Hlavní obsah

Padání vlasů: Na vině mohou být léky, stres i nesprávná péče!

Foto: Thinkstock

Nacházíte všude svoje vlasy? Zjistěte příčinu!Foto: Thinkstock

Reklama

Padání vlasů je do jisté míry přirozený proces. Pokud ale při česání ztrácíte doslova chuchvalce a své vlasy nacházíte téměř všude, v pořádku to rozhodně není. Správnou příčinu raději zjistěte včas!

Článek

Vlasy padají každému, dospělým i dětem. Zdravé vypadávání se pohybuje v rozmezí 50 až 150 vlasů denně, přičemž průměrný počet vlasů na lidské hlavě je kolem sta tisíc.

Ve zvýšené míře mohou vlasy padat v období hormonálních změn. Například u mladých lidí v pubertě nebo u žen po porodu a v průběhu přechodu. V případě, že se ani do jedné z těchto skupin nezařazujete, je třeba hledat příčinu dál.

Možná je to jedna z těchto...

Stres

Ztrátu vlasů může způsobit jak chronický stres, tak náhlý silný stres způsobený traumatickou událostí. Ten se na vašich vlasech projeví se zhruba dvou- až tříměsíčním odstupem.

První případ obvykle vede k nadměrnému padání vlasů, které tím pádem lehce prořídnou. Tento stav je ale dočasný a ke srovnání dochází v průběhu následujících šesti až devíti měsících, tedy pokud se vám povede chronický stres minimalizovat.

Horší je to u druhé situace – silného traumatu – tam může ztráta vlasů probíhat stejným způsobem, ale může vést i k takzvanému ohraničenému vypadávání. Vlasy vypadají rychle, ve velkých chomáčích a na celých plochách. Na hlavě se tak tvoří malé lysiny. Někdy vlasy mohou vypadat i kompletně po celé hlavě. V takových případech se doporučuje konzultace s dermatologem.

Foto: Thinkstock

Dlouhodobý stres bývá často spouštěčem vypadávání vlasůFoto: Thinkstock

Vitaminy a minerály

„Důležitá je také hladina různých vitaminů a minerálů, zvláště pak například nedostatek železa, který se u žen často vyskytuje při menstruaci,“ upozorňuje wellness koučka a zakladatelka kliniky estetické medicíny Petra Clinic Petra Řehořková. „Vlasy padají ale také při předávkování například vitaminem A nebo selenem,“ dodává.

Pro potvrzení, že padání vlasů je způsobeno nedostatkem železa a anémií, je třeba provést krevní testy, a až poté začít užívat suplementy. Stejně jako nadbytek selenu a vitaminu A může příliš mnoho železa škodit. Obecně při užívání jakýchkoli multivitaminových preparátů buďte opatrní a pamatujte, že všeho s mírou. Pokud podpůrné přípravky s obsahem těchto látek vysadíte, je reálná šance, že vlasy opět dorostou.

Štítná žláza

Jak snížená, tak zvýšená funkce štítné žlázy může stát za vypadáváním vlasů. U hyperfunkce bývají vlasy také křehké a snadno lámavé. Pokud pozorujete i další příznaky poruchy štítné žlázy – u snížené funkce to bývá zvýšení váhy, suchá kůže nebo svalová slabost, u zvýšené zase úbytek na váze, průjmy, třes rukou a pocení – je opět vhodné podstoupit krevní testy. V rámci správně zvolené léčby by měly potíže s vlasy ustoupit.

Foto: Thinkstock

I některé druhy léků můžou být zodpovědné za nadměrnou ztrátu vašich vlasůFoto: Thinkstock

Léky

Padání vlasů může být i vedlejším účinkem braní některých léků. Obvykle se však jedná o dočasný problém a s vysazením medikamentů by se vše mělo dostat do normálu. Nejproblematičtější jsou z tohoto hlediska protirakovinová léčiva, interferony pro regulaci imunitního systému, hypolipidemika předepisovaná často na snížení cholesterolu nebo aterosklerózu, ale i některé z antibiotik, antimykotik, antiepileptik a antidepresiv.

Nesprávná péče o vlasy

Někdy si nadměrné vypadávání můžete způsobovat i vy sami. Vlasům neprospívají různé tepelné úpravy vlasů – foukání, žehlení, kulmování – ale ani tupírování. Pokud máte jemné a slabé vlasy, problémy vám mohou způsobovat i různé účesy jako drdoly nebo drobné pevně utahované copánky, stejně tak nošení různých těžkých spon.

Důležitá je i volba šamponů, kondicionérů a stylingových přípravků. Ne každý může vašemu typu vlasů sedět. O správném výběru se poraďte se svým kadeřníkem.

Podívejte se, jakých dalších chyb v péči o vlasy se možná dopouštíte.

Foto: Archiv firem

Trápí vás slabé lámavé vlasy bez lesku? Už nebudou! Stačí hledat pomoc v lékárně. Na foto (zleva): Viaderm Complete 90 tobolek kompletně pečuje o vaši krásu včetně vlasů, Perfect Hair new 100 tablet dodá vlasům lesk a pevnost a Biotin 100 tablet přispívá k zachování jejich zdravíFoto: Archiv firem

Jakou máte vy zkušenost s padáním vlasů a co vám pomohlo?

Reklama

Načítám