Hlavní obsah

Podzimní detoxikace těla. Proč do ní (ne)jít?

Foto: Thinkstock

Je detoxikace organismu opravdu tak účinná?Foto: Thinkstock

Reklama

Je tu podzim, a tak se teď na vás pohrne ze všech stran! Očista těla neboli detoxikace, která je právě v tomto období opět v kurzu. Má ale vůbec nějaké účinky?

Článek

„Už zase v tom jedeš?!“ houkla jsem na Andreu, když jsem viděla její stůl obložený jen zeleninou a ovocem. S naprostou pravidelností každé jaro a podzim vždy na týden měnila jídelníček: všechny své oblíbené bagety s dresinkem, těstoviny s bešamelem, steaky, čokolády, alkohol a kafe z fastfoodu vystřídaly vitaminy, zeleninové šťávy a bylinné čaje. Ona, která na některých z výše uvedených jídel (a na kávě) byla přímo závislá!

Během těch dní jsme kolem Andrey v práci chodili po špičkách, protože se jí nálada kývala jak na houpačce. (Jen si vybavte, jak je vám, když jste hladoví!) „Já tomu prostě věřím, ať se říká cokoli,“ hájila svůj rituál, zatímco její přítel si prý klepal na čelo. Spolu jsme pak vedly pokaždé dlouhé debaty, jestli nám očistné kúry a půsty různého druhu i délky skutečně mohou pomoci.

Foto: Thinkstock

Bylinné čaje a ovocné šťávy detoxikaci běžně provázejíFoto: Thinkstock

Tip redakce:Zhubněte zdravě, Francouzky vědí, jak na to! Zkuste jejich dietu i vy!

Půst vs. detoxikace. Jak fungují?

„Půst je proces, při němž tělo ,požírá' samo sebe," tvrdí Václav Krejčík, instruktor powerjógy a majitel Energy studia v Praze. „Nejdříve přijdou na řadu nejškodlivější složky potravy – odpady, nefunkční tkáně a odumřelé buňky, choroboplodné zárodky a nadbytečné rezervy. Půst znamená vyloučení určitých potravin, hlavně těch, které zůstávají dlouho v žaludku. Čím méně potravin během půstu jíte, tím lépe. Stačí jeden den pít vodu, eventuálně vybrat si jednu potravinu nebo popíjet pouze zeleninové šťávy. Tímto oddechem pro trávicí soustavu dopřejete svému tělu možnou očistu, regeneraci a obnovení energetického potenciálu." Jednodenní půst se doporučuje dodržovat vždy po létě, či po zimě. Pomoci vám ale může i kdykoli během roku, po výrazné zátěži na trávicí systém (po zabíjačce, návštěvě sklípku a podobně), stejně jako po období nemoci, kdy jste užívali mnoho léků či antibiotika.

Foto: Thinkstock

Dopřát tělu masáž nemůže nikdy uškoditFoto: Thinkstock

„Detoxikace je vícedenní očistná kúra, kterou je dobré provádět vždy začátkem jara a během podzimu," tvrdí Jana Alternová, poradkyně na zdravý životní styl z Life Institutu. „Doporučuji odlehčovací kúry, kdy se pijí pouze zeleninové vývary a šťávy. Nebo 2–3denní s přidáním rýže, ovocných čistých šťáv, zeleninových polévek. Potom jsou to dlouhodobější detoxikační programy, kdy dochází k vyloučení všech nevhodných potravin (smažená jídla, bílá mouka, cukr…) a zařazení těch více zásaditých, jako je kořenová zelenina, řepa, zeleninové šťávy. V průběhu kúry se snažíme posílit oslabené orgány pitím vhodných bylinných čajů," říká odbornice. „Na detoxikaci je potřeba se psychicky připravit, zařadit dlouhé procházky, čisticí koupele, přidat masáže či dechová cvičení. Jedině tak můžeme pojmout čištění jako celek a docílit tak fyzického i psychického efektu."

Co si myslím?

O zdraví a životní styl se zajímám mnoho let, vyzkoušela jsem i studovala kde co, mluvila s nejedním oborníkem. Došla jsem k názoru, že s detoxikací je to úplně stejné jako například s homeopatiky nebo čínskou medicínou. Pokud jejich účinku věříte, fungují. Bez dokladovaných studií a nevyvratitelných důkazů. Jestliže vám ale očista připadá jako ztráta času či zbytečnost, nespasí vás ani zázračné bio byliny ze Skalistých hor. Důležité je také brát v potaz, že to, co jinému pomůže, druhému vyhovovat vůbec nemusí.

Zamést si před vlastním prahem

Já sama řízenou detoxikaci už nepodstupuji. Spíš vnímám a respektuji přírodní biorytmy. Třeba teď, když nám slunce pomalu dává definitivně sbohem, hledám způsoby, jak si ho v sobě i nadále udržet. Místo in-line bruslí se vracím zpět k józe (jako každé jaro a podzim). Místo chlazených nápojů si vařím čaje z vitaminů (šípek, zázvor a podobně), které zároveň i tělo přirozeně zahřívají, a tudíž vám neberou energii. Stejně jako začínám vařit teplá jídla místo salátů. Ale hlavně se těším, že přichází období, kdy je potřeba se více věnovat aktivní relaxaci. (Konečně argument, že na tu úžasnou masáž prostě jít musíte!)

Jestli detoxikace funguje nebo ne, musíte vyzkoušet sami na sobě. Jde určitě o to, aby vám přinesla především dobré pocity a lepší zdraví. Ne jako jeden můj známý, který se pročišťuje od rána do večera a do spokojenosti má hodně daleko… A pro ty, kteří rádi vědí, tu máme ještě článek - Omyly, kterých se dopouštíte v zájmu zdraví.

Reklama

Související témata:

Načítám