Hlavní obsah

Ovocné knedlíky: tvarohové, bez lepku a kokosové. Znáte je?

Foto: Mona Martinů

Ovocné léto na talíři. Značka: snadno a bez kynutí!Foto: Mona Martinů

Reklama

Existuje snad jídlo, jehož chuť vystihuje letní prázdniny lépe než ovocné knedlíky? Připravte si tuhle letní specialitu plnou ovoce a tvarohu a na chvíli zapomeňte na všechny starosti světa!

Článek

Výhodou tvarohového těsta je, že ho na rozdíl od bramborových nebo kynutých knedlíků můžete připravit předem bez obavy z toho, že se rozteče nebo správně nenabude. Dobře se s ním pracuje a doplnit ho lze v podstatě jakýmkoli ovocem ze zahrádky, z lesa i obchodu. A pokud se vám nechce do tvarování knedlíčků, zvolte variantu pro lenochy – z těsta jednoduše uvařte malé nočky, které doplňte rozvařeným ovocem. Pak už jen najděte dostatečně slunné místo pro konzumaci (verandu, balkon či alespoň u otevřeného okna) a vychutnejte si chuť léta koncentrovanou na jednom talíři!

Bezlepkové perníkové

Na 2 velké porce potřebujete:250 g tučného tvarohu v kostce, 120 g hladké pohankové mouky, 50 g moučkového cukru, lžíci perníkového koření, 300 g švestek nebo blum (záleží na velikosti), marcipán, sůl

K podávání: 2 lžíce másla, 2 lžíce rumu, 2 lžíce cukru moučka, ¼ lžičky skořice, hrst mandlí (lze vynechat)

Foto: Mona Martinů

Pro celiaky a fanoušky zdravějšího stravování připravte bezlepkové knedlíky z pohankové moukyFoto: Mona Martinů

Postup: Z tvarohu, mouky, cukru a koření vypracujte hladké těsto (kdyby se moc lepilo, přidejte ještě trochu mouky). Švestky vypeckujte, do každé dejte kuličku marcipánu (jestli používáte blumy, vypeckovat nejspíš nepůjdou) a zabalte do zploštělého kousku těsta. Vařte v osolené vroucí vodě, od momentu, kdy vyplavou na povrch, ještě asi 5 minut.

Máslo, rum, cukr a skořici rozpusťte, mandle nahrubo nasekejte a podávejte spolu s knedlíky.

Tip: Z těsta uvařte malé kuličky a podávejte s rozvarem z hrušek nakrájených na kostičky, skořice, medu a másla.

Snadné tvarohové ze 2 surovin

Na 2 velké porce potřebujete: 250 g tučného tvarohu v alobalu, 100 g jemné pšeničné krupice, 250 g jahod, sůl

K podávání: máslo, moučkový cukr

Foto: Mona Martinů

Naše nejoblíbenější těsto je jen ze dvou surovin a nikdy nezklame!Foto: Mona Martinů

Postupu: Z tvarohu a krupice vypracujte hladké těsto a nechte minimálně 15 minut odležet, aby se krupice nasákla. Jahody omyjte, osušte a každou zabalte do kousku těsta. Vhoďte do osolené vroucí vody a vařte ještě asi dvě minuty od momentu, kdy knedlíčky vyplavou na povrch. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.

Tip: Místo jahod použijte vypeckované meruňky naplněné mandlemi.

Kokosové nočky s borůvkami

Na 2 velké porce potřebujete: 250 g tučného tvarohu v kostce, 2 lžíce strouhaného kokosu, 2 vejce, 60 g másla, 160 g hrubé mouky, sůl

K podávání: 200 g čerstvého nebo mrazeného ovoce (borůvky, maliny, jahody), 50 g cukru krupice, lžičku kukuřičného škrobu

Foto: Mona Martinů

Líná verze knedlíků: z ovoce místo náplně vyrobte snadnou omáčkuFoto: Mona Martinů

Postup: Z tvarohu, kokosu, žloutků, rozpuštěného másla a mouky vypracujte tužší těsto a opatrně do něj zapracujte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Pomocí namočené lžíce z těsta vykrajujte podlouhlé nočky nebo kuličky a vařte v osolené vroucí vodě asi 4 minuty od momentu, kdy vyplavou na povrch (jeden noček zkuste rozříznout, jestli už tvaroh uvnitř zpevnil).

Ovoce povařte s cukrem a škrobem na hustou omáčku, kterou podávejte k uvařeným nočkům.

Tip: Aby se k sobě noky nelepily, pokapejte je po uvaření trochou rozpuštěného másla.

Jaké knedlíčky jsou vaším letním favoritem, kynuté, tvarohové, nebo snad bramborové? Prozraďte nám svůj recept!

Reklama

Související témata:

Načítám