Hlavní obsah

Mladší díky pár kapkám vlastní krve? Ano, i tohle lékaři umí!

Foto: Profimedia

Cest, jak omladit pleť, je mnoho, ne každá je ale dostatečně účinná. Zkusíte vlastní krev?Foto: Profimedia

Reklama

Nebudeme si nic namlouvat, nikdo nemládne. Jenže, jak vzhled vylepšit, když vám vadí botox nebo máte vnitřní zábrany vůči výplním vrásek? A co vyzkoušet plazmaterapii, tedy vlastní krev?

Článek

Omlazení pomocí plazmaterapie pracuje jen s trochou krve (8 ml), která se po odebrání ze žíly a zpracování v centrifuze zase vrací zpět do těla. Co dokáže a jak přesně celá aplikace probíhá?

Zamávat (nejen) vráskám

„Plazmalifting dokáže předcházet výraznému stárnutí pokožky, jejímu ochabnutí a vadnutí. Využívá se k ošetření obličeje, ale i krku, šíje, dekoltu, pomůže omlazení hřbetů rukou, kde se zlepšení vzhledu dosahuje jinými metodami obtížně. Navíc aplikace vlastní plazmy také urychluje hojení, což se dá využít pro další pečující a léčebné zákroky, například po ošetření laserem nebo pro léčení akné. Vylepšit se dají i starší vkleslé jizvy,“ říká MUDr. Karolína Kykalová, primářka dermatologického oddělení pražské kliniky Esthesia.

Foto: Profimedia

Plazma zajistí nejen mladší pleť, ale také lepší růst vlasůFoto: Profimedia

Výsledkem aplikace plazmy obohacené o krevní destičky je bio-stimulace kolagenových buněk v pokožce. Ta je totiž stárnutím přirozeně ztrácí, snižuje se hydratace i aktivita kolagenových buněk, pleť ochabuje a tvoří se na ní vrásky. Silný impulz v podobě vlastní plazmy podpoří unavené buňky. Ty se pak znovu dokážou aktivně podílet na přirozené obnově kůže a opravách nedostatků.

„Nastartování procesu revitalizace a omlazení pleti je šetrné a bezpečné,“ říká MUDr. Yvonne Bergerová, dermatoložka z pražské BcDClinic. „Stačí k tomu už první ampule plazmy. Prospěje to stárnoucí a narušené pokožce, ale poslouží i jako prevence. Aktivace buněk v pleti ji dokáže chránit i proti nadměrnému působení UV záření nebo proti důsledkům mrazivého počasí.“

Krev podpoří i růst vlasů

Ošetření není náročné a příprava trvá vlastně jen několik minut. Vše se odehrává v dermatologické ordinaci. Po odběru krve ze žíly (jako při běžném laboratorním vyšetření) se ve speciálním přístroji za vysoké frekvence oddělí z krve plazma s krevními destičkami. Připravenou plazmu pak lékař malými vpichy hned vrací zpět do těla, do místa, které je potřeba „vylepšit“.

Foto: Profimedia

Zákrok podstoupila například Kim KardashianFoto: Profimedia

Plazma bohatá na krevní destičky, PRP, jak se také označuje technologie RegenPlazma, podporuje aktivitu až 80 % vlastních růstových faktorů. Pokožka se tak postupně vrací do kondice, a protože dávka neobsahuje žádné chemické aktivátory, nehrozí alergické reakce ani jiné odmítavé odpovědi organismu. Pro potřebný efekt je ale potřeba plazmu aplikovat v určeném intervalu celkem třikrát.

„Plazmu dnes používáme i k řešení problémů s padajícími a řídnoucími vlasy, u mužů i u žen. Postup odběru a aplikace je stejný, ve vlasové pokožce stimulují vlasové kořínky k růstu, a postupně se tak dá zabránit i padání vlasů. Časem může dojít i k jejich zhoustnutí,“ upozorňuje Karolína Kykalová.

Foto: Facebook Simony Krainové

Simona Krainová rovněž spoléhá na efekt plazmaterapieFoto: Facebook Simony Krainové

Krása nepřijde hned

  • Aplikace plazmaterapie nepatří k „zákrokům pro obědovou pauzu“, mírné otoky se ztratí po třech dnech. Kůže ale nebude vyžadovat žádnou obtěžující rekonvalescenci.
  • Nejedná se o výplňovou metodu, pleť se dostane do viditelně lepší kondice vlastními silami.
  • Zákrok je založen na trvalých a pozvolných změnách. Rozhodně nemění rysy obličeje, ale vyhladí vrásky, eliminuje kruhy pod očima a kůži revitalizuje.
  • Vše trvá – podle plochy – asi 45–60 minut. Efekt bude viditelný po druhém a třetím ošetření. Interval mezi jednotlivými zákroky by měl být 30 dní.
  • Výsledek je dlouhodobý. Ošetření nebrání využití dalších účinných metod, které umožní vypadat mladě.
  • Cena závisí na rozsahu, jeden zákrok stojí okolo 5000 Kč.

Láká vás vyzkoušet sílu vlastní krve?

Reklama

Načítám