Hlavní obsah

Modrá k Velikonocům nepatří? Omyl!

Foto: Thinkstock

Jakou plánujete letos výzdobu?Foto: Thinkstock

Reklama

Velikonoce! Také se již těšíte na den volna, na pondělní koledu a sváteční oběd? Pak si celou atmosféru zpříjemněte již nyní i trendy výzdobou svého bytu či domu. Věděli jste, že letošním svátkům vládnou hlavně červená, fialová a modrá barva? Barvy, které bývaly léta tabu.

Článek

Bílá, červená, zelená a žlutá –  to jsou čtyři typické barvy Velikonoc. Pokud je všechny použijete k výzdobě, nic nezkazíte. Ovšem trendy nebudete. Designéři a stylisté jako módní barvu letošních svátků zvolili modrou, případně fialovou. Z těch tradičních pak sáhli po červené. Sváteční aranžmá jsou také plná květin. Vzhledem k pozdějšímu datu, na které letos svátky vyšly, totiž vše kolem kvete. Tak proč toho nevyužít?

Foto: Květiny Levante

Na domovní znamení jsou vhodné materiály, které ani v horku nebudou opadávatFoto: Květiny Levante

Foto: Květiny Levante

Jednoduchou dekoraci vytvoříte pomocí květin a skořápekFoto: Květiny Levante

Nechte svátky rozkvést

Velikonoce a jaro jsou spojeny se vznikem nového života, využijte toho i při zdobení místností! Stačí se podívat do květinářství nebo při vycházce venku kolem sebea materiálu k dekoracím najdete více než dost: „Vzhledem k datu Velikonoc už bych asi nevolila klasické cibuloviny, jakou jsou narcisy nebo tulipány, ale raději bych sáhla po hyacintech a klidně i třeba po kopretinách, které už jsou běžně k dostání,“ říká Martina Krátká z dobříšského květinářství Letizia. Právě u hyacintů můžete zvolit i módní modrou nebo fialovou barvu.

Foto: Květiny Levante

Vhodným doplňkem aranžmá je i obyčejné peříFoto: Květiny Levante

Tip na jednoduchou dekoraci z hyacintů nabízí i Michala Matějková z firmy Květiny Levante: „Vyjměte hyacint z květináče, dobře omyjte jeho kořeny, aby v nich nezůstala hlína, a dejte do skleněné misky nebo vázy. Kolem pak nasypte skořápky z vajec, vznikne tak jednoduchá dekorace vhodná do každého interiéru.“

Foto: Bella Rose

Modré se o Velikonocích nemusíte bátFoto: Bella Rose

Úspornější variantou je zajít si do parku nebo sadu, kde už kvete nejen spousta keřů, ideální na dekorace je například trnka i všechny druhy vrb, ale natrhat si můžete i rozkvetlé větve ovocných stromů. Budou základem pro vaši dekoraci.

Foto: Květiny Levante

Hyacint zdobený textilními květinami a skořápkami - jednoduché, ale krásnéFoto: Květiny Levante

Na ně stačí zavěsit velikonoční ozdoby – jak vajíčka, tak třeba ptáčky či zajíčky. Před těmi plastovými ze supermarketu dejte přednost raději pravým kraslicím, odolnější jsou dřevěná vajíčka, hitem letošního roku jsou pak keramické a kovové ozdoby.

Jednoduchou dekoraci vytvoříte i pomocí klasických vajíček, umělecky vypadají naaranžované skořápky. „Velmi oblíbená jsou i drobná křepelčí vajíčka, a to nejen kvůli velikosti, ale i skvrnitému povrchu,“ říká Michala Matějková. Vhodná a oblíbená na velikonoční dekorace jsou i pírka.

Foto: Bella Rose

Na ven i do interiéru je určené kovové vyplétané vejceFoto: Bella Rose

Foto: Bella Rose

Ve velikonoční ozdoby lze snadno proměnit i obyčejné drátěné tácyFoto: Bella Rose

Na dveře zavěste znamení

Stejně jako na Vánoce, i na Velikonoce ozdobte dveře takzvaným domovním znamením, tedy věnečkem. „Místo chvojí bych doporučila trvanlivější materiály, jako jsou například proutí, sláma nebo seno, na omezenou dobu lze zvolit i buxus,“ vyjmenovává Martina Krátká. Chvojí není vhodné hlavně proto, že by v teplých dnech začalo brzo opadávat.

Foto: Bella Rose

Tradiční velikonoční barvy - červenou, zelenou a žlutou - letos doplňuje i modráFoto: Bella Rose

Foto: Bella Rose

Symbolem jarních svátků jsou vajíčka, zdobit mohou i nemalovanáFoto: Bella Rose

Při zdobení pak nezapomeňte na to, že dekorace zde musejí být nerozbitné a také lehké, aby vám věnec pod vlastní tíhou napadal. Ideální tak bude dřevo a velmi oblíbené jsou i textilní ozdoby, které splňují všechny požadavky, a navíc jsou měkké a příjemné na dotyk. Nezapomeňte ani na textilní mašle, se kterými lze také dokázat zázraky. Měly by být v trendových barvách, tedy modré, fialové nebo červené.

Krásné Velikonoce!

Reklama

Související témata:

Načítám