Hlavní obsah

Módní hnědá je v kurzu. Vyberte si ten správný odstín

Foto: Thinkstock

Hnědá sluší hlavně brunetkám a zrzkámFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krémová, okrová, karamelová, rezavá, kaštanová i čokoládová. To všechno jsou odstíny jedné barvy, která často tvoří základ dámského šatníku. Víte ale, zda máte ve skříni ten správný odstín, který k vám pasuje? Přečtěte si raději náš dnešní článek, a dozvíte se to.

Článek

Hnědá barva bývá často spojována s přírodou, podzimem, a hlavně je nazývána barvou země. Z toho důvodu se doporučuje hodně takzvaným „podzimním“ typům, což jsou spíše brunetky a přírodní zrzky. Záleží však i na typu vaší pleti a barvě očí, a proto berte naše dnešní poučky z obecného hlediska. Přiklonili jsme se k jedné z metod: k rozdělení podle barvy vašich vlasů.

Na rozdíl od křiklavých a výrazných barviček je hnědá v těsném závěsu za černou a bílou nadčasová a stále trendy. Proto ji můžete jednoduše kombinovat s další paletou barev. Perfektně ladí například s bílou, se kterou vykouzlíte jemné elegantní modely, ale zatracovat nemusíte ani černo-hnědé variace. O tom si více přečtěte v článku: Mýty o barvách aneb Černá nesluší všem!.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše H&M 899 Kč, 999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše H&M 300 Kč, 400 KčFoto: archiv firmy

Světlé odstíny: To pravé pro blondýnky

Podle stylistky a vizážistky Dany Beranové by blondýnky a světlé typy měly volit určitě jemnější odstíny hnědé až do krémova. Slušet jim budou i odstíny béžové a pudrové, i když ty už podle barevné palety vycházejí ze základu žluté. A pokud patříte k těmto ženám, jásejte. Tato decentní škála bude totiž podle světových návrhářů bodovat zejména na jaře, kdy vám paní móda půjde přímo „na ruku“. Na malou ukázku se podívejte zde.

Pokud chcete ale přece jen obléci i tmavší hnědou, nechte si poradit od stylistky Marie Tyburcové z pražského studia Marion: „Hnědou barvu většinou najdete v teplých odstínech, a proto byste si na ni měly dát pozor, hlavně u topů. Blondýnky a tmavovlásky, jakých je u nás většina, by s ní měly být opatrné, pokud ji chtějí nosit přímo u obličeje. Bez obav nechť použijí raději hnědou na kalhotách a doplňcích.“ Možností je dle stylistky Marie ale i hnědá bundička nebo sáčko, které doladíte bílým rolákem nebo světlým šátkem.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos 2100 Kč, Halens 1829 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex 649 Kč, Mango 299 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 1499 Kč, H&M 599 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango 299 Kč, New Yorker 1250 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Mango 249 Kč, 699 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Zara 1299 Kč, 899 KčFoto: archiv firmy

Nádech do červena bude slušet zrzkám

Tenhle odstavec je zasvěcen typům, jako jsou zrzky a ženy s barvou vlasů do mahagonu a bordó. „Slušet vám budou určitě zemitější odstíny hnědé s nádechem do červena až rezava, barvy podzimního listí a hnědá s náznakem do khaki,“ upřesňuje stylistka Dana.

A máme tu ještě jeden odstín, který bude těmto typům slušet. Zkuste sáhnout po sofistikovanějších odlescích zlatohnědé, která vás rozzáří a zajistí vám alespoň nepatrný dotek luxusu. Takové kousky využijete třeba na večírek i do společnosti. O tom, že jsou metalické odlesky v kurzu, už jsme vás přece informovali: Trend pro zimu a jaro 2012: Vše, co se třpytí!.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Asos 4400 Kč, 3650 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): New Yorker 489 Kč, Zara 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): New Yorker 329 Kč, Mango 249 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): New Yorker 379 Kč, Lindex 899 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ann Christine 619 Kč, Bershka 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Orsay 450 Kč, Lindex 649 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Halens 4799 Kč, New Yorker 619 KčFoto: archiv firem

Brunetky ať vsadí na čokoládovou

Čokoládové a kaštanové odstíny jsou krásné. Stylově v nich budou vypadat hlavně tmavovlásky až černovlásky, ale není to samozřejmě žádné pravidlo. Zkusit je mohou i světlejší typy, pro které může být tmavě hnědá dobrou alternativou černé, ve které mohou působit až příliš tvrdě.

Tip redakce: Letos jsou in také čokoládově až vínově nalíčené rty. Který odstín vám doporučí zkušená vizážistka, si přečtěte v článku: Sexy trend: tmavě nalíčené rty!.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Bershka 199 Kč, 399 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Zara 499 Kč, 699 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 699 Kč, KappAhl 399 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): bonprix 499 Kč, Pull and Bear 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): New Yorker 619 Kč, Mango 369 KčFoto: archiv firem

A rada na závěr. Podobné typologie vás mají pouze nasměrovat, pokud byste chtěly stůj co stůj vypátrat, jaké konkrétní odstíny vám padnou, neváhejte se poradit přímo se stylistou.

Tak co, také milujete hnědou barvu a její širokou škálu? Pochubte se, které odstíny převažují ve vašem šatníku.

Reklama

Související témata:

Načítám