Hlavní obsah

Monika: Už 10 let bojuje s lupénkou!

Foto: Thinkstock

Lupénka je onemocnění na celý životFoto: Thinkstock

Reklama

Lupénka (psoriáza) je jedním z nejčastějších kožních onemocnění. Trpí jí asi 3–5 % středoevropské populace, v Čechách je to kolem 450 000 lidí. Bohužel jde o onemocnění na celý život, se kterým se musí člověk naučit žít. Šupinkatění kůže a záněty se můžou na těle vyskytnout kdekoli a kdykoli.

Článek

Nikdy se nevyléčí úplně, ale může se držet v přiměřených hranicích. Obvykle se střídají období klidu a vzplanutí. Život přímo neohrožuje, ale výrazně ovlivňuje, a příznaky jsou nepříjemné a někdy i bolestivé. Monice je 43 let a deset let s lupénkou bojuje. Někdy vítězí, jindy ji nemoc dostává do úzkých. Tady je její příběh.

Jak to začalo

„Poprvé se u mě objevily šupinky ve vlasech těsně po rozvodu, moc dobře si na to vzpomínám. Náročné a vyčerpávající období, ve kterém jsem řešila bydlení pro sebe a svou sedmiletou dceru. Měla jsem i náročnou práci produkční, pořád jsem byla v jednom kole. Prvotním příznakům jsem nevěnovala pozornost, dokonce jsem si myslela, že to jsou lupy."

Dermatoložka MUDr. Eva Fialová zpřesňuje: „Lupénku můžete dostat v jakémkoli věku. Příčiny můžou být opravdu různé, psychologické – nadměrná únava, stres..., fyziologické – poranění kůže, podchlazení, spáleniny od slunce..., infekční, toxické – alkohol, kouření, narkotika, předávkování léky a tak dále, metabolické – obezita, cukrovka, onemocnění štítné žlázy, kontakt s alergeny," a nabádá: „Důležité je přijít hned, než se lupénka rozjede."

Monika pokračuje ve svém vyprávění: „Vůbec jsem do té doby lupénku neznala. Potom jsem dostala silný zánět průdušek a lékař mi nasadil antibiotika. Do dvou dnů jsem se osypala na rukou i nohou. Diagnostikovali mi lupénku."

Foto: Thinkstock

Lupénka se může objevit v každém věkuFoto: Thinkstock

Jak

poznáte lupénku?

Eva Fialová popisuje onemocnění následovně: „Typickou lézí je ohraničené ložisko cihlově červené barvy, většinou navýšené, loupající se stříbřitými tenkými šupinami, od droboučkých bodových, kapkovitých až po velké tvrdé plochy, opět mírně navýšené. Nemusí svědit. Často se objevuje i na nehtech jako barevné plošky nebo dolíčky, případně může nastat loupavost pod nehty. Vznikají i ložiska tvrdé kůže v dlaních nebo na ploskách nohou. Jedná se o neinfekční zánětlivé autoimunitní onemocnění, probíhající chronicky se sklonem k recidivám."

I když nikoho nemůžete nakazit, protože lupénka není infekční nemoc, Monika zažila i nepříjemné situace a svěřuje se:„Někteří lidé, když viděli moje ,olezlé' ruce, se tvářili štítivě. Nikdy nezapomenu na to, jak mi plavčík na koupališti řekl, vlastně křičel, že s tím ekzémem nemám chodit do vody. Dostávala jsem se do stresových situací a nemoc se ještě více zhoršovala."

Jak musíte změnit život, když ji máte

Životní styl lupénku výrazně ovlivňuje. Nesmíte nejen kouřit, ale ani pobývat v zakouřených místnostech, musíte omezit alkohol, vyhýbat se stresovým situacím, negativním emocím. Odstranit z jídelníčku tučná, smažená, ostrá jídla. Nekafovat. Dopřát si dostatek spánku a odpočinku, vitaminů a antioxidantů, ryb a hub, protože obsahují selen. Preferovat oblečení z přírodních materiálů. „O všem jsem věděla, že zvládnu, jak se zbavit stresu a negativních emocí jsem ale opravdu nevěděla," prozrazuje Monika.

Tip redakce: Rádi byste zahnali stres i jiné neduhy a pomýšlíte na detoxikaci těla? Přečtěte si před tím náš článek Podzimní detoxikace těla. Proč do ní (ne)jít?.

Způsob léčby

„Měla jsem období, kdy mi nasadili kortikoidy. Ale protože jsem si našla přítele a chci ještě jedno dítě, snažím se závislost na kortikoidech odstranit."

Jaký má názor na kortikoidy dermatoložka Eva Fialová? „Často to bez kortikoidů nejde. Jsou pro běžnou medicínu nutné a budou ještě dlouho. Mají rychlé silné účinky a také je hradí pojišťovna, zatímco alternativní léky na přírodní bázi ne," a vysvětluje: „Pokud se kortikoidy podávají rozumně – to jest na počátku intenzivní léčby a intermitentně (přerušovaně) – není se čeho bát. Zvláště ne u psoriázy, kde rohová neboli vnější vrstva je vysoká a buňky se rychle obnovují."

Monika se postavila k problému čelem. Začala sbírat všechny možné informace o lupénce. Zajímat se o různé i třeba alternativní terapie. „Konzultovala jsem svoji nemoc s dermatology a snažila jsem se sama v tom vyznat. Protože v první řadě se jednalo o moje tělo," zdůrazňuje Monika.

Studium nemoci se opravdu vyplatilo. Monika označuje za bod zlomu v nemoci kombinaci účinků ultrafialového záření (fototerapie) a koupelí v roztocích soli z Mrtvého moře (simulace koupelí) s léčivými mastmi. „Objevila jsem na trhu australské přípravky Dr. Michaels masti a čisticí gely, sada ale stála kolem 2000 korun a já spotřebovala za měsíc dvě. Vyzkoušela jsem také konopné masti na lupénku, ale ty na mě vůbec neúčinkovaly. Potom mi jednou známý dovezl z Ruska mast Kartalin, obsahující směs sibiřských bylin, kterou on sám používal a zabírala mu. Cena byla mnohem nižší, kolem 800 korun. A účinkovalo to i u mě, nevýhodou je, že mast je hnědá a nemá moc příjemnou vůni," popisuje Monika své hledání správného léku.

„Léčba každého pacienta je individuální, každému zabírá trochu něco jiného. Kartalin je opravdu vhodný prostředek na přerušení kortikoidní šňůry, dokáže ložisko dohojit. A mnohdy se už potom dá pokračovat bez kortikoidů. Navíc se dá aplikovat i do vlasů," doplňuje své zkušenosti s mastí lékařka Eva Fialová.

Pomoci si můžete i fytofarmaky, ale ty pojišťovna nehradí. Zabírají například přípravky s aloe vera (nejlépe s certifikátem Institut Fresenius), výborná je kosmetika LR nebo její doplněk stravy Colostrum na bázi mateřského mléka (60 tbl. za 1278 Kč) nebo krémy na bázi solidolu, jako je Kartalin obsahující včelí med, heřmánek pravý, levandulový a eukalyptový olej (100 ml, 750 Kč).

Monika zakončuje svůj příběh téměř happy endem: „Poslední rok mám velmi dobré období, protože stopy lupénky jsou okem těžko rozpoznatelné. Možná jsem našla svoji kombinaci léků, nechci to zakřiknout, protože paní doktorka říká, že to může být pouze doba útlumu, a lupénka může nastoupit s mnohem větší razancí."

Máte nějaký tip, jak lupénku zmírnit? Třeba právě vaše rada někomu dalšímu pomůže.

Reklama

Související témata:

Načítám