Hlavní obsah

Podlaha i nábytek z kůže? Proč ne!

Foto: Thinkstock

Kůže v létě chladí a v zimě hřejeFoto: Thinkstock

Reklama

Luxus a krása, tato dvě slova jsou spojovaná s koženým nábytkem. A co teprve, když si pořídíte z tohoto materiálu podlahu, tapety i komodu, pak budete opravdu bydlet v přepychu!

Článek

Nejen domácnosti s malými dětmi se dopouštějí zásadní chyby, když si vybírají potah na sedačku. Raději volí látkový a odůvodňují si to tím, že více vydrží, není tak jednoduché ho zničit a také se přece o něj lépe stará! Jenže pravda je přesně opačná. Tyto vlastnosti platí pro kůži. Navíc v létě chladí a v zimě hřeje. A to oceníte nejen při dívání se na televizi v křesle, ale i při uléhání do postele či při chůzi bosýma nohama po podlaze, kde už dnes kůži také najdete.

Foto: Likor

Kožená podlaha je velmi odolnáFoto: Likor

Foto: kozene-koberce.cz

S koženým kobercem musíte zacházet opatrněFoto: kozene-koberce.cz

Začněte pěkně od podlahy

Jste zvyklí doma chodit bez přezůvek a řešíte, co bude lepší dát na podlahu, abyste nenastydli? Zapomeňte na koberce nebo korek. Nejlépe vám bude vyhovovat kožená podlaha. Jde o plovoucí podlahu složenou z nosné vrstvy a vrchní nášlapné části, kterou tvoří 1,7 milimetrů silná kůže.

„Jde vlastně o kožená vlákna spojená přírodním kaučukem, tukem a tkaninou. Tímto způsobem zpracování vznikne velmi odolný materiál, který lze položit na podlahu nejen doma, ale třeba i v komerčních prostorech,“ říká Miroslav Kubíčekz firmy Likor. Jednotlivé díly, které mají velikosti 92 x 31 centimetrů, se k sobě spojují zámkovým spojem, tedy bez jakýchkoli lepidel, která by mohla podlahu zničit.

Přitom na výběr máte různé typy – od vzoru krokodýlí kůže přes nadčasové přírodní barvy až třeba pro moderní růžovou. A jednotlivé díly nemusíte klást jen na podlahu. Velmi zajímavě vypadají také jako obklady stěn. Cena za metr čtvereční je 2500 korun.

Foto: Abitare

Z kůže můžete mít i boxy nebo stůlFoto: Abitare

Foto: Abitare

Originální je také kožená komodaFoto: Abitare

Je libo kožený koberec?

Pokud si myslíte, že byste z kůže na celé podlaze měli divný pocit, zkuste do začátku zvolit třeba kožený koberec. Nabízí je už několik firem. Ale nepočítejte s  tím, že oproti kožené podlaze nějak výrazně ušetříte. Jde totiž o ručně dělané výrobky například z jehněčí kůže a srsti. Tím, že jde o ruční práci, je každý kus originál. Na rozdíl od plovoucích podlah je třeba s koberci zacházet opatrně, tak trochu jako s uměleckým dílem. Jsou určené jen do interiéru, v botách a hlavně v ostrých podpatcích byste na ně šlapat neměli.

Samozřejmě že běžné čištění a péči přežijou, ale na velké drhnutí bahna či jiných odolných fleků zapomeňte. Avšak majitelé jsou ke koženým kobercům zpravidla velmi opatrní. A to vždy, když si vzpomenou, kolik za ně zaplatili. Nejmenší rozměr 100 x 150 centimetrů přijde na dvacet tisíc korun. Ty velké pak i na pětinásobnou částku.

Foto: Foto: AbitareKožené stěny nejsou pro každého

Před dvěma lety se také na našem trhu objevily kožené tapety od návrhářky Lori Weitzner. „Kromě unikátního vzhledu bych mezi výhodami jmenovala to, že jsou příjemné a teplé na dotyk, proto se hodí třeba kolem pohovky a nebo za postel, kde nahradí i její čelo a vy se tak o ně budete moci podepřeni polštářem opírat," vyjmenovává Zuzana Cremonini ze společnosti Abitare.

Kožené tapety se neprodávají v roli jako ty klasické, ale dostanete je v pásech nařezaných už na míru. Šíře pásu je 114 centimetrů a jeho délka může být maximálně pět a půl metru. Na jejich instalaci si pak rozhodně povolejte profesionála, kterého vám v prodejně doporučí. Za každou chybu tady opravdu draze zaplatíte, protože cena za běžný metr začíná na částce 5900 korun.

Na výběr máte několik vzorů a barevných odstínů.

Foto: BoConcept

Kožené křeslo nabízí nečekané pohodlíFoto: BoConcept

Dáváte přednost trvalé kráse?

Že byste raději investovali své peníze přece jen do něčeho obvyklejšího a prověřenějšího a kupovat sedačku se vám nechce? Z kůže se vyrábí i nábytek a zařídit byste s ním mohli vlastně jakoukoli místnost. „V nabídce máme komody či postele, které mají přední čela z kůže, kožený stůl, nářadí ke krbu, stojan na časopisy a další doplňky,“ vyjmenovává  Zuzana Cremonini. Akorát celý interiér z kůže by nebyl hezký. Jde o tak výrazné kusy, že byste jich měli používat jako šafránu.

„K velmi žádaným patří kožená křesla, která nejsou tak okoukaná jako pohovky, ale zároveň nabízejí jako ony pohodlné sezení,“ říká Martin Šťastný z BoConcept. A zároveň přidává obecná pravidla, jak se o kožený nábytek starat. „Nedoporučuje se dávat ho na přímé sluneční světlo nebo ke zdrojům tepla, jako jsou radiátory, nebo ještě hůře ke krbu. Nezapomínejte, že podobně jako o svou kůži, i o tuhle se musíte starat, k čemuž slouží speciální prostředky, které vám nabídne každý prodejce.“

Pokud budete dodržovat tato pravidla, stane se kůže ozdobou nejen vašeho těla, ale i bytu.

Reklama

Související témata:

Načítám