Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dýně je skvělá surovina pro přípravu slaných i sladkých pokrmů a také slavnostnějších dezertů. Dýňový dort s krémovou kávovou vrstvou klidně obstojí i jako narozeninový dort. Tenhle pečený cheesecake má totiž tři krásné vrstvy a v puse se jen rozplývá.

20 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 21 cm
Korpus
  • 120 g máslových sušenek
    1
    6
    7
  • 60 g vyloupaných vlašských ořechů
    8
  • 60 g másla
    7
Dýňová vrstva
  • 200 g dýňového pyré
  • 180 g zakysané smetany
    7
  • 180 g mascarpone
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 30 ml javorového sirupu
  • 20 g třtinového cukru
  • 1 lžička dýňového koření
Kávová vrstva
  • 180 g zakysané smetany
    7
  • 250 g mascarpone
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 30 ml javorového sirupu
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 lžička dýňového koření
  • 1 lžíce silné černé kávy
Na ozdobu
  • 1/2 hrnku dýňových semínek
  • 2 lžičky medu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Dýňovo-kávový dort je vlastně varianta pečeného cheesecaku. Dýňové koření lze koupit, anebo si ho můžete namíchat podle tohoto receptu.

Postup

01.

Sušenky a ořechy rozmixujte najemno. Máslo rozpusťte a smíchejte s rozmixovanou směsí. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a boky potřete máslem.

Sušenkový základ rovnoměrně natlačte na dno formy, vložte do předehřáté trouby a pečte 10 minut do lehkého zezlátnutí. Nechte vychladnout. Teplotu trouby snižte na 150 °C.

02.

Dýňové pyré smíchejte se zakysanou smetanou, mascarpone, rozšlehaným vejcem, javorovým sirupem, cukrem a dýňovým kořením. Hladkou směs rovnoměrně naneste na vychladlý předpečený korpus.

Kávovou vrstvu připravte smícháním zakysané smetany, mascarpone, rozšlehaného vejce, javorového sirupu, cukru, koření a vychladlé silné černé kávy. Hladkou směs opatrně uhlaďte na první vrstvu dortu.

03.

Obsah formy lehkým zatřesením urovnejte a vložte do trouby. Při 150 °C pečte přibližně hodinu. Poté troubu vypněte, otevřete a dort nechte uvnitř ještě asi 15 minut chladnout.

Formu vyndejte z trouby a dort nechte úplně vychladnout. Potom ho vložte do chladničky (nejlépe přes noc), aby pořádně ztuhl.

04.

Před podáváním opatrně sejměte boky formy. V rendlíku nasucho opražte dýňová semínka a po sejmutí z plamene je zakápněte medem. Medovými semínky pak dort ozdobte a podávejte.

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Energetická hodnota celkem pro 1 forma o průměru 21 cm
Energie19 447 kJ
Bílkoviny69,21 g
Tuky381,6 g
Sacharidy241,26 g
Sůl1,25 g
SAFA199,04 g
Vláknina12,78 g
Cukry157,58 g

Načítám