Hlavní obsah

Náhlá deprese: Co dělat, když vás přepadne?

Foto: shutterstock

Nikdo se necítí každý den skvěle. Občas padne depka na každéhoFoto: shutterstock

Reklama

Bez varování, bez zjevné příčiny, najednou se cítíte bídně. Nemáte energii, chuť cokoli dělat, máte pocit, že nestojíte za nic. Přepadla vás náhlá deprese! Jak ji překonat? A kdy je čas vyhledat pomoc?

Článek

Nic zásadního se nestalo, včera vám bylo skvěle, a dnes jste se vzbudili s pocitem, že nic nemá cenu, všechno je špatně. Jste unavení, nervózní, podráždění, bez nálady cokoli dělat, všechno vás bolí.Tak vypadá náhlá deprese, která prý občas potká každého.

Koloběh života

Vlastně to takhle v životě chodí se vším. Den by bez noci nebyl dnem, léto bez zimy létem. „Podobná depka patří k cyklu jednou jsi dole, jednou nahoře. Ať se vám to zdá jakkoli divné, potká to občas každého,“ potvrzuje koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Je to jednoduše řečeno normální koloběh života, jakási vyváženost. Přesto není dobré tyto stavy podceňovat, ale přiznat si, co právě prožíváte. „V opačném případě můžete nevědomě dělat věci, které tíživé myšlenky prohlubují a prodlužují,“ tvrdí Kateřina Matláková.

Foto: shutterstock

Nechápete proč, ale cítíte se pod psa. Přijměte to a snažte se si to rychle odžítFoto: shutterstock

Přijímám

Zásadní je nepopírat své pocity, ale naopak přijmout, že dneska nemáte svůj den. „Pokud chmury přijdou čas od času, přijměte je. Tak, jak přišly, zase odejdou. Není potřeba pořád jen bojovat, ale umět si tu depku odžít,“ radí psychoterapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Nezastírejte to, jak se cítíte. Buďte ke svému okolí upřímní, vyhnete se nedorozuměním a zbytečným sporům. „Upozorněte své známé, kolegy či rodinu, že dnes nejste dobří společníci, ať si třeba nemyslí, že příčinou vaší šílené nálady jsou oni,“ upřesňuje Lucie Mucalová.

A místo snahy dělat, že se nic neděje, věnujte svou energii tomu, abyste se z tohoto stavu co nejrychleji dostali. Pomáhá například následující:

  • Fyzická aktivita – Jděte běhat, vyrazte na kolo, tančete, lítejte po hřišti za balonem. Přijdete na jiné myšlenky a uvolníte nahromaděné negativní emoce, jako je vztek, strach, smutek a podobně. „Všechny tyhle emoce tlačí na vaši mentalitu. Ta pak produkuje nepříjemné myšlenky, které opět vytvářejí negativní emoce. Je to začarovaný kruh. Když rozproudíte tělo, rozproudíte i vše v něm, a zadržované emoce mohou odejít,“ radí Kateřina Matláková. Musíte se přemoct, i když nemáte na nic náladu a máte pocit, že jste bez energie. Sport vás dobije!
  • Dýchejte– Když jste ve stresu, dýcháte mělce a zrychleně. Hruď se vám svírá. Jakmile tohle cítíte, zastavte se. „Sedněte si, zavřete oči a zaměřte se jen na svůj dech. Nadechujte se dlouze a hluboce, stejně dlouze a pomalu i vydechujte. To vás odvede od destruktivních myšlenek,“ říká Kateřina Matláková.
  • Jen vy – Dovolte si trochu sobeckosti a myslete jen na sebe. Dělejte jen to, co je vám příjemné. „Dejte si horkou vanu s levandulí, čtěte fajn knížku, dopřejte si dobré jídlo, pusťte si film, co vás vždy rozveselí,“ navrhuje Lucie Mucalová.

Od věci pak není zkusit i další věci, které vás obecně zklidní. Zajít do přírody, vypnout alespoň na chvíli televizi, telefon či počítač. A hlavně si neustále připomínat, že není vaše vina, jak se teď cítíte, a že to přejde.

Foto: shutterstock

V boji s náhlou depresí pomáhá i uvolněné dýchání, pohyb a pobyt v příroděFoto: shutterstock

Zpozorněte

Jakkoli je tahle nárazová deprese běžná, někdy je potřeba zpozornět a nemávat nad ní rukou. V určitých případech se totiž může váš stav prohlubovat až do těžké deprese, která už opravdu není legrace. Varovat a přimět k vyhledání odborné pomoci by vás mělo především následující:

  • Dnů, kdy je vám bídně, rapidně přibývá. Propady vašich nálad jsou stále častější.
  • Návrat do normálu trvá čím dál tím déle, už nestačí se dobře vyspat či smutek vyběhat na hřišti.
  • Depky vám narušují osobní či pracovní život, způsobují vám problémy a výrazně snižují kvalitu vašeho života.

Jak často vás přepadá takováhle chandra? A jak proti ní bojujete?

Reklama

Související témata:
Propad

Načítám