Hlavní obsah

Polévky vs. hubnutí: Jaké jíst, když chcete shodit kila?

Foto: Thinkstock

Pokud je máte rádi, polévek se určitě nevzdávejte. Vylepší váš pitný režim a teď v zimě i pěkně zahřejíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neumíte si bez polévek hlavní jídlo představit? Možná i to je důvod, proč se vám nedaří zhubnout. Poradíme vám, které si vybrat, jakým se raději vyhnout a kdy si je dát místo oběda nebo večeře.

Článek

„Polévky do zdravého stravování rozhodně patří. Pokud je umíte správně zařadit do jídelníčku, mohou být bez výčitek jeho pravidelnou součástí,“ uklidňuje hned v úvodu všechny polévkomilce výživová poradkyně Iva Veselá z poradny Food Life.

A pokračuje výčtem toho, co je na polévkách dobrého a proč byste je měli jíst: „Pěkně zasytí, a tekutina v žaludku přitom zamezí přejídání. Díky obsahu zeleniny jsou zdrojem vlákniny. Mají vysokou nutriční hodnotu, protože vývary jsou plné živin. A navíc zlepšují trávení a pomáhají navýšit pitný režim.“

Není talíř jako talíř

Když si ovšem dopřejete hutnou gulášovku a po ní ještě vepřo-knedlo, nemůžete se divit, že vaše štíhlá linie tiše zapláče. „Polévky se liší nejen svým složením a přípravou, ale také energetickou hodnotou. Zatímco polévky vývarové a lehké na bázi zeleniny mohou začínat na 300 kJ na běžnou porci, u hustých svačinových se můžete dostat třeba až na hodnotu 2000 kJ,“ zchlazuje polévkové nadšení Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy.

Pochopitelně, dva tisíce kilojoulů, to už je energetická hodnota pořádného oběda. Dáte-li si takovou polévku jako první chod, je to stejné, jako byste si dali svíčkovou a po ní ještě řízek. Jak tedy s polévkami zacházet?

Foto: Thinkstock

Čím víc je v polévce zeleniny, tím lépe. Zvyšuje její výživovou hodnotu a na dlouho zasytíFoto: Thinkstock

Polévka jako předkrm

Lehký vývar nebo zeleninovou polévku bez zásmažky a zavářky si můžete dát i před hlavním jídlem. „Pokud polévka obsahuje hodně těstovin nebo brambor, tak snižte u hlavního jídla množství příloh – těstovin, brambor, rýže a podobně. Pokud je polévka tučnější, vyhněte se dalšímu tuku, tedy smaženým masům, opékaným bramborám a dresinkům,“ radí Iva Veselá.

Vývary ze zeleniny nebo zeleninové krémy (jako je třeba brokolicový nebo špenátový), kdy jen rozmixujete zeleninu a ochutíte kořením a bylinkami, můžete podle výživové poradkyně považovat za náhradu zeleninové přílohy. Nezapomeňte ale, že i přes to je třeba oběd doplnit aspoň malým množstvím přílohy (brambor, rýže a podobně) a bílkovinou – drůbežím masem, rybou, tofu, šmakounem nebo luštěninami.

Foto: Thinkstock

Zapomeňte na jíšku z másla a mouky. K zahuštění polévek raději používejte rozmixovanou zeleninu nebo luštěninyFoto: Thinkstock

Polévka jako hlavní chod

„Představte si svůj oběd – například maso, trochu oleje, těstoviny a zeleninu. Tak přesně z těchto ingrediencí si připravte také ,obědovou´ polévku. Jediným rozdílem bude větší objem díky vodě. To ale není na škodu, jen polévku budete jíst asi na dvakrát,“ vysvětluje Iva Veselá. „Hříchem v tomhle případě nemusí být ani doplnění pečivem, nejlépe celozrnným,“ doplňuje ji Věra Boháčová.

Cílem zkrátka je, abyste neměli hlad – vodové „tukožroutské“ zelňačky a jiné „hubnoucí“ polévky v žádném případě nenahradí plnohodnotné jídlo a nedají vašemu tělu to, co potřebuje. Vedou k jedinému – vlčímu hladu, který vás dříve či později přiměje k přecpání a časem k nepěknému jo-jo efektu.

Na tohle si dejte pozor!

  • Jíte polévky často jako hlavní jídlo? Zde je riziko, že si roztáhnete žaludek a ve výsledku pak budete jíst víc.
  • Zásmažka je váš nepřítel! Místo tuku s moukou používejte k zahuštění rozmixovanou zeleninu, nastrouhanou bramboru, vločky nebo pohanku.
  • Polévka, ve které není zelenina? Pokud máte takovou na talíři, vždy ji doplňte extra porcí zeleniny u dalšího jídla.
Foto: Archiv firem

Podpořte tělo pomocí doplňků stravy! Na foto (zleva): OBEZIN 45+ duopack (180 tobolek) snižuje chuť k jídlu. Potravinový doplněk Slimax (90 tobolek + 10 zdarma) s obsahem psyllia vytváří pocit nasycení. Renuto Lipoxal Xtreme (120 + 60 tablet) se zeleným čajem zvyšuje intenzitu spalováníFoto: Archiv firem

Jakým polévkám dáváte přednost vy?

Reklama

Načítám