že si opravdu pochutnáte.

Dýňové recepty zdravě

Kromě toho, že dýně obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, je také velmi málo kalorická. A tak si ji oblíbili i ti, kteří se snaží zhubnout. A aby vám nedošla inspirace, co vařit, přichystali jsme pro vás několik zdravých receptů. Dejte si hranolky, koláč i bramboráky.

Dýňové chuťovky

Znáte dýňovou hořčici nebo dýňové máslo? A co třeba sirup? Skvěle se hodí i jako jedlé dárky.

Dýňový kompot

Když máte hodně ovoce, zavaříte z nich kompot. Ale tušili jste, že může být skvělý kompot i z dýně? Pokud ne, nechte se zlákat na recept, který bude vonět lahodným kořením až k sousedům.

Reklama