Hlavní obsah

Křečové žíly? Našli jsme super rychlé metody léčby!

Foto: Thinkstock

Křečové žíly jsou nejvíce způsobeny dědičnostíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně jste odložily dlouhé kalhoty a sukně, ale ouha, „vykoukly" na vás nevzhledné křečové žíly na nohách? Nejste v tom samy, neboť některým z chronických onemocnění žil trpí u nás přibližně 60 % procent žen a asi 30 % mužů. My jsme ale našli metody léčby, které jsou rychlé, a jednu z nich dokonce hradí pojišťovna. Kterou si zvolíte vy?

Článek

„I když jsou křečové žíly primárně a nejvíce způsobeny dědičností," říká MUDr. Jakub Harlas z Kliniky Estetiky Plzeň, „zdravý životní styl, dostatek pohybu a vyvážená strava pomáhají umírnění jejich příznaků.“ Ženy jsou oproti mužům k tvorbě křečových žil náchylnější, a to i z důvodu antikoncepce či těhotenství.

Jaké jsou prvotní příznaky

Křečové žíly vznikají následkem oslabení žilných chlopní, uzavírajících cévy. K prvotním příznakům patří pocit ztěžklých unavených nohou, k večeru i otékajících (jak s nimi bojovat, najdete ve článku Otékají vám v létě nohy? Poradíme!). Přiřadit se může i napětí lýtek, brnění nohou nebo bodání v patách. Varixy (křečové žily) jsou jasně viditelné, naběhlé, kroutící se žíly pod kůží. Nohy nejenže nevypadají pěkně, ale neléčené žíly mohou být i nebezpečné, když nahromadění krve zhoustne, případně vzniknou krevní sraženiny. „Zahájení léčení rozhodně nepodceňujte," říká Jakub Harlas a dodává: „Základem léčby je včasná a důkladná diagnostika, poté vhodně zvolený operační postup.“

Máte-li podezření na křečové žíly, obraťte se na svého praktického lékaře nebo se přímo objednejte u angiologa (cévaře). Lékař vás vyšetří pohmatem, pravděpodobně i ultrazvukem, a rozhodne o zákroku. Vzhledem k tomu, že se jedná o chirurgický zákrok, není od věci mít stanovisko dvou lékařů. Než dojde k operaci, budete nosit kompresní punčochu, která se stane součástí vašeho života.

Bez léčby mohou vznikat až stavy ohrožující život, například embolie jako následek trombózy, nebo se mohou vyvíjet bércové vředy jako konečné stadium chronické žilní nedostatečnosti.

Foto: Thinkstock

Metod na odstranění křečových žil je několikFoto: Thinkstock

Jaké jsou možnosti léčby křečových žil

Léčba medikamenty nemůže varixy odstranit, efekt slouží jen ke zlepšení mikrocirkulace krve, zmenšení tvorby otoků a dalších průvodních příznaků. Stejně tak stahovací punčochy jsou jen podpůrné. Problém řeší vhodný chirurgický zákrok. Z jakých si můžete vybrat?

Jiří Rod ze Všeobecné zdravotní pojišťovny potvrzuje: „Stripping, radikální operační léčbu křečových žil, hradíme za naše pojištěnce. Laserové světlo – endovenózní laserovou operaci – nehradíme, stejně jako radiové vlny neboli radiofrekvenční endoluminální ablaci žíly a pěnovou obliteraci."

A co doporučuje doktor Harlas? „Preferuji, a koneckonců výsledky mě o tom přesvědčují, metody nové, které šetří tkáně a výrazně zkracují dobu rekonvalescence, což je třeba metoda operace laserem."

Životní styl ovlivňuje vznik i rozsah

Prevencí vzniku křečových žil je zdravý životní styl, který zahrnuje dostatek pohybu a vyváženou stravu, bohatou zejména na vlákniny a vitaminy s minimem živočišných tuků. Velmi dobré je do stravy zařadit pohanku, obsahující látku rutin, která posiluje žilní stěny.

„Doporučuji i pravidelný pohyb, hlavně ten, kde zapojíte dolní končetiny," říká trenér Vít Živný z Holmes Place Premium a pokračuje: „Vyvarujte se dlouhého sezení či stání, kde dolní končetiny nevykonávají žádnou práci a jsou v neměnné poloze. V kanceláři je dobré nohy zvednout na stůl, promasírovat si je, rozhýbat prsty, kotníky a kolena. Vhodné jsou cviky prováděné v lehu na zemi se zdviženýma nohama, které do pohybu zapojíte, například pomyslná jízda na kole či klasické nůžky. Řadu těchto cviků můžete provádět doma, ale doporučuji nejprve konzultaci s odborníkem, který se postará o to, že žádný cvik nebudete provádět špatně. Vyhýbejte se silovým cvikům, hlavně vestoje, kdy je na žilní systém dolních končetin vyvíjen vysoký tlak. Dále činnostem, při kterých dochází k větším otřesům, kdy varixy mohou prasknout nebo se mohou uvolnit tromby, například aerobiku, skákání přes švihadlo a dalším sportům s prudkými, skákavými pohyby.“

Prodělali jste i vy operaci křečových žil? Jakou metodu jste využili a jaké s ní máte zkušenosti?

Reklama

Načítám