Článek
Dýňovo-kávový dort je vlastně varianta pečeného cheesecaku. Dýňové koření lze koupit, anebo si ho můžete namíchat podle tohoto receptu.
Postup
01.
Sušenky a ořechy rozmixujte najemno. Máslo rozpusťte a smíchejte s rozmixovanou směsí. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a boky potřete máslem.
Sušenkový základ rovnoměrně natlačte na dno formy, vložte do předehřáté trouby a pečte 10 minut do lehkého zezlátnutí. Nechte vychladnout. Teplotu trouby snižte na 150 °C.
02.
Dýňové pyré smíchejte se zakysanou smetanou, mascarpone, rozšlehaným vejcem, javorovým sirupem, cukrem a dýňovým kořením. Hladkou směs rovnoměrně naneste na vychladlý předpečený korpus.
Kávovou vrstvu připravte smícháním zakysané smetany, mascarpone, rozšlehaného vejce, javorového sirupu, cukru, koření a vychladlé silné černé kávy. Hladkou směs opatrně uhlaďte na první vrstvu dortu.
03.
Obsah formy lehkým zatřesením urovnejte a vložte do trouby. Při 150 °C pečte přibližně hodinu. Poté troubu vypněte, otevřete a dort nechte uvnitř ještě asi 15 minut chladnout.
Formu vyndejte z trouby a dort nechte úplně vychladnout. Potom ho vložte do chladničky (nejlépe přes noc), aby pořádně ztuhl.
04.
Před podáváním opatrně sejměte boky formy. V rendlíku nasucho opražte dýňová semínka a po sejmutí z plamene je zakápněte medem. Medovými semínky pak dort ozdobte a podávejte.
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance