Hlavní obsah

Mytí vlasů – ovládáte správnou techniku?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vlhké vlasy jsou velmi náchylné k poškozeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Vlasy jsou velmi křehké, snadno lámavé a podle toho se k nim musíme chovat. Nechcete, aby byly nehezky zacuchané? Naučte se správnou techniku jejich mytí, zvolte správné přípravky a máte vyhráno!

Článek

Mnoho žen při šamponování i vysušování vlasů chybuje. Krátké vlasy se myjí dobře, ale delší? To už chce trochu cviku!

Mycí procedura

Před umýváním vlasy pročešte, zabráníte tak pozdějšímu zacuchání. Nejprve je alespoň minutu nechte máčet pod proudem teplé vody. Šampon naneste do dlaně, nařeďte ho s troškou vodou a aplikujte rovnoměrně do délky vlasů. Vyhněte se bezhlavému kroužení rukou, tak vlasy jen poničíte a navíc je po takovéto „péči“ jen tak nerozčešete. Dejte přednost lehkému uhlazování a mnutí v dlaních, pokožku hlavy pomalu promasírujte konečky prstů. Podle potřeby opakujte a použijte kondicionér. Ten nechte chvíli působit (u mastnějších a jemných vlasů vynechejte kořínky a začněte až od půlky hlavy) a pečlivě smyjte - zbytky přípravku by vlas zatížily.

Odnaučte se i drastické vysoušení ručníkem, které na dětech rády praktikovaly maminky. Stačí ho jemně přitisknout na vlasy a udělat si volnější turban. Vlhké vlasy jsou mimořádně náchylné k poškození, pročešte je jen hřeben s širokými zuby. Vysoušejte studeným vzduchem nebo ještě lépe – nechte je přirozeně schnout. Dokud vlasy nebudou suché, nepoužívejte gumičky ani sponky. A spaní s vlhkými prameny je naprosté tabu!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Po umytí zabalte hlavu do volného turbanuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Individuální péče podle typu vlasů

Suché vlasy: Jste-li majitelkou suchých kadeří, vsaďte na krémovější přípravky, ideálně s obsahem bambuckého másla nebo s olejem Makadamia, které uzavřou vlhkost uvnitř vlasového vlákna. Nezapomínejte na pravidelné výživné masky.

Mastné vlasy: Máte mastné vlasy a nevíte, zda jim každodenním mytím spíše neškodíte? Ne, pokud budete používat jemné a šetrné přípravky. Soustřeďte se přitom na mytí vlasů u hlavy a konečky šetřete od přesušení. Nezapomínejte ani na kondicionér, ale ten pro změnu nanášejte až od druhé třetiny délky vlasů. Nanášení od hlavy může způsobit zplihlé vlasy.

Jemné vlasy: Jemné vlasy brzy působí mastně a zplihle. Vyzkoušejte produkty s přídavkem Panthenolu, který by měl zpevnit vlasové vlákno. Šamponujte vlasy jen jednou a místo krémových kondicionérů používejte leave-in přípravky ve spreji, které bývají lehčí.

Péče pro barvené vlasy: Čas od času použijte tónovací šampon, který oživí barvu mezi návštěvou u kadeřníka.

Studená, nebo teplá voda?

Vlasy myjte vlažnou vodou. Příliš teplá voda vlasům škodí a budou se také rychleji mastit. Naopak závěrečné opláchnutí chladnou vodou dodá hřívě lesk.

A co přípravky 2 v 1?

Pro ty, kteří mají normální typ vlasů, nemusí být přípravky 2 v 1 špatné. V ostatních případech se jim raději vyhněte a sama si korigujte, na kterých místech budete s kondicionérem šetřit a naopak.

Vyzkoušejte suchý šampon!

Časté mytí vás nebaví? Použijte suchý šampon, například Klorane nebo Lee Stafford. Přípravek obsahuje rýžový prášek, který vytáhne mastnotu z vlasů. Jednoduše nastříkáte a pročešete.

Tip: Jste blondýnka? Můžete vyzkoušet ultra levný pudrový šampon Amica, který zlehka nasypete ke kořínkům. Obarveným světlovláskám navíc díky své světlé barvě zakryje začínající odrosty.

Reklama

Související témata:

Načítám