Hlavní obsah

Obdivuhodný příběh Sarah: Bez nohy běhá maratony

Foto: Nike.com

Pětatřicetileté Sarah ani amputace nohy nesebrala radost z pohybuFoto: Nike.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až si zase někdy budete připadat, že celý svět stojí proti vám, vzpomeňte si na příběh Sarah Reinertsen (35). Ženy, kterou ani překážky osudu nepřipravily o její sny. Dokázala překonat hned několik světových rekordů, a stát se tak nejlepší atletkou. A takových úspěchů dosáhla přesto, že přišla o nohu! Proto jsem si s ní povídala.

Článek

Narodila se s vadou růstu kostí, konkrétně s nevyvinutou stehenní kostí. V sedmi letech jí proto museli nohu amputovat nad kolenem. „Ale pochopitelně jako každé dítě jsem chtěla zapadnout mezi své vrstevníky. Hrát si, bavit se, ne sedět v koutě a brečet, protože nemám nohu,“ vypráví dnes již pětatřicetiletá žena. V očích má radost, žádný smutek, i když je jasné, že svedla a svádí dennodenně nesnadný boj.

Foto: archiv

Sarah má na svém kontě bezpočet úspěchů v běhu na silnici i drázeFoto: archiv

Dříč už odmalička

Vždyť si stačí představit, jak vám bylo, když jste si třeba zlomili nohu nebo vyvrkli kotník – ta nemohoucnost! Jak sejít po schodech, přesunout se z postele do kuchyně, jak řídit auto a tak dále? Přesně tohle čekalo i na Sarah. „Vydala jsem se cestou, kterou málokdo čekal: začala jsem běhat!“ povídá blondýnka. Bez nohy? Napadne vás…

Foto: archiv

Drsný běh nebo dlouhý triatlon přímo na Havaji? Pro Sarah to není překážka!Foto: archiv

„Víte, co? Já díky tomu, že jsem přišla o nohu, našla sama sebe. Kdyby se mi to nestalo, možná bych se s takovou vervou do sportu ani nepustila,“ zpětně hodnotí Sarah. Snadné to ale určitě nebylo. Musela si pořídit speciální protézu s ojedinělou podešví. Začala totiž postupně zcela vážně trénovat a ve třinácti letech překonala světový rekord na 100 metrů mezi ženami s amputací!

Život je pro ni jedna velká výzva. „A já mám výzvy ráda . Zkouším se méně bát a víc žít,“ říká odhodlaně Sarah. Ví, o čem mluví. Okolí si zvyklo na ni, ona zase už dávno nevnímá pohledy ostatních. „A co? Někdo je dlouhý, tlustý, a já holt nemám nohu," dělá ze svého handicapu přednost. A právě díky pozitivní energii nemá ani nouzi o nápadníky. Její srdce však patří jen jednomu, s nímž by jednou ráda měla třeba i děti. Víc mi však prozradit nechce.

Foto: archiv

Sarah má pozitivní energie na rozdáváníFoto: archiv

Proč zrovna běh?

Je jednoduchý a nám přirozený. „Dal mi sílu bojovat. Tak, abych mohla žít podle svých představ,“ povídá pohledná žena. Nechtěla skončit jako mnoho zdravých lidí: bez radosti ze života. Díky běhu se dostala ještě dál, než by si kdy vysnila. „Běhala jsem na dráze i na silnici a více než deset let jsem závodila za americký atletický tým,“ prozrazuje. Zvládla sprinty, 10km závody i maratony. Na kontě jich má sedm. A to není všechno...

Foto: archiv

Stala se vzorem pro handicapované sportovceFoto: archiv

„Mým motorem jsou nové zážitky,“ říká Sarah, která tak dokazuje, že lze být spokojená i bez ohledu na handicap. Její úspěchy ale umí i pomáhat: třeba ve vývoji protetických pomůcek pro sportovce – speciální protéza z karbonových vláken Össur Flex-Run či důmyslná podešev vhodná k protéze Nike Sole jsou vylepšeny na základě jejích požadavků a zkušeností. Nyní jsou tak k dostání po celém světě v prodejnách s protetickými pomůckami.

Foto: archiv

Sarah to sluší nejen ve sportovním, ale i společenském oblečeníFoto: archiv

Musíte chtít

Jaký zážitek je tedy pro Sarah vlastně ten nej? „Jsem první žena s protézou, která dokončila havajského Ironmana,“ odpovídá mi. A mě padá čelist, protože sama mám za sebou několik krátkých triatlonů. Při Ironmanovi ale jdete až za limity lidských možností: plavete 3,8 kilometrů v moři, jedete 180 kilometrů na kole a následuje běh dlouhý 42 kilometrů. „Bylo to vážně něco. Jsem ráda, že se mi to podařilo," hovoří o úmorném boji, který vede do cíle bitvy železných žen a a mužů. A její další výzvy? Necháme se překvapit.

Foto: Nike.com

S úsměvem jde život líp. Nemyslíte?Foto: Nike.com

Ještě pořád si myslíte, že celý svět stojí proti vám? Sarah vám vzkazuje: „Neřešte proč vy! Na to kašlete. Určitě si ale jděte za svými sny a nebojte si je plnit!“

Související témata:

Načítám