Hlavní obsah

Na vlastní bazén už stačí 5000 Kč!

Foto: USSPA

Čistá voda a soukromí - to jsou přednosti vlastního bazénuFoto: USSPA

Reklama

V České republice vlastní podle průzkumů soukromý bazén zhruba čtvrt milionu domácností, což ji řadí na přední místa v Evropě. Chcete letos rozšířit tyto statistiky i vy? Můžete! Nejlevnější typy přijdou na pět tisíc korun. Ale než je zaplatíte, vzpomeňte si na přísloví za málo peněz málo muziky.

Článek

Nejlevnější bazény jsou vhodné tak akorát na dětské hry. Dospělí se v nich sotva ponoří. Pokud uvažujete o bazénu, v němž budete plavat nebo relaxovat i vy, je třeba počítat s investicí kolem jednoho sta tisíc korun.

Bazény za 5000 korun

Za pět tisíc korun seženete bazény s nafukovacím prstencem. Pokud máte děti, udělají jim velkou radost za málo peněz. Mají několik výhod – patří mezi ně snadná stavba, neboť stačí nafouknout obvodový prstenec a napustit vodu, bazén se pak postaví sám. Stejně jednoduše ho pak i složíte. Pokud se protrhne – může se to stát – lze fólii zalepit. A k přednostem určitě patří nízká cena. Ale dávejte pozor na extra nízké nabídky, kdy tyto typy nabízejí obchodníci za méně než tisíc korun. Jsou totiž bez filtračního zařízení, a bez něho se vám nepodaří udržet čistou vodu. Pokud se nechcete koupat v zakalené vodě, budete muset filtraci stejně přikoupit a ve výsledku vás bazén může vyjít dráž. Přečtěte si ještě raději, jak se při výběru bazénu nenapálit!

Foto: Thinkstock

Bazény s nafukovacím prstencem ocení hlavně dětiFoto: Thinkstock

Bazény za 15 tisíc korun

Jste alergičtí na modrou barvu bazénu, kterou je vidět na každé druhé či třetí zahradě, a zároveň chcete levný bazén? Vyberte si jiný! „V poslední době jsou doslova hitem se speciální konstrukcí, které jsou vyrobené ze zesíleného hlubokotažného plechu s mimořádně odolnou antikorozní úpravou. Díky tomu si je můžete bez obav částečně nebo úplně zapustit do terénu zahrady,“ říká Jaroslav Pištěk z Mountfieldu.

Tyto bazény se vyrábějí v kruhovém i oválném provedení o různých rozměrech. Výrazně se dá ušetřit, když si bazén pořídíte už s plnou výbavou.

Foto: Mountfield

Mnohem žádanější než nafukovací jsou nadzemní bazényFoto: Mountfield

Foto: MountfieldNěkteré jsou vyrobené ze zesíleného hlubokotažného plechu, a tak je můžete částečně nebo úplně zapustit do terénuBazény za 50 tisíc korun

Padesát tisíc korun už je částka, která vám dovolí nechat si na zahradě postavit bazén zcela podle svého přání.

Za tyto peníze můžete mít bazény kompozitní, keramické nebo sklolaminátové, které se vyrábějí přímo ve fabrice a na pozemek vám je dovezou už hotové nebo ve formě stavebnice, stačí je pouze zapustit do země a samozřejmě napojit na přívod a odvod vody a filtrační zařízení.

Ještě o něco dráž přijdou betonové bazény s fólií uvnitř. Lze je postavit na míru nejen podle vás, ale i tvaru pozemku a jiných terénních dispozic. U nich si lze zvolit, jakou budou mít kde hloubku, zda chcete šikmé dno, nebo tvar a typ vstupního schodiště.

Oproti prvnímu typu je jejich instalace rychlá a jednoduchá. Na druhé straně musíte vybírat z omezeného množství tvarů a velikostí. Nejde je dělat na míru, ale i těch typových existují desítky variant.

Tyto bazény pak bez problému doplníte jak protiproudem, osvětlením, můžete je zastřešit a vodu ohřívat, čímž získáte další výhodu – využívání od dubna do listopadu. I když cenu tím zdvojnásobíte.

Foto: Thinkstock

Od 50 000 korun výš stojí klasické zapuštěné bazény, které lze doplnit schůdky, protiproudem nebo osvětlenímFoto: Thinkstock

Bazény pro líné

Chcete si dopřát pozitivní účinky vody na vaše tělo, tedy takzvanou hydroterapii, ale určitě nebudete plavat minuty a hodiny proti protiproudu? Pak je pro vás možná lepší pořídit si bazén vířivý, tedy spa. Jeho cena je srovnatelná s klasickým zděným bazénem, prijdou zhruba na 150 tisíc korun včetne daně a instalace.

Ve spa tělo netrápíte pohybem, ale necháváte ho odpočinout při masáži. „Tu zajišťují dva typy trysek – vodní a vzduchové. Těmi vodními prochází proud vody, který je směšován se vzduchem, což se děje plynulým přisáváním vzduchu nebo vháněním tlakového vzduchu z takzvaného vzduchovače,“ popisuje princip Kateřina Kadlecová z firmy USSPA.

Foto: USSPA

Relaxaci ve vířivce i plavání s protipoudem vám nabídne najednou Swim SpaFoto: USSPA

Voda ve spa je stejně jako v bazénu stále napuštěná, navíc si uchovává stálou teplotu, jakou si nastavíte. Doporučeno je zhruba 38 stupňů Celsia celý rok. Na rozdíl od bazénu má spa spoustu výhod – více se o nich dočtete zde. Například se o něj vůbec nemusíte starat, protože jsou vybavena zařízením na čištění a filtraci vody, které je přímo jeho součástí a k čištění vody dochází automaticky. Tyto bazény lze mít jak na zahradě, tak doma v zimní zahradě nebo koupelně. Využívat je můžete opravdu celý rok.

Foto: USSPA

Vířivý bazének můžete využívat oproti tomu klasickému celý rokFoto: USSPA

Už víte, který bazén je pro vás nejlepší? Pro který typ se rozhodnete? Nebo už doma nějaký máte? Podělte se o své zkušenosti v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám