Článek
Dýně patří mezi „superpotraviny“ – je plná betakarotenu pro oči i imunitu, vitamínů C a E a minerálů jako hořčík, draslík nebo zinek. Vysoký obsah vody a vlákniny z ní dělá skvělou volbu pro dietní jídelníček, děti - hodí se například i na první příkrmy. A dýňová semínka? Ta jsou poklad plný zdravých tuků a minerálů. Prostě se vyplatí se v dýních trochu vyznat a umět je dobře a chutně zpracovat.
Který druh dýně vybrat?
V obchodech a na trzích nejčastěji narazíte na pár základních odrůd dýní, které se hodí na jídlo:
- hokkaidó – nemusí se loupat, hodí se do polévek, pyré i sladkého pečení
- máslová – jemná chuť, ideální na polévky, pyré a sladké pečení
- muškátová – oříšková chuť, skvělá do koláčů a polévek
- špagetová – dužina se po upečení mění na vlákna, oblíbená u low carb jídel
- goliáš – velkoplodá, mívá i desítky kilogramů, vhodná i k nakládání
Jsou okrasné dýně jedlé?
Na trhu je i spousta okrasných dýní, které se hodí hlavně jako dekorace. Ale jistě vás už také napadlo, zda jsou jedlé. Jak uvádí italská organizace Altroconsumo, některé okrasné dýně nejsou určeny ke konzumaci a mohou způsobit gastrointestinální potíže. Obsahují toxické nahořklé látky, které mohou způsobit zažívací obtíže a zvracení. Rozeznat jedlý druh od nejedlého není snadné, mohou mít podobný tvar i barvu. Zásadním vodítkem je tedy to, že jedlá dýně nemá nikdy hořkou chuť. Pokud ji má, pak ji nekonzumujte. „V obchodě by měly být nejedlé dekorativní druhy prodávány odděleně od jedlých, například mezi halloweenskými dekoracemi. Pokud jsou použity k ozdobení regálů s ovocem a zeleninou, měly by být jasně označeny jako nejedlá dekorace. I u prodeje semen a sazenic by mělo být jasné, zda jde o jedlou nebo ozdobnou odrůdu,“ uvádí spotřebitelská organizace dTest.

V obchodech je nabídka dýní velmi pestrá, ale neměly by se společně prodávat dýně na jídlo s těmi okrasnýmiFoto: Longfin Media, Shutterstock.com
Jak dýně vybrat a skladovat
Zralá dýně má suchou stopku a tvrdou slupku bez měkkých míst. „Při správném skladování, tedy na suchém a chladném místě s teplotou okolo 10 až 15 °C, vydrží i několik měsíců. Platí to ale jen pro plody neporušené. A vyplatí se uskladněné dýně i pravidelně kontrolovat,“ říká Tomáš Louda, specialista na ovoce a zeleninu online supermarketu Košík. Nakrájená vydrží v lednici týden a lze ji také zamrazit nebo zavařit.
Jak dýni využít v kuchyni
Dýně nabízí spoustu možností na zpracování, inspirujte se našimi nejlepší recepty:
- polévka nebo pyré – Klasická dýňová polévka i tipy, jak ji vylepšit. Například zázvorem
- dýňové gnocchi – z pečené hokkaidó či máslové dýně můžete udělat domácí dýňové noky se šalvějovým máslem a sýrem
- dýňový hummus
- dýňové latté – domácí kavárenský hit s kořením a medem Voňavé dýňové latté à la Starbucks
- džem s dýní – Jablkový džem s dýní hokkaidó
- pečená dýně - s bylinkovým dipem, ale i plněná masem
- dýňová semínka - rozhodně je nevyhazujte, ale očistěte, osušte, promíchejte s olejem, solí a kořením, pečte 15–20 minut při 160 °C. Můžete si vyrobit i sladkou verzi, tedy místo soli a koření použít cukr a skořici.
Kde sehnat dýni?
Dýně je už běžným druhem pěstovaným na zahrádkách, protože je nenáročná a dobře se jí daří. Když se urodí, máte zásobu na zimu.
V sezóně ji seženete i ve všech větších obchodech, na tržnicích a lze si ji pořídit i na farmách a různých akcích, kde se zároveň pobavíte - Kam vyrazit na dýňobraní a dýňové slavnosti? Třeba do Třebíče, Slavkova nebo pražské Troji
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance